Pianke kup krajowa ocean pro lub eqes.
Maska taka ktora pasujedo twojej twarzy - przymierz przed kupnem.
Fajka jesli chcesz kupic kup zwykla bez zaworku za 10 pln ja swoja uzylem 1 raz.
Pletwy maresa - wielu uzywa ja nie mam zdania.
Mysl nad zakupami bo bedziesz wszystko wymienial.
Ja z tej listy nic bym nie kupil co nie oznacza ze sa to zle produkty.
Bartekkg [Usunięty]
Wysłany: 14-07-2007, 22:59
A jaki automat jest godny polecenia , będę nurkował w Bałtyku i w jeziorze .
Kup sobie jakies Jety na sprężynki a napewno nie pozałujesz.
Jeśli masz uprawnienia AOWD, zrób sobie certyfikat "suchy skafander" około 150-300zł i kup sobie suchacza. A do Egiptu i tak pianki nie zabierzesz i tak. Takie jest moje zdanie. Ja kupiłem pianke i teraz suchacza i nie jestem z tego zadowolony że się męczyłem z pianą. Wszyscy mówia kupuj piane i te piany to na nasze wody się nie nadają. Chyba ze nurkujesz do 6-8m gdzie nie ma termokliny.
A co do reszty to moze mares nie jest zły ale tez bym nie kupił. Polecam Apeks TX lub XTX.
Bartekkg [Usunięty]
Wysłany: 15-07-2007, 09:12
bulgard88 napisał/a:
Nie za bardzo rozumiem ...
mysiar [Usunięty]
Wysłany: 15-07-2007, 09:24
Bartekkg napisał/a:
bulgard88 napisał/a:
Jeśli pytasz mnie czy łatwiej, to odpowiadam, że jednemu łatwiej, drugiemu trudniej
Ja tam nie widzę nic łatwego w dźwiganiu z basenu nasiąkniętej pianki.
Jakoś łatwiej mi w suchym.
Zresztą w piankę pewnie i tak już sie nie zmieszcze
zeby pływać w jetach i w suchym wcale nie trzeba byc nurkiem technicznym. A co do ceftyfikatu to zgadzam się całkowicie z tym ze to bez sensu, to jest robienie kasy bo kurs jest naprawde banalny i napewno az tyle nie jest wart. Nawet ceny plastiku nie jest wart bo mozna go zrobic w 1-2 nurkowania. Ale warto wiedzieć jak używać suchacza bo można sobie zrobić kuku...
Na basen i Egipt jest niezła, na typowo rekreacyjne nurki tez można wytrzymać, ale nie chodzi o to żeby się katować na 30m przy temp 4-6 stopni marznąć w piance. Nie wiem jak Mares ale eques na tej głębokości nie wiele daje, jest strasznie zimno przy piance 7mm i 7mm. Ale jak kto lubi i jakie kto ma fundusze i do czego będzie używał i czy często czy to tylko wakacyjne kilka nurków zależne jest od kupna skafandra. Wywodów na temat pianki i suchego było strasznie dużo. Moje zdanie jest takie-na polskie wody pianka sie nadaje tylko do głebokości 10m później przy dłuższym nuraniu staje się koszmar, ale to nie jest najgorsze. Najgorzej jest jak się wchodzi w maju, czerwcu lub wrześniu, październiku do wody i świeci słoneczko a jak się wychodzi wieje straszny zimny wiart a my musimy stać i się przebierać w mokrych gaciach, jak zawieje to powstaje kwadratura jaj. Ale niektórych to rajcuje. Mi osobiście strasznie to dokucza i niepolecam pianki. Ale to jest moje zdanie inni będą mowili, że pianka jest super bo czuć wode itp. Ale poniżej termokliny jest ta woda naprawde nieprzyjemna.
Jeśli masz zrobiony kurs OWD to zapewne nie poczułeś rej zimnej wody przez dłuższy czas. Chyba, że sporo nurkujesz to wiesz jak jajka robią się kwadratowe na wietrze po wyziębieniu na 10-25m.
Wysłany: 15-07-2007, 22:29
Ja sprzedałem piankę jak zanabyłem suchy, bo:
1. Egipt - wypożyczenie 3 Euro/dzień - b. długi zwrot z inwestycji
2. Basen - odkąd mam suchy chodzę do jeziorka a nie na basen
Bartekkg [Usunięty]
Wysłany: 15-07-2007, 22:54
A więc tak - według mnie pianka mi się przyda gdyż zamierzam latem nurkować w morzu a także w jeziorach i prz tym zapolować na jakieś rybki ( oczywiście po zrobieniu odpowiednich uprawnień ) . Na suchacza mnie na razie nie stać a już troszkę zejść pod wodę wykonałem w morzu głębokośc może nie największa - max 30 m przy użyciu pianki i nie było mi aż tak zimno.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko