Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
"Meksyk" w Meksyku?
Autor Wiadomość
Misteres 

Stopień: CMAS**
Kraj:
Vietnam

Wysłany: 29-07-2003, 15:43   "Meksyk" w Meksyku?

Braci nurkowa obojga płci!
Po raz kolejny proszę o podzielenie się nieprzebranym zasobem doświadczeń forumowiczów.
Mamy okazję wyjechać do Meksyku. Póki co wiem, że w stolicy i okolicy faktycznie istny "meksyk" :maniac: , a miejsca do nurkowania cudne.
Czy ktoś tam był i próbował? Interesuje nas wszystko: miejsca i bazy, przepisy, specjalne wymagania (jeśli są), nastroje, dostępność instruktorów władających ludzkimi językami, ceny...
Z góry dziękujemy. Najcenniejsze informacje zostaną nagrodzone oryginalnymi kartkami z Meksyku.
-----------------------

:wave:
Pozdrawiam w dwójnasób.
Misteres

Andrzej S 

Stopień: posiadam
Wysłany: 29-07-2003, 17:38   

Witam,
Ludzie to mają nudne życie. W czerwcu Hurghada, teraz Meksyk na rozkładzie!!!!!

Ja cennych rad jeszcze nie udzielę, ponieważ TAM mnie jeszcze nie było, ale pod poniższym adresem (pewnie większość forumowców, w tym Misteres go zna) można sobie zciągnąć filmy Sławomira Paćko między innymi właśnie z nurania po cenotach w "M". Wygląda to na prawdę ekscytująco. Misteres'owi zazdroszczę, pozostałych pozdrawiam.

http://www.nurkowanie.v.p...31&c=571&id=571

Andrzej S

lobster 

Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 29-07-2003, 19:38   Re: "Meksyk" w Meksyku?

Misteres napisał/a:
Po raz kolejny proszę o podzielenie się nieprzebranym zasobem doświadczeń forumowiczów. Mamy okazję wyjechać do Meksyku.

Na jak dlugo i dokad. Meksyk to duzy kraj :) i ceny i warunki tez rozne.

kazimierz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-07-2003, 08:14   meksyk

miałem okazje obejrzec te filmy w całosci !!!!!! na dvd to co jest do sciagnieci w internecie ,jest mała drobinka !!!!!!! napisz meila do Sławka Packi do Techniki Podwodnej -a napewno otrzymasz wiele wyczerpujacych odpowiedzi na twoje pytania pozdrawiam Kazik!! bazanurkowa@diesel.com.pl

Pedro 

Stopień: Divecon
Kraj:
Hungary

Wysłany: 30-07-2003, 11:59   

Cześć,

Mam zaprzyjaźnione (pierwsze?) polskie centrum nurkowe w Meksyku. Mieszczą się w Puerto Coś tam Coś tam ;) na Yukatanie. Robią też wypady do Zenotów i na Belize. Nazywają się Quantum Divers.
Jak chcesz to podam Ci namiary na mojego kumpla, który tym zawiaduje.
Pozdrawiam,

WolfEeel 

Stopień: AOWD
Kraj:
Canada

Wysłany: 30-07-2003, 14:29   

Napisz w ktory rejon chcecie jechac, bylem na Jukatanie i w Accapulco (jesli chodzi o nurkowanie to Accapulco odpada).

Jukatan i Cozumel to calkiem innna historia.

Marcin

Misteres 

Kraj:
Vietnam

Wysłany: 31-07-2003, 15:50   

Witam i dziękuję za dobre chęci pomocowe.
Przepraszam, że wcześniej nie pisałem, ale nie było mnie kilka dni. I nie spędziłem ich na nuraniu. :sad:
Zadajecie trudne pytania. Nie jestem jeszcze pewien dokąd chcemy jechać. Miałem nadzieję oprzeć się na Waszych podpowiedziach i dopiero ustalić marszrutę. Sprawa wygląda tak, że wyjazd chcemy zoptymalizować pod kątem nurkowania, a nie ponurkować przy okazji.
Czas, to dwa do trzech tygodni.
--------------------------

:pada:
Pozdrawiam znowu deszczowo.
Misteres

lobster 

Wysłany: 31-07-2003, 20:01   

Miejsca nurkowe na Yukatanie
Na nurkowanie na rafach w kolejnosci od najlepszych raf:
Cozumel, Akumal, Playa del Carmen, Isla Mujeres, Cancun

Na Cozumelu operacju nurkowych jest od cholery, nurkowania typowo to: wyjazd o 7-8 rano, trzy nury i powrot o 12-13. lub wyjazd o 14-16 , dwa nury i powrot kolo 19.

Dwa nury ranne kosztuja jakies $55 w zaleznosci od operatora. Za wynajecie calego sprzetu dodaj jakies $10-20 za dobe. To sa ceny za pojedynczy dzien, w pakietach i za wiecej osob wychodzi taniej. Targowac sie oplaca, z pierwszej ceny zjezdzaja dosc gladko 10%. Najskuteczniejszym argumentem jest powolanie sie na nizsze ceny z innego osrodka, lub "o a ta cene mi taki gosc z waszego drugiego sklepu podal". Cieplo. W lutym nurkowalem w t-shircie. Dodam, ze Cozumel pod woda zrobil na mnie naprawde pozytywne wrazenie, czego zdecydowanie nie mozna powiedziec o Cozumelu nad woda.

Jesli chcecie spac na Cozumelu, najtansza jest Posada Letty - $20 za dobe za pokoj. ciepla woda i lozko, zadnych luksusow.

W Akumal ceny za mieszkanie sa ksiezycowo nieziemskie. Dookola sa same resorts. Jedynie zaraz przy autostradzie babka prowadzaca sklep ma trzy pokoje bez klimy do wynajecia za $25 za noc. W Akumal sa ladne rafy i cenotes sa zaraz obok. Tylko te ceny...

Wszystkie pozostale miejsca sa tansze jesli chodzi o mieszkanie, ale nieco drozsze jesli chodzi o nurkowanie i jest tez z nich dalej do naprawde ladnych raf.

Jesli chcecie zanurkowac w cenote's najtaniej jest zatrzymac sie w Tulum. Ja nurkowalem z www.hiddenworlds.com. Operacja trzyma sie kupy organizacyjnie, ale nurkowo to goscie sa tacy sobie. Przygotujcie sie na zabulenie $80-90 od glowy za dwa nurki w cenocie Dos Ojos. W Tulum jest pare operacji cenotowonurkowych, ktore wybieraja sie do roznych innych cenot tez. Jest gdzie pojsc na zakupy. Mnie osobiscie cenotowanie nie podnieca. Skaly i woda i nuuuudno. Temperatura wody jakies 20C. Zimno.

To tyle jesli chodzi o Yukatan..

Sea of Cortez - ja sie zatrzymalem w Loreto w www.bajaoutpost.com. Nurkowanie jest bardzo fajne, duza obfitosc scianek, duze pelagiczne stwory tam sa na kopy szczegolnie o tej porze roku. Cabo San Lucas, albo La Paz rowniez obfituja w operatorow nurkowych. Mozecie tez zabrac sie na liveaboard Somar V http://www.solmar.com/solmarv.html
Ceny niestety bardzo amerykanskie. Temperatury sobie zobaczcie na www.bajaoutpost.com. 80F = 27C, 70F = 22C 60F = 16C. To sa temperatury na powierzchni. Na glebokosci jakies 7F mniej

Baja California od strony Pacyfiku. moje podworko :) . La Bufadora kolo Ensenady $25 za dwa nurki z pangi. Nie wiem ile za sprzet. Podwodne gory mile lub dwie od brzegu. Zimno - w tej chwili jakies 13C na 30m. Operacji nurkowych nie za wiele, ale jak sie wie gdzie szukac to sa. Nocleg w przyzwoitych hotelach $35 za pokoj. Znajdzie sie tanszy

Zatoka Meksykanska jest do dupy jesli chodzi o nurkowanie
Poludniowe wybrzeze pacyfiku jest OK, ale nie ma tam zbyt duzo operacji nurkowych. Acapulco i okolice zdaje sie sa dosc unurkowione, ale to wiem tylko z opowiadan.

No to tyle :) Osobiscie polecilbym Cozumel i okolice - najmniejsze ryzyko, ze bedzie syfiaste nurkowanie.

WolfEeel 

Stopień: AOWD
Kraj:
Canada

Wysłany: 01-08-2003, 15:31   

Nie bede powtarzal tego co napisal juz Lobster, dodam tylko ze, jezeli chodzi o opcje transportu, to masz wybor lotu do Cancun lub besposrednio na Cozumel. Z Cancun do Tulum leci nowa autostrada. W Puerto Aventuras jest prom pasarzersko samochodowy na Cozumel, a w Playa DelCarmen jest prom osobowy.

Z tego co slyszalem najtaniej jest wynajac samochod na lotnisku w Cancun. Jezeli to Ci nie odpowiada to na Avenida Tulum w Cancun jest dworzec autobusowy. W strone Tulum (tzn na polodnie od Cancun) jezdza nowe klimatyzowane autobusy. Linie autobusowe nazywaja sie "Riviera". W porownaniu do oplat za taksowki, ceny sa bardzo tanie.

W Playa i na Cozumel zawitaja statki wycieczkowe, wiec czasami robi sie troche tloczno i ceny ida w gore, gdy wysypie sie "stonka". W sumie tak jak pisal Lobster ceny sa raczej Amerykanskie.

lobster 

Wysłany: 01-08-2003, 18:05   

Zapomnialem jeszcze napisac, ze lato to okres huraganow na wschodnim wybrzezu i z reguly jeden lub dwa na rok zabladzaja na Jukatan. Jeden juz w tym roku tam przeszedl. Nurkowac oczywiscie sie podczas huraganu nie da.

I faktycznie autobusami sie tam jezdzi tanio i bezproblemowo. Modelowy przyklad jak wolny rynek dziala na korzysc konsumenta.

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-08-2003, 18:58   

To i ja dodam swoje dwa grosze, choć nie nurkowe - jak tam mieszkałam jeszcze mi się nawet nie sniło o nurkowaniu.
Autobusy są stosunkowo tanim i naprawde dobrym środkiem transportu. Trzeba tylko pamiętać, że jeśli będziecie jechać z Mexico City to będziecie przejeżdżac przez góry (skromne 3 tysiące metrow) - konieczne jest posiadanie swetra pod reką.
Co do Acapulco (cudne miejsce, ale strasznie dużo turystów i okropnych kilkunastopiętrowych hoteli) i okolic - pamiętam, że nawet za moich czasów w istocie były tam różne centra nurkowe.
A jeśli potrzebujecie porad nienurkowych - dajcie znać na pw. Choć z góry uprzedzam, że znam lepiej wybrzeże zachodnie (polecam Puerto Vallarta - piękne miejsce) niż wschodnie.

Mania

Misteres 

Kraj:
Vietnam

Wysłany: 12-08-2003, 14:12   

Braci nurkowa!
Dziękuję wszystkim, którzy poświęcili nam swój cenny czas. :-D Sprawdziliśmy przesłane przez Was linki, przeanalizowaliśmy z mapą w ręku Wasze posty, zrobiliśmy symulację kosztów :zdz: i... jak nic wyszło, że to byłaby bardzo droga impreza.
Z przykrością informuję więc, że nic z tego nie będzie. :sad: Nie oznacza to bynajmniej, że w ogóle zrezygnowaliśmy z nurowych wakacji.
Z początkiem listopada obiecujemy obszerną relację z nurania w Thailandii. Może nie tak spektakularnie, ale za to dużo swobodniej.
A może tam też już byliście...?
------------------------------

:wave:
Pozdrawiamy parzyście.
Misteres & Co.

lobster 

Wysłany: 12-08-2003, 19:21   

widzialem zdjecia i w Tajlandii jest ladniej

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu