Bry
Zaczynam pomału oswajać się z sidemountem i w związku z tym tytułowe pytanie.
Może ono niektórym wydać się trywialne, ale może zdobędę jakieś podpowiedzi.
Gdzie na uprzęży mocujecie kanister? Wiem że większość nurasów robi to z tyłu na pasie krocznym, ale zastanawiam się w którym miejscu dokładnie i w jaki sposób?
Podczas siedzenia np na ribie czy ławeczce na łajbie, kanister nie dostaje się pod tyłek?
I druga sprawa sposób zamocowania. Za każdym razem ściągać dringi itp po to żeby wyjąć baterię do ładowania?
makalu [Usunięty]
Wysłany: 21-10-2014, 21:06
Taki sposób chyba najczęściej spotykany.Często z tyłu na uprzęży są dwie gumy bungy do przeplecenia kanistra.Widziałem też po prostu pionowo na plecach u kogoś kto stosował zwykłą stalową płytę i oponkę skrzydło.Najwyraźniej standardowy kabel starcza wokół pleców do przodu i do lewej ręki.
Hej.
Na razie nurkuję w pożyczonym zestawie dedykowanym do sidemounta z teclina, a tam nie ma za bardzo miejsca na taką kombinację.
Ale dzięki za fotę, zawsze jakaś podpowiedź
Będę jeszcze próbował dać baterię na pasie biodrowym, tak jak ma to miejsce w konfiguracji backmount, zobaczę jak to wyjdzie.
Witam
Ja mam latarke dokladnie jak na tym zdjeciu tylko ze kabel idzie od lewej strony.
Zaleznie od uprzezy mam ja nad albo pod dolne D-ringi. Na gorze mam na gumkach na dole na pasie krocznym zabezpieczona klamra. To miejsce jest chyba najlepszym na karnister.
Pozdrawiam
Ja mocuję podobnie - z tą różnicą, że kanister przypinam z lewej strony (tam gdzie w alternatywnym sposobie jest argonówka). Mocuję uchwyt kanistra jednym z zapięć kieszeni balastowej (uprząż XDeep Stelath 2.0).
makalu [Usunięty]
Wysłany: 22-10-2014, 20:40
Slawek Packo napisał/a:
Kanister na zdjęciu umocowany jest zdecydowanie za wysoko
A jeśli niżej to nie ma problemów z siadaniem? No i czy nadal starcza standardowy kabel?
Dzięki za wszelkie podpowiedzi
Jak pisalem, na razie nie mam jeszcze swojego zestawu i testuję pożyczony.
pmk, z linka który wrzuciłeś, widzę że xdeep ma ciut więcej możliwości niż tecline.
Fajnie wygląda bateria przy pasie plecowym i chyba do takiej konfiguracji bym się skłaniał.
Wysłany: 26-10-2014, 19:12
W uprzęży XDeepa można zamocować takie uchwyty jak na fotce. Daje to możliwość zainstalowania po jednej stronie akumulatora latarki, a po drugiej argonówki.
Do dolnych uchwytów przywiązujemy gumki (tak jak do płyty) do trzymania argonówki (i akumulatora - wtedy przewód przekładamy przez oczko gumki).
Do wyższych uchwytów mocujemy pasy do argonówki. Najlepiej sprawdzają się tej firmy na H lub uszyte na wzór (czasem trzeba dopasować ich wielkość do rozmiaru akumulatora.
Wszystko wtedy układa się ładnie wzdłuż pleców pod workiem.
To rozwiązanie bardzo dobrze się sprawdza. Jedynie przy bardzo ekstremalnym przeciskaniu się może powodować komplikacje, ale zaznaczam, że to chodzi o takie przypadki, kiedy nawet głowa ciężko przechodzi.
mam zagadkę, potencjalnie ważną dla wszystkich userów sm xdeep, Trajter dla Ciebie na pewno o ile na fotce jest Twój zestaw.
Znajdź istotny szczegół różnicy wykonania uprzęży SM ze zdjęć Trajtera i Tmichura, fotki wrzucam raz jeszcze, coby łatwiej było...
zdrówka
Dokładnie o przeszycia na 'tym czymś' mi chodzi. Znam przypadek oderwania mocowania pasów od tej patki, podczas nurkowania. Nie pamiętam czy poleciało to od pasa biodrowego czy tego co leci w górę. Zestaw był na gwarancji, poszedł do producenta, został szybko naprawiony. Właściciel uprzęży po zerwaniu porównywał z zestawami znajomych i okazało się, że jego - jako jedyny miał po jednym przeszyciu. Domniemanie było, że trafił 'złoty egzemplarz'. Zdjęcie Trajtera sugeruje, że takich uprzęży wyszło jednak więcej. Sprawdźcie jak macie u siebie i obserwujcie te mocowania, bo pewnego dnia może Was spotkać 'fajna' niespodzianka...
zdrówka
Hej. Dzięki jeszcze raz za wszystkie podpowiedzi i sugestie. Na razie testowałem rozwiązanie z baterią na pasie krocznym. Jest ok, poza jedynym felerem że w mojej latarce jest ciut za krótki kabel.
następnego nurka będę próbował jeszcze baterię przy kieszeniach balastowych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko