Jako, że jestem nowy to serdecznie witam wszystkich.
Planuję wyskoczyć do Egiptu z rodzinką tzn. z żoną i moim 11 letnim synem na dwa tygodnie. Nigdy nie nurkowaliśmy ale ja i mój syn chcielibyśmy rozpocząć tą przygodę właśnie tam. I tu rodzi się kilka pytań:
1. Jaką szkołę do nurkowania możecie polecić i gdzie(miasto).
2. Jaki hotel możecie polecić.
Jako że nie dawno wróciłem z Egiptu dokładnie z Hurghady moja rada jest prosta jak bedziesz juz na miejscu to odwiedź kilka baz nurkowych i wybierz ta która ci najbardziej odpowiada. Warto oczywiście mieć instruktora polskojęzycznego. Czym szybciej zaczniesz przygodę z nurkowaniem tym lepiej.
gdyby wybór miejsca padł na Safagę to zapraszam do United Divers.
ja jestem tylko divemasterem ale polscy nurkowie i kursanci w bazie są zawsze pod moją opieką. jestem zawsze na łodzi, asystuję podczas zajęć kursowych, pomagam w zrozumieniu teorii (podręcznik i egzaminy są oczywiście po polsku). zajęcia podwodne są z instruktorami z Belgii (francusko i angielskojęzyczni).
Wysłany: 05-01-2009, 20:06
Kursy w cieplych krajach i wodach sa latwe i przyjemne, jednak ucza nurkowania w bardzo jednostronnie przyjaznych warunkach i ucza szybko. Jesli masz czas i mozliwosc radze zrobic kilka treningow z instruktorem, nawet tylko z ABC na basenach w Polsce. To pozwoli Wam lepiej oswoic sie z woda i nabrac paru dobrych nawykow.
Hurgada jest OK i zgadzam sie, ze warto obejsc kilka centrow nurkowych i poszukac tych gdzie pracuja polacy, chyba ze mowicie perfekcyjnie w popularnym obcym jezyku i znajdziecie dobrych instruktorow.
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 05-01-2009, 20:10
Proponuję zrobić najpierw w Polsce kurs basenowy namiary na PW, potem dokończyć w Egipcie. Co do namiarów, by nie wywoływać burzy na forum, wysyłam PW.
Colona jest, w porównaniu z innymi bazami w HRG, rzeczywiście na wysokim poziomie. Pływają często w mniej typowe ( bardziej odległe) miejsca, grupy zazwyczaj małe ( ja nurkowałem w grupie 4-7 osób) , dobre łodzie i obsługa. Uważam, że wadą tej bazy są transfery, szczególnie jeśli chodzi o powrót do hotelu. Zazwyczaj musieliśmy czekać ok. 45min- 1,5 godz. , aż wszystkie łodzie dotrą do portu i wtedy dopiero odbywała się "wysyłka" do hotelu. Wadą może być też cena - ja akurat trafiłem na jakąś promocję i było tanio, ale cennik z ich strony do najatrakcyjniejszych nie należy. Reasumując oceniłbym ich na jakieś 5- . Oprócz baz prowadzonych i obsługiwanych przez lokalesów nurkowałem też w ciągu 2 wyjazdów z bazą Seva prowadzoną przez Tarka, mówiącego świetnie po polsku. W tej bazie pracują Polacy, mieli dobre ceny, lunch, napoje itd zawarte w pakiecie. Niestety pływali najczęściej na te bliżej położone rafy ( zdarzały się powtórki miejsc w ciągu 5 dni nurkowych) liczebność grup pod wodą znacznie większa niż w Colonie. Ale ogólnie jakoś to wszystko ogarniali i było całkiem spoko. Dla mnie jakieś 3+ w porywach do 4-.
Aaaa, i jeszcze w Colonie znacznie dłuższy czas nurkowań, nawet jak ktoś zużywał więcej powietrza to ( jeśli było to możliwe) był odstawiany na łódź a pozostali kontynuowali aż do 50 bar co często dawało nury w okolicach 1 godz. U innych zazwyczaj koniec nurkowania następował po ok 40-45 minut.
Aaaaa i w Colonie nitrox for free
Pozdro
Marcin
Ostatnio zmieniony przez Marcin R 06-01-2009, 08:49, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 06-01-2009, 18:09
Marcin R napisał/a:
Aaaa, i jeszcze w Colonie znacznie dłuższy czas nurkowań, nawet jak ktoś zużywał więcej powietrza to ( jeśli było to możliwe) był odstawiany na łódź a pozostali kontynuowali aż do 50 bar co często dawało nury w okolicach 1 godz. U innych zazwyczaj koniec nurkowania następował po ok 40-45 minut.
No tu akurat się niezgodzę, sprawdziłem, wg mojego komputera - w maju z Seva najdłuższe nurkowanie 68 min, najgłębsze 40 m.
Ostatnio zmieniony przez hubert68 06-01-2009, 18:09, w całości zmieniany 1 raz
w maju z Seva najdłuższe nurkowanie 68 min, najgłębsze 40 m.
potwierdzam, 20 nurkowan, z czego jedno 90 min! (nadluzsze jakie do tej pory zrobilem ), 4 powyzej 70 min, 7 powyzej 60. tylko luft trzeba oszczedzac, bo bywalo ze konczylem przy 30 barach .
turystyczne nurki robia raczej do 20m. pierwszy glebszy 17-22, drugi plytszy w okolicach 10-12m.
No tu akurat się niezgodzę, sprawdziłem, wg mojego komputera - w maju z Seva najdłuższe nurkowanie 68 min, najgłębsze 40 m
Haw napisał/a:
potwierdzam, 20 nurkowan, z czego jedno 90 min! (nadluzsze jakie do tej pory zrobilem ), 4 powyzej 70 min, 7 powyzej 60. tylko luft trzeba oszczedzac, bo bywalo ze konczylem przy 30 barach .
turystyczne nurki robia raczej do 20m. pierwszy glebszy 17-22, drugi plytszy w okolicach 10-12m.
To muszę przyznać, że albo ja miałem pecha albo Wy farta
Sprawdziłem logbooka 90% to nury w przedziale 40-45 minut, jeden 60min i jeden 35min. Fakt nurkowałem z dużą grupą, również mocno początkujących, często więc trafiały osoby, które mocniej " ciągnęły z flaszki" .
Wysłany: 08-01-2009, 19:43
Haw napisał/a:
busi napisał/a:
a po za tym bardzo konkurencyjne ceny
smiem twiedzic inaczej
Czyżby u Tarka zrobiło się drogo? Wydaje mi się, że za 6 dni - 12 nurkowań, z własnym sprzętem, w maju dałem 160$. Ale oczywiście o Colonie nie można powiedzieć nic złego.
Wysłany: 08-01-2009, 23:52
Haw napisał/a:
busi pisal o Colonie nie o Sevie. a ja o tym o czym pisal busi. oryginalnego posta masz kilka pikseli wyzej...
Mój błąd.
Podsumowująć:
Generalnie wydaje mi się, że wybór między tymi dwoma bazami. Colona wysoki standart za większe pieniądze, Seva niższy ale też porządny za niezbyt duże.
Macie w Hurghadzie jeszcze przynajmniej dwie inne bazy z polakami na pokladzie :
- Deep Blue Divers - nuralem i nadal z nimi nuram, jak tylko jestem w Hurghadzie
- Diving Stars
Ponadto w Safadze jest polpolska baza Dive-Top. Duzo cieplych slow slyszalem tez o nich.
Wysłany: 26-01-2009, 13:11
W okresie 10 - 17 stycznia byłem w Hurghadzie. Nurkowałem z polską bazą Adventurer.pl. Niestety mają teraz strone w okresie aktualizacji i nic tam nie widać, ale jest podany mail i telefon. Robiłem kurs advanced i w związku z niewielką ilością chętnych w tym okresie miałem cały czas indywidualną opiekę instuktorki - żony właściciela. Podstawowa zaleta to dobra jakość sprzetu - miałem okazję nurkować w tym roku w innych krajach i wiem, że z jakością sprzętu bywa różnie. Tu nie było do czego się przyczepić. Miła atmosfera, bardzo fajny właściciel bazy - Mirek. Ogólnie wyjechałem bardzo zadowolony. Ceny wydają mi się też dość przystępne - za czetry dni nurkowania i kurs AOWD ( z wszystkimi opłatami, podręcznikiem, kosztem wystawienia karty itd.) zapłaciłem 300 Euro. Dodatkowa zaleta to słowność jeśli chodzi o umawianie się na godziny transferów - nie czekałem ani minuty - jeśli przyjazd był umówiony na 8.30 - to o punkt 8.30 zjawiał się samochód. To samo z powrotem. Byłem tam już drugi raz i jeśli zdarzy się kolejny - napewno będę dalej korzystał.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko