Wysłany: 21-09-2003, 10:58
t0m1 napisał/a:
Czy sa jakies niebezpieczne wirusy na Linuxa??? Czy tylko drobiazgi jak Peelf.2132 ???
W gruncie rzeczy nie ma wielu skutecznych wirusów linuksowych. Ze względu na budowę systemu bezpieczeństwa systemu operacyjnego w Linuksie ( i innych uniksach) aby działanie wirusa czy robaka było skuteczne musi działać on z uprawnieniami roota lub użytkownika równorzędnego. Uruchomienie wirusa przez zwykłego użytkownika kończy się na zainfekowaniu jego katalogu domowego co dla systemu nie ma znaczenia.
Natomiast istnieje kilka robaków wykorzystujących dziury w konkretnych pakietach czy daemonach, w ten sposób dostające się do systemu. Jednak dziur takich jest niewiele i są od dawna znane. Zatem podsumowując zagrożenie wirusowe na Linuksie jest bardzo niewielkie, a działanie oprogramowania antywirusowego na tym systemie sprowadza się do przechwytywania zawirusowanych plików windowsowych przechodzących przez serwery linuksowe (poczta, samba, katalogi domowe użytkowników, itp.)
Wysłany: 21-09-2003, 11:09
anton napisał/a:
hmm, a u mnie sytuacja przedstawiala sie troche inaczej. dostawalem tego syfu kiladziesiat MB przez 2 dni, potem machnalem to skanerem ze strony mksa (znalazl jakiegos trojana co go nie ma w bazie mksa, dziwne), usunalem trojana, po czym przyszlo jeszcze ze 3 spamy o ktorych mowa i wszystko sie skonczylo. nie wiem gdzie lezy przyczyna poprawy sytuacji.
Skaner On-Line mks_vir'a nie sprawdza wielu archiwów (co robi wersja komercyjna) w tym też plików zawierających skrzynki pocztowe Outlooka (rozszerzenie dbx). Dlatego jeżeli nie zapisałeś robaka na dysk to skaner nic nie wykrył. Poza tym jeżeli masz załatanego Outlooka (Swen korzysta z dziury w Outlooku pozwalającej na automatyczne uruchomienie załącznika w czasie podglądania treści wiadomości) to robak sam Ci się nie uruchomi więc jak go nie uruchomisz ręcznie to komputer się nie zainfekuje.
anton napisał/a:
za to zeby mi za dobrze nie bylo to konto pocztowe na polboxie zaczelo mi sie sypac, niby dziala (tzn moge wysylac poczte, ale nigdzie nie dochodzi oprocz grup dyskusyjnych) ale nie moge nic odebrac niezaleznie czy sam do siebie wysylam czy tez ktos probuje sie ze mna skontaktowac i to jest teraz moj problem.
W tej sprawie najlepiej skontaktuj się z adminem z polboxu (teraz to się nazywa Świat Internet) i wyjaśnij sprawę. Bez konkretnych komunikatów z programu pocztowego ciężko coś stwierdzić.
Poza tym jeżeli masz załatanego Outlooka (Swen korzysta z dziury w Outlooku pozwalającej na automatyczne uruchomienie załącznika w czasie podglądania treści wiadomości) to robak sam Ci się nie uruchomi więc jak go nie uruchomisz ręcznie to komputer się nie zainfekuje.
hehe...uzywam netscape'a i dlatego wiekszosc syfu przeznaczonego dla outlooka mi nie szkodzi, na szczescie.
Cytat:
W tej sprawie najlepiej skontaktuj się z adminem z polboxu (teraz to się nazywa Świat Internet) i wyjaśnij sprawę. Bez konkretnych komunikatów z programu pocztowego ciężko coś stwierdzić.
juz pisalem do nich, ale samo sie wyjasnilo. poprostu konta byly przytkane i poczta czekala 2 dni zanim moglem ja na serwerze zobaczyc. na szczescie z pomoca programu mail washer nie musze tego wszystkiego sciagac na dysk
Anatol, czy mozesz doradzic :
norton av nie wykryl nic w trybie awaryjnym, wczesniej poddal kwarantannie ok 20 plikow z rozszerzeniem .exe nalezacych do worm.automat.AHB.
Co mam dalej z tym zrobic ?
Czy wystarczy je wyciac i zaczac uzywac np netscape ?
Wysłany: 22-09-2003, 09:24
Jan Nurkowski napisał/a:
Anatol, czy mozesz doradzic :
norton av nie wykryl nic w trybie awaryjnym, wczesniej poddal kwarantannie ok 20 plikow z rozszerzeniem .exe nalezacych do worm.automat.AHB.
Co mam dalej z tym zrobic ?
Czy wystarczy je wyciac i zaczac uzywac np netscape ?
Jeżeli nie obserwujesz żadnych problemów z systemem to tak. Dla pewności można przeprowadzić prosty test czy system jest zainfekowany robakiem Swen. Klikasz guzik "Start", nastęnie "Uruchom", wpisujesz regedit i klikasz "OK". Jeżeli uruchomi się okno Edytora rejestru to nie ma robaka, jeżeli nie to robak jest aktywny w systemie. Jednym z działań Swena jest właśnie blokowanie uruchamiania Edytora Rejestru (regedit.exe).
Dzięki za wszystkie porady - robal sobie poszedł, ale Norton leży... (i to w obydwu kompach).
Niestety nie można uruchomić, a raczej zmienić żadnego z ustawień programu - jedyne co działa w miarę poprawnie to "up-date", włączenie funkcji np. "skanuj pocztę" - traktowane jest jako błąd...
Mamy nadzieje, że przeinstalowanie Nortona zmieni sytuację...
Wysłany: 25-09-2003, 20:04
Dorota i Wojtek napisał/a:
Dzięki za wszystkie porady - robal sobie poszedł, ale Norton leży... (i to w obydwu kompach).
Niestety nie można uruchomić, a raczej zmienić żadnego z ustawień programu - jedyne co działa w miarę poprawnie to "up-date", włączenie funkcji np. "skanuj pocztę" - traktowane jest jako błąd...
Mamy nadzieje, że przeinstalowanie Nortona zmieni sytuację...
Na stronie http://www.sarc.com/avcen....swen.a@mm.html jest opis robaka, a na jej dole instrukcja usuwania - można tam też pobrać darmowy programik produkcji Symanteca, który sprawdzi i ewentualnie naprawi szkody wyrządzone przez robaka.
Stopień: DM (Master of Flamas
Wysłany: 02-10-2003, 17:25
Chopin napisał/a:
Jezzzzzzzzzzzzzzzzuuuuuuuuuuuuuuuu,
co za g***, przesyła mi po 20 maili dziennie...............
Chopin
A ja zobaczyłem sobie zkad był ten co rozsyłał to, nastepnie poszukałem info o tej sieci i zadzwonilem sobie na komorke do admina
Po 20 kilku minutach problem z głowy a ten gościu został od neta odłączony na czas aż sobie zeskanuje kompa antywirkiem i admin da rozgrzeszenie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko