Wysłany: 01-10-2003, 19:17
Ja mam jeden zestaw potrzebuje wiecej . Mam do tego odpowiedzi ale nie dam aby nie sugerowac. Odpowiedzi nie sa sprawdzone. Jak ktos chce to przesle na priv.
Ostatnio zmieniony przez Tommy222 02-10-2003, 11:32, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 01-10-2003, 23:51
Jeśli zrozumiesz skąd się biora odpowiedzi a nie tylko wykujesz na pamięć, to więcej testów nie jest Ci potrzebne. Zresztą wszystkie to wariacje tego samego z róznymi danymi do zadań.
Ciekawe, że na 90 pytań 9 nie ma tak naprawdę nic wspólnego z nurkowaniem. Ale rozumiem, że nie można być dobrym P3 jeśli się nie wie, kiedy powstał CMAS, gdzie jest jego siedziba, no i - co najważniejsze - jaki jest skład prezydium KDP.
Może się trochę wyzłośliwiam, ale naprawdę patrzyłam na te pytania z duuuużym zdziwieniem
Mania
Wysłany: 02-10-2003, 10:30 Re: Pytania egzaminacyjne na P3
Lech-u napisał/a:
Szykuje się egzaminu na P3 (CMAS) . Czy ktoś ma może pytania z tego egzaminu?
Nie rozumiem Twojego podejścia. Chciałbyś zostać zapewne bardzo dobrym P3, a nie chce Ci się nauczyć materiału ?
Można wnioskować, że przy nurkowaniu, takie osoby również "chodzą" na skróty i omijają wiele zasad.
Nurek P3 jest postrzegany przez niższych stopniem, jako osoba wszechwiedząca ( o nurkowaniu ), a tymczasem ...
Będąc P3 bierze się odpowiedzialność również za innych ....
Moim zdaniem, nie powinno się udostępniać pytań egzaminacyjnych dla stopni P3 lub DiveMaster.
Wysłany: 02-10-2003, 10:48
calkowicie zgadzam sie z Waldem...
powiem wiecej, mam nawet Tomku propozycje byc zmienil posta i skasowal te pytania.
p3 i podobne stopnie to juz jest potezna wiedza i potezna odpowiedzialnosc. nikt nie powinien isc i zdawac egzamin "z gotowcem"
wysokie stopnie powinny byc zarezerwowane wylacznie dla tych, ktorzy naprawde dobrze znaja caly wymagany material...taka podpowiedz moze rownoczesnie dac sygnal, ze sa elementy, ktorych nie warto sie uczyc....
a co gdy kiedys okaze sie, ze sa potrzebne?
Wysłany: 02-10-2003, 11:29
Całkowicie się z Wami zgadzam: mam zamiar nauczyć się wszechstronnie i nie zamierzam pomijać jakiegokolwiek tematu. Ale dzięki takim przykładowym pytaniom mogę przynajmniej zaopatrzyć się w odpowiednie książki. Na przykład nie wiedziałem, że żeby zdać egzamin na P3 trzeba wiedzieć, że mila morska dzieli się na kable lub, że KDP ma Przewodniczącego, dwóch Vice i Sekretarza. Teraz wiem, że muszę jeszcze sporo poczytać i poszperać (np. na stronach KDP) i dopiero wtedy mogę pójść na egzamin.
Dokładnie wiem, że "chodzenie na skróty" nie ma zastosowania w nurkowaniu i nie o to mi chodziło.
Tak przy okazji: możecie polecić jakieś fajne podręczniki?
Wysłany: 02-10-2003, 11:35
o "Nurkowaniu" na pewno wiesz i na pewno to masz.
ja kazdemu bardzo polecam "Problemy medycyny i techniki nurkowej"...jest to rewelacja.
czyta sie dosc ciezko, ale ilosc wiedzy, gdy sie ktos wczyta jest naprawde piorunujaca.
Wysłany: 02-10-2003, 11:39
Słuchajcie zamiesciłem te pytanie nie po to aby miał to być gotowiec tylko aby uswiadomic poziom trudnosci tych pytan i ich tematyke. Jaka jest praktyka w KDP/CMAS i czy pytania sie powtarzaja nie wiedziałem . Chyba kazdy kto zdaje taki egzamin jest dobrze przygotowany teoretycznie a jesli ktos chce w zyciu isc na skróty to i tak pojdzie. Poza tym chec ogladania testów nie musi wynikac z łatwego podejscia do życia ale np z chęci sprawdzenia sie. Testy na prawo jazdy sa ogolnodostepne a szansa na narazenie zycia innych duzo wieksza niz u nurkow.
Wysłany: 02-10-2003, 11:41
"Nurkowanie" i "Problemy medycyny i techniki nurkowej"... mam. Obie książki uważam za dobre, aczkolwiek "Nurkowanie" traktuje o wielu sprawach dośc powierzchownie.
A możesz polecić coś jeszcze? Przede wszystkim mam problemy z przeliczeniami przy nitroxie. Może coś na ten temat?
"Nurkowanie" i "Problemy medycyny i techniki nurkowej"... mam. Obie książki uważam za dobre, aczkolwiek "Nurkowanie" traktuje o wielu sprawach dośc powierzchownie.
A możesz polecić coś jeszcze? Przede wszystkim mam problemy z przeliczeniami przy nitroxie. Może coś na ten temat?
Jeżeli uda Ci się, to kup książkę "Medycyna dla nurków" Krzyżaka - jest to moim zdaniem pozycja nr 1 na rynku nurkowym. Książka jak na razie nie miała wznowienia, więc jest osiągalna tylko jako używana
Jeżeli chodzi o przeliczanie EAD, MOD, CNS, UPTD, ... , podręczniki IANTD bardzo dobrze opisują wszytkie zagadnienia.
PS. A tak przy okazji to czy mógłbyś powiedzieć, dlaczego Twój instruktor KDP nie przygotował Cię do tego egzaminu i nie udostępnił Ci wymaganych na egzaminie materiałów ?
Wysłany: 02-10-2003, 17:19
To nie tak. Mój instruktor udostępnił mi materiały i to wcale nie mało. Ale ja lubię mieć więcej i dlatego szukam gdzie indziej. Dziękuję za podpowiedzi. Na pewno skorzystam.
Stopień: DM (Master of Flamas
Wysłany: 02-10-2003, 17:21
Tommy222 napisał/a:
Ja mam jeden zestaw potrzebuje wiecej . Mam do tego odpowiedzi ale nie dam aby nie sugerowac. Odpowiedzi nie sa sprawdzone. Jak ktos chce to przesle na priv.
to akurat jest na szkoleniu IANTD
jednak jest problem z waga wyniku
za granice bezpieczenstwa obecnie uwaza sie 800
(powtarzam za materialami IANTD)
jednak jest to wiedza empiryczna a nie wywiedzina z jakis wzorow
akurat jesli chodzi o takie zeczy to mozna zrobic jakis ladny programik albo arkusz pod excelem - ale koniecznie z defincja bo angielskie skroty sa czasami koszmarne
Wysłany: 02-10-2003, 17:55
Lech-u napisał/a:
Szykuje się egzaminu na P3 (CMAS) . Czy ktoś ma może pytania z tego egzaminu?
Polecam ci BCN Explorer z Gdynii http://explorer.cnet.pl/
Jest to jedno z niewielu CN gdzie kurs P3 konczy sie egzaminem w CN, a nie centralnym egzaminem. A sklad instruktorski, mowi sam za siebie. Mysle, ze na kursie zdobedziesz wystarczajaca wiedze, aby przejsc egzamin z latwoscia. I wiem co mowie, bo widzialem jak tam sie szkoli...
Wysłany: 04-10-2003, 11:41
t0m,
Czy na pewno istnieje taka możliwość, żeby zdawać P3 poza KDP??? Nigdy nie słyszałem o takiej możliwości (przynajmniej jeżeli chodzi o część teoretyczną).
Dzięki za radę. Ja jestem już po praktycznej części kursu (czyli nurkowania i wszystkie niezbędne elementy kursu mam za sobą). Teraz szykuję się do egzaminu praktycznego w KDP. Ale zapamietam sobie namiary jakie mi podałeś i może kiedyś spróbuję z nimi zanurkować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko