Wysłany: 11-05-2015, 20:24 Kurs wrakowy
Witam przymierzam sie do rozwijania swoich uprawnień nurkowy no i chciał bym zrobić kurs wrakowy.Moze ktoś podpowie gdzie robić i u kogo robić??! jestem po OPW w SSI mam cały swój sprzęcik (rec) no i juz trochę nurków za sobą.Czy juz na kursie trzeb mieć jakiś dodatkowy ekwipunek?? jak cenowo kursy wyglądają?? póki co widziałem,ze Basa Jasa z Podwodnej Akademij robi.
Gdzie ? Chyba najlepiej na Bałtyku- możesz wybrać inny akwen ale dobrze by było jednak morski- Zakrzówek czy koparki nie koniecznie. Bałtyk posiada większość cech morskich akwenów a nie jest łatwy przez co dobry do szkoleń.
Instruktora wybieraj z pośród aktywnych wrakowców- wypytaj jak dużo nurkuje na wrakach i jakich- moim zdaniem najaktywniejsi są jednak instruktorzy z pomorza. Dobrze też jak są instuktorami adv.wreck bo to świadczy o ich poziomie. Znam kilku instruktorów którzy nie będąc kompletnie nurkami wrakowymi zostają instruktorami WM- czym to się kończy wiadomo. Oczywiście kurs to dopiero początek ale dobry instruktor "odpowiednio" Cię ukierunkuję. Popytaj znajomych u kogo robili i jak kurs wyglądał.
Życzę dobrego instruktora, owocnego szkolenia a później udanych wraczków
Ostatnio zmieniony przez macka5 11-05-2015, 22:05, w całości zmieniany 2 razy
na pewno będziesz potrzebował boję, kołowrotek, szpulkę i dwa narzędzia do cięcia. Proponuję przed zakupem przetestuj je w rękawicach w których pływasz no co dzień. Możesz porozmawiać z Leną z Daving Baltic, lub w pierwszym klubie nurkowym w okolicy.
powodzenia ,
ZB
krzysiek_x [Usunięty]
Wysłany: 12-05-2015, 08:01
Polecam Trytona z Gdańska. Jeśli nie masz szpulki itd to na kursie wszystko dostaniesz. Pogadasz z Waldkiem i Ci wszystko wyjaśni.
Ze swojej strony rowniez polecam Akademie Podwodna w Jastarnii. Mnostwo wrakow pod nosem i cala baza z noclegiem na miejscu.
Nie ma co sie bawic w kursy wrakowe na akwenach basenopodobnych. Kurs wrakowy jak dlamnie powinien zawierac elementy typowo morskie i dobrze jest wprawic sie pod okiem instruktora, dla ktorego takie sprawy to zwyczajny dzien w pracy
krzysiek_x [Usunięty]
Wysłany: 12-05-2015, 11:08
Jeśli ktoś zaproponuje basen, to mu zwyczajnie podziękuj.
Ostatnio doszły mnie słuchy, że pewien instruktor pierwsze nurkowania jaskiniowe wykonuje w jeziorze...
Jeśli chodzi o nurkowanie wrakowe to warto rozważyć też Michała Czermińskiego (Submarine org pl) oraz Pawła Porębę (nurkowanie nekton com pl), ten ostatni co prawda z Warszawy ale chyba więcej siedzi w Jastarni niż w stolicy.
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 12-05-2015, 18:28
Ja kiedyś swój wrakowy zrobiłem u Pawła Poręby i nie żałuje (zresztą później u niego Advanced EANx i Technical Wreck).
Czy tobie by się spodobał nie wiem, bo to dość wymagający i kontrowersyjny instruktor, na pewno kursy u niego i zdobyta na nich wiedza zostają w pamięci...
Wysłany: 13-05-2015, 08:57
krzysiek_x napisał/a:
Nie wiem, ale wydaje mi się to kuriozalne.
Z tego co widziałem, nadziałem się na jakieś początki kursów jaskiniowych, to kursy zaczynają się od nurkowań w jeziorku przy jaskini, później w strefie cavern (o ile taka istnieje).
Chyba każdy instruktor chce sprawdzić czy kursant w ogóle powinien wchodzić pod strop. Nie wiem czy się często zdarza aby padło "Niestety to jeszcze nie twój czas..." ale jeśli już to wolałbym to usłyszeć gdzieś w jakimś pobliskim jeziorku a nie pierwszego czy drugiego dnia we Francji, Maksyku czy na Florydzie (Meksyk chyba i tak byłby najlepszy bo przynajmniej można sobie cavernowo ponurkować z przewodnikiem).
Z tego co widziałem, nadziałem się na jakieś początki kursów jaskiniowych, to kursy zaczynają się od nurkowań w jeziorku przy jaskini, później w strefie cavern (o ile taka istnieje).
.
Oczywiście ze tak tylko to trzeba wiedzieć a niestety nurek koparkowy tego nie ogarnie co nie przeszkadza mu srac z zazdrości na innych.
Ostatnio zmieniony przez Scaner 13-05-2015, 09:07, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 51 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 1166 Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-05-2015, 22:56
krzysiek_x napisał/a:
Nie wiem, ale wydaje mi się to kuriozalne. Z resztą nie tylko mi.
NSS-CDS, standardy pkt. 2.1.6. (kurs Cavern)
One dive will be conducted in open water in order to introduce basic techniques and open water drills.
Z góry przepraszam, że powołuję się akurat na tę organizację, ale sądzę, że prędzej czy później (w miarę rozwoju nurkowego) będzie to oczywiste dla czytelnika.
Wysłany: 14-05-2015, 09:25
Az sprawdziłem w w standardach IANTD dla Cave Diver i znalazłem :
1. A confined water session must be completed before conducting any cave dives.
Dalej leci lista "skilsów" które trzeba zrobić w "confined water" i "open water", wątpię czy zmieszczą się na jednym nurkowaniu... No i jeszcze są "Land drils"...
gdzie
Confined Water - Any body of water with limited current, which meets the appropriate IAND, Inc./IANTD visibility requirements, that is calm and has shallow water access such as swimming pools, lakes, springs, sinks, quarries, bays, and beaches that are protected from open seas and rough water. Training sessions must be limited in confined water experiences to no deeper than 20 fsw (6 msw) for sport diver level courses and 40 fsw (12 msw) for technical diver level courses.
Ostatnio zmieniony przez mi_g 14-05-2015, 09:26, w całości zmieniany 2 razy
krzysiek_x [Usunięty]
Wysłany: 14-05-2015, 11:55
No to dowiedziałem się czegoś nowego. Dzięki.
[ Dodano: 14-05-2015, 11:58 ] Scaner, ton i charakter Twoich wypowiedzi tu na forum świadczy o tym, że nie warto z Tobą polemizować. Dla mnie nie jesteś partnerem do rozmowy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko