Wysłany: 12-02-2007, 17:00 Kilka słów na temat nowego Leda 30W Gralmarine
Hi
Miałem napisać coś na temat diody Gralmarine GL1 LED 30W W prawdzie test podwodny przeprowadziłem już dwa tygodnie temu na koparkach to jakoś nie było łatwo to wszystko podsumować bo najczęściej interesuje nas nurków czas świecenia lampki a tu jak na złość wszelkie pomiary zawodziły bo w zasadzie to lampka nie przestaje świecić. Ostatecznie mogę napisać że 3 h świeci na 6 diodach z „pełną parą” później teoretycznie powinna świecić nieco słabiej i można przyjąć że tak jest choć różnica jest pomijalna. Po 3,5h+ pracy przełączyłem lampkę na tryb 50% mocy czyli na 3 diody ja nazwałem to trybem awaryjnym bo w prawdzie światło jest wyraźne i w pełni funkcjonalne to jednak nie można go traktować jako trybu podstawowego ale na pewno wystarczy do oświetlenia drogi powrotnej w sytuacji awaryjnej. W trybie awaryjnym lampka świeciła wyraźnie przez kolejne 2,5 godziny w końcu świecącą już słabym światłem lampkę wyłączyłem po kolejnej godzinie zaprzestałem pomiarów. Moim zdaniem test długości czasu pracy Led zaliczył na szóstkę. Lampka daje silne jasne światło dobrze skupione w prawdzie nie jest to HID ale różnica jest niewielka a dla mnie pomijalna biorąc pod uwagę że większość nurkowań robię solo to aspekt komunikacji jest dla mnie całkowicie pomijalny oczekiwania co do powera światła też lampka zaliczyła. Ostatnim ważnym dla mnie aspektem była niezawodność. Trudno coś powiedzieć po tak krótkim czasie użytkowania ale diody z powodu swojej naturalnej wytrzymałości mechanicznej znalazły się w kręgu mojego zainteresowania dodatkowo rodzaj obudowy jaką Gralmarine stosuje precyzja wykonania i użyte materiały budzą moje zaufanie. Na koniec mojego Leda przekazałem z bólem serca Damass(owi) jako następnemu zarażonemu chęcią posiadania tej lampki na testy Damass zaczął od rozebrania na części wiadomo nie jego to co się będzie szczypał
Wysłany: 12-02-2007, 17:12 Re: Kilka słów na temat nowego Leda 30W Gralmarine
scaner napisał/a:
Damass zaczął od rozebrania na części wiadomo nie jego to co się będzie szczypał
Tak tak rozkręciłem i pogrzebałem sobie wewnątrz a co
prawda jest taka, że tam nie ma co zepsuć, ponieważ cała elektronika znajduje się w palniku.
Ponieważ do niedawna byłem posiadaczem latarki produkcji Gralmarine w którego skład wchodził
pojemnik na akumulator model GPM 14080 14,4V 8Ah z palnikiem GL1
(latarka została jak by w rodzinie, ponieważ nowym szczęśliwym posiadaczem latarki został użytkownik tego forum, którego pozdrawiam)
Oto zestaw, który dostałem od Adama na testy.
Wielkości pojemnika nie brałem pod uwagę, ponieważ jest spora różnica w pojemności pakietu tak, więc i gabaryty różne.
Oto zmiany, które zostały zastosowane w nowym pojemniku:
Pierwszą podstawową zaletą jest zmiana mocowania latarki z twardych kanciastych uchwytów na miękką szlufkę na dwóch opaskach zaciskowych, co pozwala w większych pojemnikach na dowolne ustawienie wysokości mocowania latarki.
Kolejna ważna sprawa to możliwość samodzielnego rozkręcenia pojemnika bez stosowania dodatkowych narzędzi,
umożliwia to zastosowany korek z Delrinu, który z łatwością można odkręcić.
Na poniższym zdjęciu widzimy ciśnieniowy zawór bezpieczeństwa,
który został przeniesiony z górnej pokrywy na spodnią część pojemnika.
Po odkręceniu dolnego korka i wyjęciu gumowej podkładki,
Możemy swobodnie wyjąć cały pakiet na zewnątrz, mamy teraz dostęp do bezpiecznika.
Zmiany, które zaszły w palniku:
Różnica wielkości samego palnika oraz nowy typ włącznika.
Zmiana kabla na grubszy, co wiąże się z powiększeniem nakrętek oraz przelotek usztywniających.
Całość jest teraz bardziej masywna, a kabel mniej narażony na przypadkowe złamania.
Samo gniazdo pozostało identyczne tak, więc wszystkie końcówki są kompatybilne.
Czas na testy porównawcze świateł.
Porównanie dwóch palników na niebieskim tle widać, że halogen jeszcze sobie radzi.
Niestety na białym tle widać różnicę w barwie światłą na korzyść diody.
Damass niezly tescik.... dzieki za pozdrowienia latareczka mimo ze blado wypada przy diodach na poczatek mi wystarczy i jestem z niej bardzo zadowolony. Kiedys znowu odkupie od ciebie LED'a...mam nadzieje ze bede mial mozliwość pierwokupu
Pozdrawiam.
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 15-02-2007, 13:35
Jest jeszcze jedna ważna dla mnie cecha leda. W przypadku uszkodzenia lub awarii jednej z diód lampka nie przestaje świecić tak jak w przypadku hida ponieważ w lampce są dwie gałęzie po 3 diody i w takiej sytuacji druga gałąź pracuje normalnie.
Jest jeszcze jedna ważna dla mnie cecha leda. W przypadku uszkodzenia lub awarii jednej z diód lampka nie przestaje świecić tak jak w przypadku hida ponieważ w lampce są dwie gałęzie po 3 diody i w takiej sytuacji druga gałąź pracuje normalnie.
Tak zgadza się. Posiadam ten zestawik od 1,5 miesiąca i juz mi sie udało (niestety )stracoć 3 diody( trzy pozostałe nadal świeciły). Odesłałem do grala i usterkę usunięto. Okazało się, żę puścił lut i po prostu przestały świecić. Całość solidnie wykonana, no i stosunek jakośći do ceny. Polecam
Jeśli puszcza lut to gdzie tu solidność wykonania ?
Nic nigdy ci nie spadło?
Jeśli odpowiedź brzmi „NIE” - gratuluję jesteś szczęśliwcem!
Niestety mi kilka razy, pomimo że dbam o swój sprzęt.
Pierwsza rzecz, o której zapominamy wysyłając latarkę do serwisu jest wspomnieć,
że spadła nam głowica niechcący i od tego momentu nie działa.
Rzadko przychodzi nam do głowy, że od wkładania (poprzedniego) kabla za pasek.
Kabel mógł się złamać, wewnątrz co mówimy wysyłając? - po prostu „Nie działa”
To, że puści lut w jednej z kilkudziesięciu latarek to nie dowód, że są nie solidne.
Nie dawno kupiłem w/w latare i pierwsze wrażenie dobrze wykonana solidna bardzo, jak to mój kolega powiedział podobna do VR3 , wrażenia z pod wody bardzo pozytywne polecam wszystkim którzy chcą się zaopatrzyć w latere z kanistrem , ja używam jeszcze innych latarek z kanistrami ale led 30W mnie przkonał czasem świecenia , czesto zdarza mnie sie wyłazic z wody tylko na backupie , nawet kiedyś drogę powrotną do jasności oświecał mnie tylko komputer
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 28-02-2007, 17:54
PawelW napisał/a:
Nie dawno kupiłem w/w latare i pierwsze wrażenie dobrze wykonana solidna bardzo, jak to mój kolega powiedział podobna do VR3
No to już wiem co mnie kręci w designie wyrobów Bartka
Kupiłem tĹĄ latarkę jakie trzy tygodnie temu,ale dopiero teraz mogłem ja przetestować.Jestem super zadowolony.W porównaniu do halogena 50w jest duzo lepsza , nawet w zapylonej wodzie.Próbowałem ja zdefragmentować przedwczoraj,Âwieciła przez 24 godziny na pełnych szeÂciu diodach, i po tym czasie jeszcze sie nie wyładowała.Mam nadzieję, ze cały czas bedzie bezawaryjna.
pozdro, Grzegorz
Próbowałem ja zdefragmentować przedwczoraj,�wieciła przez 24 godziny na pełnych sze�ciu diodach, i po tym czasie jeszcze sie nie wyładowała
Jaki masz akumulator ? Taki, jak w opisywanym wcześniej egzemplarzu, czy może jeszcze coś innego ?
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 18-03-2007, 21:58
grzegorz napisał/a:
Swieciła przez 24 godziny na pełnych sze�ciu diodach, i po tym czasie jeszcze sie nie wyładowała.
pozdro, Grzegorz
No właśnie ja też miałem taki problem bo nie potrafiłem określić właściwie jak długo ta lampka świeci bo ona w zasadzie nie gaśnie
Moralesso [Usunięty]
Wysłany: 25-03-2007, 16:29
Witam NURASY-))
Mam to cudenko dosyc krótko ale...naprawde jest super!! polecam kazdemu!!
Swiatełko jest naprawde bomba i ta jakosc do ceny... nie mowiac o czasie swiecenia!!
Aha!! bylbym zapomniał!!
Porównywałem to cudo z ...tym czyms z allegro (bez nazwy wiecie o co chodzi) i...BEZ KOMENTARZA!!!
Pozdrowionka! !!
mysiar [Usunięty]
Wysłany: 28-03-2007, 19:41
przejrzalem strone gralmarine, ale nie widzialem w ofercie akumulatora 14V 4.5Ah
czy posiadacze takowego komplety LED 30W + 14V 4.5Ah moga napisac cene jaka uiścili za to cudo ?
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 28-03-2007, 21:00
mysiar napisał/a:
przejrzalem strone gralmarine, ale nie widzialem w ofercie akumulatora 14V 4.5Ah
czy posiadacze takowego komplety LED 30W + 14V 4.5Ah moga napisac cene jaka uiścili za to cudo ?
Ten aku jest bezcenny i to jest limitowana edycja trzeba osobiście zgłosić się do Bartka i pocztą wysłać przydział z GS oraz lojalkę że nie wykorzystasz technologii Bartka do produkcji anty tarczy amerykańskiej tarczy antyrakietowej
mysiar [Usunięty]
Wysłany: 28-03-2007, 22:06
scaner napisał/a:
mysiar napisał/a:
Ten aku jest bezcenny i to jest limitowana edycja trzeba osobiście zgłosić się do Bartka i pocztą wysłać przydział z GS oraz lojalkę że nie wykorzystasz technologii Bartka do produkcji anty tarczy amerykańskiej tarczy antyrakietowej
OK, a teraz proszę o poważną odpowiedź
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 28-03-2007, 22:17
mysiar napisał/a:
scaner napisał/a:
mysiar napisał/a:
OK, a teraz proszę o poważną odpowiedź
no fakt w cenniku nie ma hmmmm ... Wyślij maila do Bartka ja w tej chwili nie pamiętam jakie ceny były w rozbiciu na poszczególne elementy
nosze sie z zamiarem zakupu Gralmarine GL1 30W i mam jedno pytanko.
Czy istnieje mozliwosc zmiany katu swiecenia w tej latarce na wiekszy - poprzez dokrecenie jakiejs soczewki itp ... ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko