Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Skarb wyłowiony z dna ...
Autor Wiadomość
GosiaS 

Stopień: P1
Kraj:
United States

Wysłany: 27-06-2003, 17:03   Skarb wyłowiony z dna ...

A może ktoś znalazł w wodzie coś ciekawego i chciałby się to wiadomoscią z nami podzielić? Ja poza fajką do nurkowania, kawałkiem pnia o interesującym i zastanawiającym kształcie, butelką pełnego wina nie znalazłam nic drogocennego... , podobno w pewnym jeziorze jest "zatopiony" pierścionek z brylantem i zamierzam go znaleźć ;-)

Dorota i Wojtek 

Stopień: Instruktorzy GUE
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-06-2003, 17:50   

W "naszej okolicy" z wyławianiem skarbów nie mamy większych problemów...

W kolejności całkowicie przypadkowej udało się nam wyciągnąć z głębin m.in.:

maski, fajki, płetwy, II st automatu ???, balast, latarki, ustniki, łańcuszki, pierścionki, kolczyki, ręczniki,uprawnienia nurkowe (tzw. "plastik"), zegarki, i... masę śmieci (co nas ostanio ogromnie martwi :sad: )

:wave:

PS.
Powodzenia w poszukiwaniach...

Tommy222 

Stopień: P 3
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-06-2003, 18:22   

Ja kiedyś wyłowiłem nokie 3310 dzieciakowi który ja zatopił z mola z jakis 3 metrów .Swojego czasu też fajkę i 2 kilo ołowiu. Ale jak byłem w Grecji to facet mnie poprosił o szukanie kasy bo jak pływał to zgubił 130 EURO!!! Niestety przepłyneło z wodą...

lobster 

Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 27-06-2003, 19:10   

Ja widzicie mam pecha i wylawiam glownie olow na kopy. Mam juz znaleznego 10kg w roznych postaciach. Z rzeczy cennych wylowilem tylko rurke. Z rzeczy niecennych jakies porzucone kotwice.

Kumpel znalazl wielki i zly tytanowy noz nurkowy, ktory potem pogonil na eBayu za $100. To jest szczescie.

Marcin B 

Wysłany: 27-06-2003, 19:30   

Niestety ja tylko 3kg ołowiu, Gosiu to nie pierścionek a sygnet męski białe i żółte złoto ok 20g brylancik czysty bez skazy nie całe 2 karaty :lol: prezent mojej ciotki dla wujka :lol: dla zainteresowanych jezioro Regielskie małe i zielone :mrgreen: powodzenia ;-)

Jan Nurkowski 

Wysłany: 27-06-2003, 20:05   

Niebiesko zielone figi damskie...
W zeszłym roku przy prawej koparce w Jaworznie.

pzdr
Jan

kryzys 

Wysłany: 27-06-2003, 21:46   

Jan to ma szczęście - a szukałeś właścicielki, żeby odebrać znaleźne???
Ja znalazłem w taką monetę, ale nie przedstawia ona żadnej wartości.

anatol 

Stopień: ADV TMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-06-2003, 22:17   

Zestaw kaloszy męskich, rozmiar 45, zwanych fachowo gumofilcami - do kompleciku brakowało bereciku ... :-D

MUMINek 

Stopień: * * * KDP/CMAS
Wysłany: 27-06-2003, 22:28   

Mi się poszczęściło na jeziorze Łęsk i trafiłem na niemiecki granat trzonkowy. Na wszelki wypadek go nie ruszałem - wiadomo licho nie śpi, nawet pod wodą. Nie omieszkałem go za to dobrze obejrzeć i widać, że to niemiecka robota-dobrze się trzymał jak na swoje lata :lol: (pewnie dlatego że leżał w wodzie) :) Trochę mi się popsuł humor jak koledzy powiedzieli że rok wcześniej zatopili na trzydziestu kilku metrach całą skrzynię granatów, ale trudno - swoje znalezisko mam!!! :-D

anton 

Stopień: P2
Wysłany: 28-06-2003, 00:35   

a zglosiles ten przypadek moze sluzbom saperskim? jestem ciekaw jak u nich z wyciaganiem tego typu rzeczy spod wody.
pozdrawiam,

Bart
[Usunięty]

Wysłany: 28-06-2003, 07:56   

Udało mi się w tym roku znaleźć kajak turystyczny. Był troszkę uszkodzony na rufie, ale kumple stwierdzili, że odrestaurują go niewielkim kosztem i będziemy mogli sobie umilać czas. Zastanawialiśmy się tylko jak kajak znalazł się pod wodą: czy ktoś go zatopił, bo był uszkodzony, czy z powodu tego uszkodzenia zatonął podczas rejsu.
Jak by na to nie patrzeć to mój pierwszy wrak :cool:

MUMINek 

Stopień: * * * KDP/CMAS
Wysłany: 28-06-2003, 08:08   

Służby saperskie nawet na lądzie nie są chętne do usówania niewypałów, kiedyś zgłosiłem znaleźienie głowicy od panzerfausta koło Krynicy Morskiej i byłem świadkiem jak służby odpowiedzialne za usunięcie tego cacka tłumaczyły że to nie ich rewir i żebym nie zawracał głowy. :-D
Granatu nie zgłosiłem, ale pod wodą nie stanowi on bezpośredniego zagrożenia, a wyciągnięcie go wymaga wynajęcia nurka-sapera więc już na pewno by coś wymyślili żeby to zostawić jak jest :mrgreen: Nurkowe środowisko to zazwyczaj (z wyjątkami) ludzie rozsądni więc może sobie nikt kuku nie zrobi.

Ale pewnie powinienem zgłosić :oops:
Pozdrawiam

Mati 

Wysłany: 28-06-2003, 10:05   

MUMINek napisał/a:
Nurkowe środowisko to zazwyczaj (z wyjątkami) ludzie rozsądni więc może sobie nikt kuku nie zrobi.

chyba ,że któraś z popularnych ogólnorozwojowych federacji nurkowych udostępni go do oglądania 'za niewielką dopłatą' :zdz: i będzie małe :nuke:
:mrgreen:

Miłosz 

Stopień: plastikowy
Wysłany: 28-06-2003, 10:27   

MUMINek napisał/a:
Mi się poszczęściło na jeziorze Łęsk i trafiłem na niemiecki granat trzonkowy. Na wszelki wypadek go nie ruszałem

Czy to Ty, MUMINku, pisałeś kiedyś, że zacząłeś wypływać z granatem, aż tu nagle przyszła refleksja co się z nim stanie, jak "pomyślnie przejdzie deco"? ;) I cofnąłeś się położyć go z powrotem do jego podwodnego łóżeczka?

Pozdrówko,
Nishigoi

ed 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-06-2003, 12:57   

wspolnie z koumplem trafilismy jakis silnik na j. milkorzynskim
na j. mulaczysko : czajnik, garnek, i zelasko na dusze ale puste

na innych jeziorach fajke cressi, niezliczona ilosc butelek i puszek oraz innego smiecia
kiedys znalazlem jeszcze kubek metalowy ale nie pamietam gdzie - sluzy mi do dzis jako pojemnik na poinki do szachow.
kumplowi wyciagnalem mase blach i twisterow do spiningu, i jakies inne bajery ale nie znam nazw.
ostatno w miare reglarnie przegladamy jeziorko Bialawskie, w ramach sprzatania (pewnie po sezonie bedzie togo syfu w nadmiarze - nasi rodacy maja dziwne rozumienie zdania "wyrzuc smieci")

pozdrowienia

ed

Losiek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-06-2003, 13:16   

Trochę ciekawych rzeczy znajduję co roku w Basenie Jachtowym w Gdyni po zakończeniu sezonu żeglarskiego. Sporo narzędzi wypada załogom jachtów (mały warsztacik możnaby wyposażyć) młotki , klucze płaskie, wiadra, firmowe okulary przeciwsłoneczne, sporo "porcelany" a i telefony się zdażają. Wokół "Groźnego" -zwłaszcza po "długich" weekendach - wyciągnąłem kilka masek , fajki , całkiem zgrabny sekator, i sporo balastu w różnej formie (pasy i kieszenie). Jeziora Kaszub, a włąściwie ich kąpieliska kryją wiele "skarbów" od drobnej biżuteri począwszy na zegarkach i monetach kończąc. W zeszłum roku trafiłą mi się Omega Constellation. Zyczę sukcesów wszystkim wytrwalcom-poszukiwaczom.

Pozdrawiam,

Losiek

Radegast
[Usunięty]

Wysłany: 28-06-2003, 13:37   

Zarzyło mi się podnosić z dna (7-9 m) dach łodzi, czyli płaską platformę ok. 2x3,5 m z desek na stelażu ze stalowych rurek. Była tak skutecznie zassana do dna, że trzeba było dwóch podejść i specjalistycznego ;-) sprzętu żeby drgnęła. Gdy poszybowała pionowo w górę, osypujące się drobinki mułu i piasku utworzyły niesamowitą kaskadę, majestatycznie spływającą spowotem na dno i skutecznie zasłanianiającą pole pracy.
Docelowo dach miał pełnić rolę podwodnej platformy do nauki na wodach "basenopodobnych" i mam nadzieję, że dołożyłem się w ten sposób do kształcenia młodej braci nurkowej.

P.S.
Ze względu na ciężkie warunki pracy musieliśmy zostawić część specjalistycznego sprzętu pod wodą. Żeby nie było za łatwo, wróciliśmy po narzędzia w nocy. :-D

Andrzej 

Kraj:
Belize

Wysłany: 28-06-2003, 17:57   

Ja w zeszłym roku nurkując w jeziorze Wachell See (Bawaria) trafiłem na baze nurkową w której leżało i wisiało dosłownie mnóstwo znalezisk podwodnych, poczynając od mausera z II wojny a kończąc na sztucznych szczękach (współczesnych) samych sztucznych przynęt było bez przesady około 600 sztuk. Zrobiło to na mnie niesamowite wrażenie, jeżeli uda mi się zeskanować zdjęcie to postaram się je tu umieścić.

orzel123
[Usunięty]

Wysłany: 30-06-2003, 10:21   

Polecam wszelkiego rodzaju mola po Nowym Roku :)

W Orłowie znalazłem szklankę do whisky Jack Daniels, a kumpel pistolet.

Poza tym głównie ołów ...no i przynęty wędkarskie na wrakach morskich

A wczoraj pływak od starego roweru wodnego i kilka garnków :?: :!:

Radol 

Stopień: MĹ�odszy Podw
Wysłany: 30-06-2003, 15:47   

A ja w piątek znalazłem wędkę spiningową, niestety troszkę już obrośniętą :-) ) Ale jak się uda to w tym roku będzie coś DUŻEGO.

Pozdrawiam

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu