Wysłany: 06-09-2006, 11:37 jez. Piłakno
jez. Piłakno
położenie: Mazury, około 15km na południowy-zachód od Mrągowa, mapka: [imghttp://img132.imageshack.us/img132/5876/pilaknota9.jpg[/img]
jezioro I klasy czystości, otoczon lasami w strefie ciszy. Głębokość max 56metrów.
Baza nurkowa w Ośrodku Królewska Sosna, dostępna sprężarka z bankiem gazu i nitrox (dojazd: od Sorkwit należy sręcić za strzałką na Maradki, a potem na Borowski Las - strzałka na drzewie kieruje na ową Sosnę)
Obojkowane głebokości 15, 20, 30 i 55 metrów, a także wrak zatopionej kabinówki Orion.
Dostępne platformy szkoleniowe (zatopione pomosty).
18-19 09.2010
Witam!
Warunki do nurkowania nad jeziorem Piłakno są rewelacyjne!!! poniżej 10m coraz ładniej i ładniej:-)) Temperatura na powierzchni 16 stopni a na 40m standardowo 5 stopni, ale widoczność bajkowa
pozdrawiam
Ania
Wiek: 61 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 2349 Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-09-2010, 15:08
to super wybieram sie w wickend
KSD [Usunięty]
Wysłany: 20-09-2010, 15:19
Ani napisał/a:
18-19 09.2010
Witam!
Warunki do nurkowania nad jeziorem Piłakno są rewelacyjne!!! poniżej 10m coraz ładniej i ładniej:-)) Temperatura na powierzchni 16 stopni a na 40m standardowo 5 stopni, ale widoczność bajkowa
pozdrawiam
Ania
Ania, wrzuć może jakieś 2 lub 3 poglądowe fotki z weekendu.
Z tego co mi wiadomo jesteś w posiadaniu fajnych fotosów (nawodnych i podwodnych) z tego miejsca
Trzymka!
Witam!!!
Dla potwierdzenia rewelacyjnej widoczności w jeziorze Piłakno, wrzucam dwie fotki z głębokości około 40m oraz dwie fotki z nurkowania nocnego
pozdrawiam Ania
Wysłany: 23-09-2010, 19:43
Pozdrawiam Was serdecznie i mam pytanko. Zapodajcie do kiedy czynna jest baza Aquariusa nad Piłaknem? A jeżeli w temacie Piłakna to czy ktoś nurał ostatnio w Królewskiej Sośnie i jakie wrażenia z nura?
Wysłany: 23-09-2010, 22:05
Generalnie chodzi mi o to co pod wodą , i na jakich głębokościach? Jakie ceny ? Tak zwyczajnie o wrażenia z bazy . O kiblach to juz chyba było za dużo , ja nie w tym klimacie.Jestem z tego pokolenia że jak deska obs.......na to sie pomyka w najbliższe krzaki i tyle. A tak poza tym to dziwne że niektórych wymagajacych nurów nie donosza do miejsca nurkowego w lektykach , he,he,he......
Wysłany: 24-09-2010, 10:57
Pływam systematycznie weekend conajmniej raz w miesiącu z Królewskiej Sosny - Baza Kurka Wodna. Dla mnie jest zdecydowanie luźniejsza atmosfera niż w Aquariusie. Bez takiego nurkowego nadęcia - mniej ludzi , mniejszy przemiał i jakoś tak rodzinnie. Wszelkie atrakcje dostępne w limicie OWD do 18m. Tor przeszkód dobrze oporęczowany. W wodzie bez dodatkowych atrakcji typu butelki zbite , otwarte puszki. I w litoralu naprawdę fajne rybki. Z czystym sumieniem polecam
I oczywiście można podjechać samochodem pod bazę. Nie trzeba targać szpeju po sto metrów do pomostu w rękach. Są stanowiska do szpejowania na jakieś min 10 osób naraz . Jest wiata gdzie można zrobić breefing lub zajęcia z kursantami , a także wieczorny breefing towarzyski.
W wodzie platforma na 3 i 5 m, Kosiarka , zatopione łódki i żaglówka. A hitem tego sezonu jest poszukiwanie żródełka. Niedaleko od żaglówki płynąc na kompas na 200 ileś ktoś trafił na podwodne żródełko. Próbowałem dwa razy i nie trafiłem . Może komóś się uda i poda namiary. Podobno bajeczny widok
Ostatnio zmieniony przez rafixpol2 24-09-2010, 11:06, w całości zmieniany 1 raz
Potwierdzam...
Dodatkowo była druga łódka wiosłowa, trzecia lodka na srodku jeziora, a dla twardkich żeremia bobrowe, podwodna wysepka i ponoć zatopiona wioska, której nie widać ...
rafixpol2 napisał/a:
W wodzie bez dodatkowych atrakcji typu butelki zbite , otwarte puszki.
Trzeba tylko wiedzieć dokąd płynąć ... z grubsza tam gdzie siedzą "wędkarze" i "nurkujący inaczej"...
P.
I
PS. jeszcze kila lat temu było stanowczo więcej sosen...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko