Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak przygotować się fizycznie do sezonu nurkowego?
Autor Wiadomość
ptja
[Usunięty]

Wysłany: 26-12-2013, 12:12   

Scaner napisał/a:
Jarek dalsza rozmowa nie ma sensu.

też doszedłem do tego wniosku. Ale nie wątpię, że w końcu dostrzeżesz błąd.
W każdym razie myślę, że ten wątek i tak jest przydatny dla czytających.

A dla tych, których zainteresował temat ćwiczeń w oparciu o tętno przydatna może się okazać książka "Trening z pulsometrem", której autorem jest Joel Friel, przez ponad ćwierć wieku trener zawodników sportów wytrzymałościowych, wydana w PL w 2010 r. (ISBN 978-83-930794-07)
Autor w tej książce, moim zdaniem słusznie, odrzuca posługiwanie się HRmax jako punktem odniesienia. Proponuje on, by był nim próg mleczanowy (LT), a strefy treningowe nawiązywały do odczuwanego wysiłku.
W książce wyjaśnia, dlaczego uważa sztywne miary tętna za niewłaściwe i że strefy treningowe mogą się różnić w zależności od dyscypliny sportu.
BTW: niezła cena, pół tej w wydawnictwie.
Ostatnio zmieniony przez ptja 26-12-2013, 12:13, w całości zmieniany 1 raz  

makalu
[Usunięty]

Wysłany: 26-12-2013, 18:14   

Tak właśnie jest jak piszesz.Scaner przeczytał w necie uproszczenie obliczania HRmax i tego się trzyma.Prawda jest taka ,że Hrmax oblicza się laboratoryjnie(na kilka sposobów) z cała ekipą biochemików,medyków i fizjologów i dostępem do bieżni.Koszt jest taki ,że przeciętnego Kowalskiego na to nie stac.Stworzono Więc metodę 220-wiek aby było taniej i prościej.Nie powiedziano ,że błąd tej metody to 15%,a według metody naukowej-profesjonalnej 1-5%.
Ale nawet się nie dziwię Scanerowi,bo rzeczywiscie po wpisaniu HRmax w necie wyskakuje właśnie ta najprostsza metoda. Pozdrawiam.

Dla dociekliwych polecam np:Testy fizjologiczne w ocenie wydolności fizycznej-Zatoń,Jastrzębska PWN
Ostatnio zmieniony przez makalu 26-12-2013, 18:19, w całości zmieniany 1 raz  

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-12-2013, 19:04   

makalu napisał/a:
przeciętnego Kowalskiego na to nie stac

I mało który lekarz zechce robić badanie na bieżni do tzw. odmowy przez pacjenta.

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 26-12-2013, 19:19   

Chodzi o badanie, gdzie pacjent podłączony jest do rurek i kabelków, a wysiłek stopniowo się zwiększa aż do momentu, gdy pacjent powie "mam dość" (albo dostanie zapaści:) )? Ja takie sobie zrobiłem (tzn. zgłosiłem się odpowiednich medyków zaczynając od lekarza nurkowego), gdy nurkowanie zaczęło mnie "wciągać". Nie sądziłem, że to jakiś "rarytas"...
Na wiosnę mam w planie powtórkę.

AkademiaNurkowania 

Stopień: TDI/SDI Instruktorzy
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-12-2013, 19:58   

ptja napisał/a:
Nie sądziłem, że to jakiś "rarytas"...

Mnie wpuścili na drogę przez mękę, czyli miałem przedstawić kilka zaświadczeń, że mogę odbyć badanie :) Tzn. niby miało być tylko jedno - od rodzinnego, ale jak ten usłyszał po co, zlecił komplet innych badań, wszędzie kolejka, więc albo gruba kasa, albo czekać albo 220-wiek :D
Jacek
Ostatnio zmieniony przez AkademiaNurkowania 26-12-2013, 20:12, w całości zmieniany 1 raz  

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-12-2013, 20:05   

AkademiaNurkowania napisał/a:
Mnie wpuścili

To znaczy kogo ?

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 26-12-2013, 20:54   

ptja napisał/a:

Mnie wpuścili na drogę przez mękę, czyli miałem przedstawić kilka zaświadczeń/.../zlecił komplet innych badań, wszędzie kolejka, więc albo gruba kasa, albo czekać albo 220-wiek

ja robiłem w pracowni na terenie szpitala. Może mieli wolne łóżka i liczyli na pacjenta na OIOM? :)
Trafiłem najpierw do poleconego przez kolegę nurkującego od lat lekarza nurkowego, potem wykonałem zalecone przez niego badania krwi i RTG klatki piersiowej, badanie wysiłkowe (akurat w tym przypadku na rowerze) i po "podsumowaniu" okazało się, żem wystarczająco zdrów, by nurkować (przynajmniej fizycznie :) ).
Ostatnio zmieniony przez ptja 26-12-2013, 20:55, w całości zmieniany 1 raz  

AkademiaNurkowania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-12-2013, 20:58   

ptja napisał/a:
ptja napisał/a:

Mnie wpuścili na drogę przez mękę, czyli miałem przedstawić kilka zaświadczeń/.../zlecił komplet innych badań, wszędzie kolejka, więc albo gruba kasa, albo czekać albo 220-wiek

ja robiłem w pracowni na terenie szpitala. Może mieli wolne łóżka i liczyli na pacjenta na OIOM? :)
Trafiłem najpierw do poleconego przez kolegę nurkującego od lat lekarza nurkowego, potem wykonałem zalecone przez niego badania krwi i RTG klatki piersiowej, badanie wysiłkowe (akurat w tym przypadku na rowerze) i po "podsumowaniu" okazało się, żem wystarczająco zdrów, by nurkować (przynajmniej fizycznie :) ).

Ale ja mówię o wydolności tlenowej a nie prostym wysiłkowym :D

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 26-12-2013, 21:53   

przyznam się, że nie znam dokładnie różnic, ale wiem, że ja byłem podłączony do drucików (EKG) i maski analizującej ile i czego wydycham.
A badanie wydolności tlenowej na czym polega?

AkademiaNurkowania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-12-2013, 22:43   

ptja napisał/a:

przyznam się, że nie znam dokładnie różnic, ale wiem, że ja byłem podłączony do drucików (EKG) i maski analizującej ile i czego wydycham.
A badanie wydolności tlenowej na czym polega?

Olałem. Na pewno na zwykłej bieżni oddechu mi nie badali - EKG tylko.

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-12-2013, 17:53   

Jeżeli chodzi o ćwiczenia, to moim zdaniem potrzebny jest odpowiedni sprzęt - na przykład taki:

makalu
[Usunięty]

Wysłany: 27-12-2013, 20:24   

Prawie się popłakałem.To różowe świetne.
Najbardziej mnie powala na kolana to,że jakiś Jankes wymyśli taki gadżet,a laicy to kupują i myślą ,że to antidotum na dotychczasowe lenistwo.Oczywiście reklamy pokazują,że ci pakierzy są tak zbudowani bo właśnie to stosowali.Nie lata siłowni tylko plastikowy badziew.

Marras 

Stopień: coraz wyższy :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-12-2013, 22:43   

Scaner napisał/a:
Jarek,
Czuję się jakbym miał się tłumaczyć i udowadniać ci ze deco on the fly to nie jest deko wykonywane w czasie lotu powrotnego z Egiptu dla tych co nie mieli czasu na dekompresję w wodzie to raz a dwa to że wystarczy że wpiszesz w googlach hasło HRmax strefy i znajdziesz ok 7600 stron www na ten temat.

Hahaha, popłakałem się ze śmiechu :) :)

Szacun Scaner :)
Mistrz ciętej riposty to przy Tobie Pikuś, Pan Pikuś :)

Wyjedzie człowiek z internetu do rodziny na dwa dni a tu takie historie...:)

Scaner 

Stopień: instruktor NAUI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 27-12-2013, 23:20   

makalu napisał/a:
lata siłowni
Naprawdę wierzysz w to że taką muskulaturę buduje się latami na siłowni ?
Ostatnio zmieniony przez Scaner 27-12-2013, 23:26, w całości zmieniany 1 raz  

FABER 

Stopień: DiveLife
Kraj:
USSR

Wysłany: 28-12-2013, 07:38   

Adam do Twojej listy "koksu" i cwiczen Yavoxa potrzebny jest dobry podklad,dieta
http://www.youtube.com/watch?v=_Aq7LaIWJaI i chyba mamy juz wszystko jesli idzie o przygotowanie do sezonu :tak:
Ostatnio zmieniony przez FABER 28-12-2013, 07:40, w całości zmieniany 2 razy  

makalu
[Usunięty]

Wysłany: 28-12-2013, 10:33   

I tu mamy jednakowe zdanie.Zadziwia mnie tylko taka stacja telewizyjna,która robi programy z takimi jak Pudzian i Koksu.Robi się z nich supergości,tylko żaden dziennikarz nigdy nie podszedł do nich na żywo z mikrofonem i nie zapytał:Pudzian czy brałeś sterydy?Pewnie był nawet przykaz ,żeby nie pytac.Ważne ,żeby program robił kasę.
Nawet w zawodowej kulturystyce nie było badań.Stworzono osobną organizację ,,czystej,naturalnej kulturystyki",co jednoznacznie poświadczało ,że najwięksi kulturyści biorą na potęgę.Zresztą w boksie zawodowym też nikt nie robi badań.Słyszał ktoś ,żeby badali Taysona czy Gołotę.Za duża kasa wchodzi w grę.
Ostatnio zmieniony przez makalu 28-12-2013, 10:34, w całości zmieniany 1 raz  

AkademiaNurkowania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-12-2013, 21:02   

makalu napisał/a:
nie podszedł do nich na żywo z mikrofonem i nie zapytał:Pudzian czy brałeś sterydy?

Lata temu była niezła afera, kiedy nasi mistrzowie kulturystyki - w proteście przeciw ówczesnym władzom związku - podali do prasy co i kiedy brali. Poleciały i tytuły i zarząd :)
A Pudzian, o ile dobrze pamiętam, jakoś nigdy koksom się nie sprzeciwiał. W niektórych gazetach kulturystycznych są publikowane cykle "co jak i kiedy brać" - wychodzą z założenia, że młodzi i tak wezmą a lepiej dla nich, żeby wiedza była fachowa a nie kolegów z placu.

Krokodyl 

Stopień: P4
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-01-2015, 15:29   

ps testy aby nurkować ? hmm to tak jak byśmy zrobili testy Policji ale po 10 latach służby, okazało by się ze 80% ich nie zda ;)

Ps ja miałem z15 lat temu robione testy wydolnościowe a ta
kto na bieżąco trzeba dbac o kondycje i spokój ducha podczas nurkowania
Ostatnio zmieniony przez Krokodyl 03-01-2015, 15:30, w całości zmieniany 1 raz  

jaros4 

Stopień: Rugby-Oświęcim
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 21-08-2015, 23:24   

Polacy to najbrzydsze chłopy w europie.Wieprzowina jest dobra ale w określonych ilosciach,do tego jeszcze ten syf z linku od kolegi,i mamy typowego rodaka. :000:

wiecznychlopiec 

Stopień: Seal Team PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-08-2015, 09:28   

Nuru napisał/a:
tanie-odzywki"

tanie mięso jedzą psy...

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu