Wysłany: 02-08-2003, 00:29
Heja,
Koparki znajdują się w kopalni odkrywkowej Jaworzno-Szczakowa. Jest to pod Katowicami, a dokładniej przy obwodnicy Katowic (dawnej 15, a obecnie 1).
Mapka dostępna pod:
http://www.mapapolski.pl/...ol=&info=&lang=
Jest to o tyle ciekawe miejsce, że na skutek zaległych rachunków za prąd elektrownia się wkurzyła i dała bardzo krótki termin do wyłączenia prądu. Ponieważ wystarczyło czasu tylko na ewakuacje ludzi, a cała kopalnia znajdowała się poniżej poziomu lustra wody i tylko pompy elektryczne były w stanie utrzymywać ją suchą, to obecnie mamy wspaniałe nurowisko (aczkolwiek ciągle dewastowane przez zabieraczy pamiątek). Baza obsługująca koparki to ORKA z Bielska-Białej: http://www.orka-bielsko.com.pl/koparki.html
W razie czego pytaj dalej
Andrzej S
Stopień: posiadam
Wysłany: 02-08-2003, 09:27
Witam,
Gdzie koparki są, już wiesz. Jeżeli miałbyś ochotę nakręcić się na ich zwiedzanie, poniżej przesyłam link do strony, gdzie między innymi jest "krótki film o koparkach". Trwa niestety tylko 1 min. 40 sek, ale warto. Tak więc Lobster wpacho, chociaż droga z LA daleka.......
Jesli lubisz tlumy ludzi poreczowki i nie zawsze dobra jakosc wody wal w ciemno na koparki.Moim zdaniem zakrzowek jest znacznie lepszy a to tylko kawalek dalej.
Jesli lubisz tlumy ludzi poreczowki i nie zawsze dobra jakosc wody wal w ciemno na koparki.Moim zdaniem zakrzowek jest znacznie lepszy a to tylko kawalek dalej.
Bohdanie,
a jaka to różnica dla Lobstera te kilkanaście kilometrów Jak już będzie jechał (leciał) na koparki to i do Krakowa może wskoczyć
Lobster,
miejsce jest fajne ale tak właśnie zaraz po kursie, ewentualnie przygotować się przed jakimś kursem.
W ciągu 67 minut opływasz cały kaminiołom a drugi nurek 55 minut wystarcza Ci na przejście wszystkich poręczówek. Jak lubisz oglądać kilka razy to samo to oczywiście warto wracać, ale tak właściwie to warto wrócić tam jeszcze zimą pod lód. I tyle jeśli chodzi o koparki.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Radol 19-08-2003, 10:39, w całości zmieniany 1 raz
Z tego co pisaliście na forumie kiedyś to na Zakrzówku jest w porywach 2 m widoczności - jak dla mnie to kiła i syf wolę koparki tam przynajmniej coś widać.
Podobno w Trzebini jest też jakaś baza nurkowa czy ktoś coś o tym wie ?
Hmm, ja tam lubię taki syf.
Nie pamiętam kto jest autorem zdjęcia i z jakiej strony pochodzi, uzuepłenię te dane jak tylko odnajdę skąd je mam, ale wydaje mi się że wiele mówi to o nurkowaniu w krakowskim wyrobisku, czyli Zakrzówku
Już mam. Zdjęcie pochodzi ze strony: http://www.nurkomania.pl, niestety nie znalazłem autora, ale jest tam więcej zdjęć z Zakrzówka, więc oczywiście polecam.
Jestem zachwycony galerią z zakrzówka - zastanawia mnie tylko czemu niektórzy takie brednie piszą. Nie pamiętam kto i w którym topicu ale byłem zniechęcony a tu jak znalazł.
Wysłany: 19-08-2003, 12:40
Howgh!
Radol napisał/a:
Zdjęcie pochodzi ze strony: http://www.nurkomania.pl, niestety nie znalazłem autora, ale jest tam więcej zdjęć z Zakrzówka, więc oczywiście polecam.
Autorem tego jak i innych zdjęć jest najprawdopodobniej Andrzej Kasiński, instruktor znany w świecie nurkowym jako Martin. On też jest twórcą wspomnianej strony http://www.nurkomania.pl.
Na Zakrzówku nie jest źle - czasami tylko, zwłaszcza na wiosnę albo wczesnym latem trafia się zupa.
Godne polecenia są też nurkowania podlodowe na Zakrzówku i dla lubiących ciemności "trzydziestka w czarnej mgle".
Chlopak moze byc w polsce na jakims melanzu wiec dlatego tak napisalem:)
Jesli chodzi zas o trzebinie jest fajnie pod warunkiem ze nie za goraca bo wtedy tlumy ludzisk wpadaja do wody.wyrobisko male ale fajne lecz glebokosc maksymalna to 11 m.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko