Wysłany: 19-04-2007, 13:57 jez. Turkusowe
JEZIORO TURKUSOWE w Wapnicy
Zatopiona kopalnia kredy czyli jezioro Turkusowe położne jest w otoczeniu pagórków Wapnicko - Lubińskich. Ma turkusową barwę wody oraz malownicze strome brzegi.
Najlepszy dojazd - ze wsi Wapnica. Jest tu duży parking i tzw. zaplecze gastronomiczne. Idąc do Lubinia niebieskim szlakiem można podziwiać jezioro ze wzgórza widokowego "Piaskowa Góra". Dziś Jezioro Turkusowe uznawane jest za dużą wartość przyrodniczą.
Głębokość jeziora 21,2m, z tego 2,6m .n.p.m., (kryptodepresja). Powierzchnia jeziora 6,74 ha. Wyrobisko po kredzie, które zalała woda, tworząc przepiękne Jezioro Turkusowe, należało do fabryki cementu portlandzkiego w Lubiniu założonej przez Johanna Quistropa w 1829 roku. Bazowała na surowcu lokalnym, powodując jego eksploatację na dużą skalę.
Wysłany: 19-04-2007, 14:01
nurkowałem tam 18.04
przejrzystość ponad 10 m.
temp. wody przy pow. ok. 8 st., przy dnie 4 st.
ogólnie robi wrażenie taka przejrzystość jak na nasze warunki
żałuję tylko, że obudowy nie miałem i nie zrobiłem pod wodą żadnych fotek ale następnym razem wezmę
Wysłany: 19-04-2007, 19:52
Witam to mozna tam spokojnie zanurkowac i nikt nie pogoni z tego co wiem to jest to teren Wolinskiego parku narodowego i podobno byl tam zakaz nurkowania itd. ?
Witajcie!
Coprawda jestem jedynie sympatykiem, lecz sporo wiem o zasadach panujących w WPN i muszę powiedzieć, że jestem ogromnie zdziwiona, że udało Ci się bezkarnie nurknąć w Turkusie, Darku!
Wydaje mi się to wielce nieprawdopodobne....
Pozdry
Sabina
Pozwoliłam sobie przejrzeć forum i mam wrażenie, że jesteś facetem, który generalnie ma farta;)
Jak to jest, że udają Ci się numery, jakie innym nie wychodzą szczęściarzu?
Przypadkowo byłam w tym dniu nad Turkusem.. Ale zbieg, co?
Pozdry
Sabina
Dlaczego tak uważasz?
Czasem rzeczy nieprawdopodobne dla jednych, dla innych są realne!
Jeśli ktoś bardzo chce - zrobi wszystko żeby to osiągnąć, wcześniej czy później...
Znając upór DarkaS... nie wątpię, że dopiął swego.
Pozdrowienia
Sabina
przyłączam się do pytania o turkusowe koło konina - ostatnio kosewo, giewartów, piechcin.... szukamy czegoś innego, a to wydaje się bardzo ciekawe był ktoś?
dzięki! wygląda bajecznie..... bardzo interesujący post z rozważaniami mandat vs nurek spod wody nas nie wyciągną przecież.... ile może wynosić mandat za złamanie zakazu nurkowania?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko