Wysłany: 18-06-2003, 09:26
lobster napisał/a:
PADI dajwmajster musi sie wymienic calym sprzetem z kolega pod woda. Mniej wiecej ta sama idea - w praktyce nigdy tego nie bedziesz robic, ale treser widzi, ze czujesz sie komfortowo pod woda i ze sprzetem.
probowalam ta jakze "pozyteczna" czynnosc wykonac na basenie. Mialam tylko klopoty z wymiana sprzetu przy zdjetej masce - z partnurem wyrywalismy sobie sprzet nie widzac co drugi robi
a zastosowanie jest proste - jak potrzebujesz lepszy sprzet - patrzysz jakis nur ma jacket o ktorym marzysz, pokazujesz mu, ze robicie cwiczenie wymiany sprzetu pod woda a potem w tempie odplywasz w blizej nieokreslona dal
Stopień: OWD tez
Wysłany: 18-06-2003, 09:39
Witajcie,
Tak w kwestii formalnej, Aisie chodzilo o sens zchodzenia na bezdechu i zakladanie sprzetu pod woda a nie o wymiane sprzetu z partnurem pod woda czy zdejmowanie go (abstrachujac od tego ze zeczywiscie podane cwiczenie z kursu na P* jest na bezdech i opanowanie pod woda) co prawda wedlug mojego skromnego zdania takie zabawy powinno sie robic po AOWD a nie na podstawowym kursie
Co do przykladow zastosowania to slyszalem jak dwoch technicznych po glebokim nurku siedzialo sobie na deco na jakies podwodnej lasze piachu i wymienialo sie sprzetem zeby po pierwsze to pocwiczyc a po drugie zabic nude
Kolejnym stopniem zaawansowania moze byc wymiana na pianki
Wysłany: 18-06-2003, 21:51
Maciek Ziomek napisał/a:
Tak w kwestii formalnej
Poseł jaki czy co?
Cytat:
Aisie chodzilo o sens zchodzenia na bezdechu i zakladanie sprzetu pod woda a nie o wymiane sprzetu z partnurem pod woda
Własnie. To cwiczonko daje ci kilka waznych "skillsów" (tu uklon językowy w strone Diabełka):
- samodzielnosc w sytuacji ktora wymaga wygramolenia sie ze sprzetu
- opanowanie bezdechu w trakcie wykonywania czynnosci innych niz machanie konczynami
- swiadomosc wlasnych mozliwosci w w/w zakresie
- swiadomosc niedoskonalosci konfiguracji sprzetu i koniecznosc jego odpowiedniego skorygowania
Wysłany: 19-06-2003, 01:01
JA szkoliłęm się w PADi i na OWD też miałem zakładanie sprzętu na bezdechu i podwodną przebieralnię. Wcale tego nie żałuję - fajnie było, a kto wie może kiedyś się przyda.
mozna jeszce się wymienić na skarpetki - chociaż to chyba nie ta bajka
Wysłany: 19-06-2003, 19:32 Re: Zmiana uprawnien dla nurków KDP/CMAS
Zboj napisał/a:
19 maja 2003 KDP zmienilo uprawnienia...
Czy ktoś może podać nam tzw. "podstawę prawną" dotyczącą tych zmian?
Spotkaliśmy się dzisiaj z naszymi gośćmi, którzy dopiero co zrobili P1.
Zadali nam całą masę pytań dotyczących nadzoru nad ich nurkowaniem i możliwości wpisywania i potwierdzania nurkowań stażowych.
Powołując się na temat tego postu powiedzieliśmy co w nim przeczytaliśmy - goście na to, że instruktor 3 dni temu jasno i wyraźnie wyjaśnił im z kim mogą nurkować: może to być Instruktor CMAS lub P3.
Nie byli pewni czy mogą nurkować pod naszą opieką - zadzwonili więc do instruktora, który stwierdził żeby bardzo uważali bo powini nurkować wyłącznie w towarzystwie instr. CMAS ew P3, a podane zmiany to "ktoś sobie wymyślił i lepiej żeby podał podstawę prawną..." ???
Mimo, że kilka razy zwracaliśy się do KDP z różnymi pytaniami - nikt nam nigdy nie odpowiedział...
W powyższej sprawie raczej nie będziemy pisać - więc może jakoś pomożecie?
Czy któryś z instruktorów, mógłby odpowiedzieć, w jaki sposób KDP informuje instruktorów o wszelkich zmianach czy nowelizacjach? Po jakim czasie tego typu informacje docierają do odbiorców?
Trochę chyba demonizujecie sprawę zaliczania nurkowań stażowych .
Zrobiłem taki eksperyment ;- zostawiłem w swoim rejestrze nurkowań potwierdzone nurkowania stażowe przez instruktorów PADI a wyjałem te potwierdzone przez instruktorów CMAS i z takim rejestrem zadełem pytanie ( w miescu gdzie prowadzone jest szkolenie na wyższe stopnie CMAS i wiem że lekceważa stopnie podstawowe PADI szcególnie OWD ) czy mając takie potwierdzenia mogę zdawać na stopień wyzszy CMAS . Usłyszałem że nie ma żadnego problemu .
Jeżeli miało by byś inaczej , to po co by było porozumienie .
Najgorszym wrogiem porozumienia jest ludzka pazerność
Tak z jednej jak i z drugiej strony
Ostatnio zmieniony przez bd* 21-06-2003, 09:47, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 22-06-2003, 21:36 Re: Zmiana uprawnien dla nurków KDP/CMAS
Dorota i Wojtek napisał/a:
Powołując się na temat tego postu powiedzieliśmy co w nim przeczytaliśmy - goście na to, że instruktor 3 dni temu jasno i wyraźnie wyjaśnił im z kim mogą nurkować: może to być Instruktor CMAS lub P3.
Nie byli pewni czy mogą nurkować pod naszą opieką - zadzwonili więc do instruktora, który stwierdził żeby bardzo uważali bo powini nurkować wyłącznie w towarzystwie instr. CMAS ew P3, a podane zmiany to "ktoś sobie wymyślił i lepiej żeby podał podstawę prawną..." ???
Największym problemem KDP wydaje się być nie odświerzanie przez instruktorów wiedzy. A że rozporządzenie nowe, to pewnie większość nie wie o nim ... i tyle.
Wysłany: 23-06-2003, 11:46
Ja sie ciesze z tej zmiany cop prawda juz pare razy na własna reke nurkowałem na 30 z p2 nawet przy akceptacji ze strony instruktora. Co do zdejmowania sprzetu pod woda moze sie zdarzyc tak ze nop butla sie zaczepi miedzy skałami i trzeba bedzie ja zdjac i wyopłynac bez niej a moze nawet na innym sprzecie. Jedyny przykład praktycznie zastosowanego tego cwiczenia (sprzet oczywiscie klubowy)
Wysłany: 23-06-2003, 11:50
Witam
maretzky napisał/a:
Maciek Ziomek napisał/a:
Tak w kwestii formalnej
Poseł jaki czy co?
hmmm, marzenia... tak chyba szybciutko mozna by zarobic na baze nurkowa np na Mauritiusie...
Cytat:
Aisie chodzilo o sens zchodzenia na bezdechu i zakladanie sprzetu pod woda a nie o wymiane sprzetu z partnurem pod woda
Własnie. To cwiczonko daje ci kilka waznych "skillsów" (tu uklon językowy w strone Diabełka):
- samodzielnosc w sytuacji ktora wymaga wygramolenia sie ze sprzetu
- opanowanie bezdechu w trakcie wykonywania czynnosci innych niz machanie konczynami
- swiadomosc wlasnych mozliwosci w w/w zakresie
- swiadomosc niedoskonalosci konfiguracji sprzetu i koniecznosc jego odpowiedniego skorygowania
Wysłany: 24-06-2003, 10:19
Witam,
Wydaje mi sie ze takie cwiczenia powinny byc ale kiedy to juz zalezy od tego jak dany kursant daje sobie rade, jezeli czuje sie jak ryba w wodzie od samego poczatku to dlaczego nie jezeli troche gorzej to mysle ze instruktor powinien zdecydowac o nadprogramowych cwiczeniach
Czyli...pewnie ze plastik nie wazny tylko instruktor:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko