Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Umiejscowienie kanistra latarki dzielonej
Autor Wiadomość
Mucha 

Kraj:
Netherlands

Wysłany: 21-10-2014, 15:43   Umiejscowienie kanistra latarki dzielonej

Bry :)
Zaczynam pomału oswajać się z sidemountem i w związku z tym tytułowe pytanie.
Może ono niektórym wydać się trywialne, ale może zdobędę jakieś podpowiedzi.
Gdzie na uprzęży mocujecie kanister? Wiem że większość nurasów robi to z tyłu na pasie krocznym, ale zastanawiam się w którym miejscu dokładnie i w jaki sposób?
Podczas siedzenia np na ribie czy ławeczce na łajbie, kanister nie dostaje się pod tyłek?
I druga sprawa sposób zamocowania. Za każdym razem ściągać dringi itp po to żeby wyjąć baterię do ładowania?

makalu
[Usunięty]

Wysłany: 21-10-2014, 21:06   

Taki sposób chyba najczęściej spotykany.Często z tyłu na uprzęży są dwie gumy bungy do przeplecenia kanistra.Widziałem też po prostu pionowo na plecach u kogoś kto stosował zwykłą stalową płytę i oponkę skrzydło.Najwyraźniej standardowy kabel starcza wokół pleców do przodu i do lewej ręki.

Mucha 

Kraj:
Netherlands

Wysłany: 21-10-2014, 21:51   

Hej.
Na razie nurkuję w pożyczonym zestawie dedykowanym do sidemounta z teclina, a tam nie ma za bardzo miejsca na taką kombinację.
Ale dzięki za fotę, zawsze jakaś podpowiedź :)
Będę jeszcze próbował dać baterię na pasie biodrowym, tak jak ma to miejsce w konfiguracji backmount, zobaczę jak to wyjdzie.

krzys76 

Stopień: owd ...
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-10-2014, 22:33   

Witam
Ja mam latarke dokladnie jak na tym zdjeciu tylko ze kabel idzie od lewej strony.
Zaleznie od uprzezy mam ja nad albo pod dolne D-ringi. Na gorze mam na gumkach na dole na pasie krocznym zabezpieczona klamra. To miejsce jest chyba najlepszym na karnister.
Pozdrawiam

Slawek Packo 

Stopień: nurek
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-10-2014, 06:46   

Kanister na zdjęciu umocowany jest zdecydowanie za wysoko IMHO.

krzysiek_x
[Usunięty]

Wysłany: 22-10-2014, 10:24   

może kabel za krótki?

pmk 

Stopień: Mud Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-10-2014, 18:51   

Tutaj masz info o alternatywnym sposobie mocowania:
http://www.sidemountdivin...wki-i-karnistra

Ja mocuję podobnie - z tą różnicą, że kanister przypinam z lewej strony (tam gdzie w alternatywnym sposobie jest argonówka). Mocuję uchwyt kanistra jednym z zapięć kieszeni balastowej (uprząż XDeep Stelath 2.0).

makalu
[Usunięty]

Wysłany: 22-10-2014, 20:40   

Slawek Packo napisał/a:
Kanister na zdjęciu umocowany jest zdecydowanie za wysoko

A jeśli niżej to nie ma problemów z siadaniem? No i czy nadal starcza standardowy kabel?

Mucha 

Kraj:
Netherlands

Wysłany: 22-10-2014, 21:37   

Dzięki za wszelkie podpowiedzi :)
Jak pisalem, na razie nie mam jeszcze swojego zestawu i testuję pożyczony.
pmk, z linka który wrzuciłeś, widzę że xdeep ma ciut więcej możliwości niż tecline.
Fajnie wygląda bateria przy pasie plecowym i chyba do takiej konfiguracji bym się skłaniał.

Trajter 

Stopień: wystarczający
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-10-2014, 19:12   

W uprzęży XDeepa można zamocować takie uchwyty jak na fotce. Daje to możliwość zainstalowania po jednej stronie akumulatora latarki, a po drugiej argonówki.
Do dolnych uchwytów przywiązujemy gumki (tak jak do płyty) do trzymania argonówki (i akumulatora - wtedy przewód przekładamy przez oczko gumki).
Do wyższych uchwytów mocujemy pasy do argonówki. Najlepiej sprawdzają się tej firmy na H lub uszyte na wzór (czasem trzeba dopasować ich wielkość do rozmiaru akumulatora.
Wszystko wtedy układa się ładnie wzdłuż pleców pod workiem.
To rozwiązanie bardzo dobrze się sprawdza. Jedynie przy bardzo ekstremalnym przeciskaniu się może powodować komplikacje, ale zaznaczam, że to chodzi o takie przypadki, kiedy nawet głowa ciężko przechodzi.

tmichura 

Stopień: Instructor
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-11-2014, 17:55   

Hej
a ja aku zamontowałem tak :ping:

pozdrawiam

Michur

:pigs:

zielony_nur 

Stopień: pa_DiR_esq :-)
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-11-2014, 14:08   offtop

mam zagadkę, potencjalnie ważną dla wszystkich userów sm xdeep, Trajter dla Ciebie na pewno o ile na fotce jest Twój zestaw.
Znajdź istotny szczegół różnicy wykonania uprzęży SM ze zdjęć Trajtera i Tmichura, fotki wrzucam raz jeszcze, coby łatwiej było...
zdrówka

adamjoker 

Stopień: PE+PN1
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-11-2014, 15:22   

Że podwójne przeszycia pasów na butplacie?

tmichura 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-11-2014, 16:29   

Michur nie ma buttplate :bee;

adamjoker 

Stopień: PE+PN1
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-11-2014, 19:36   

Dobra, dobra ;-) No to na tym czymś co jest na zdjęciu ;-)
Pozdrawiam serdecznie.

zielony_nur 

Stopień: pa_DiR_esq :-)
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-11-2014, 21:24   

adamjoker napisał/a:
No to na tym czymś co jest na zdjęciu ;-) ...

Dokładnie o przeszycia na 'tym czymś' mi chodzi. Znam przypadek oderwania mocowania pasów od tej patki, podczas nurkowania. Nie pamiętam czy poleciało to od pasa biodrowego czy tego co leci w górę. Zestaw był na gwarancji, poszedł do producenta, został szybko naprawiony. Właściciel uprzęży po zerwaniu porównywał z zestawami znajomych i okazało się, że jego - jako jedyny miał po jednym przeszyciu. Domniemanie było, że trafił 'złoty egzemplarz'. Zdjęcie Trajtera sugeruje, że takich uprzęży wyszło jednak więcej. Sprawdźcie jak macie u siebie i obserwujcie te mocowania, bo pewnego dnia może Was spotkać 'fajna' niespodzianka...
zdrówka

Mucha 

Kraj:
Netherlands

Wysłany: 16-11-2014, 22:37   

Hej. Dzięki jeszcze raz za wszystkie podpowiedzi i sugestie. Na razie testowałem rozwiązanie z baterią na pasie krocznym. Jest ok, poza jedynym felerem że w mojej latarce jest ciut za krótki kabel.
następnego nurka będę próbował jeszcze baterię przy kieszeniach balastowych.

Trajter 

Stopień: wystarczający
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-11-2014, 10:47   

Sprzęt jakiś czas temu zamieniłem na bilety NBP, ale znalazłem jeszcze 2 fotki mocowania.

tmichura 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-11-2014, 12:36   

Hej Trajter,
Bardzo fajne rozwiązanie z tymi opaskami firmy na H. Pamiętasz ile kosztowały i czy są jeszcze dostępne?
Pozdrawiam

Michur

makalu
[Usunięty]

Wysłany: 17-11-2014, 17:19   

To chyba takie jak od argonówki.Jeśli nie zależy na H to są też inni producenci ogólnie dostępni.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu