Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Egipt
Autor Wiadomość
Ruski 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-01-2009, 17:49   Egipt

Jako, że jestem nowy to serdecznie witam wszystkich.
Planuję wyskoczyć do Egiptu z rodzinką tzn. z żoną i moim 11 letnim synem na dwa tygodnie. Nigdy nie nurkowaliśmy ale ja i mój syn chcielibyśmy rozpocząć tą przygodę właśnie tam. I tu rodzi się kilka pytań:
1. Jaką szkołę do nurkowania możecie polecić i gdzie(miasto).
2. Jaki hotel możecie polecić.

busi 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-01-2009, 17:55   

Zdecydowanie polecam Colona Divers w Hurghadzie.
http://www.colona.com/pol/index.php

Polska ekipa i świetny klimat, a po za tym bardzo konkurencyjne ceny.

kris_14_ss 

Stopień: M-1
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-01-2009, 18:57   

Jako że nie dawno wróciłem z Egiptu dokładnie z Hurghady moja rada jest prosta jak bedziesz juz na miejscu to odwiedź kilka baz nurkowych i wybierz ta która ci najbardziej odpowiada. Warto oczywiście mieć instruktora polskojęzycznego. Czym szybciej zaczniesz przygodę z nurkowaniem tym lepiej.

pyrosis 

Stopień: divemaster
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-01-2009, 19:40   

gdyby wybór miejsca padł na Safagę :-) to zapraszam do United Divers.

ja jestem tylko divemasterem ale polscy nurkowie i kursanci w bazie są zawsze pod moją opieką. jestem zawsze na łodzi, asystuję podczas zajęć kursowych, pomagam w zrozumieniu teorii (podręcznik i egzaminy są oczywiście po polsku). zajęcia podwodne są z instruktorami z Belgii (francusko i angielskojęzyczni).

pozdrawiam,
Agnieszka

zbigniewb 

Stopień: Autonomus Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-01-2009, 20:02   

Hotel: Magawish Resort w Hurghadzie
Baza : Colona (jest w w/w hotelu )
Instruktor : ktoś z PL

Tam zrobisz kurs owd.
Z kursem dla syna nie spiesz się ( jak skończy 15 lat )
Kup mu ABC i razem pływajcie na rafce hotelowej.

Po powrocie napisz jak poszło :papa:

tkm 

Stopień: AOWD, EAN
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-01-2009, 20:06   

Kursy w cieplych krajach i wodach sa latwe i przyjemne, jednak ucza nurkowania w bardzo jednostronnie przyjaznych warunkach i ucza szybko. Jesli masz czas i mozliwosc radze zrobic kilka treningow z instruktorem, nawet tylko z ABC na basenach w Polsce. To pozwoli Wam lepiej oswoic sie z woda i nabrac paru dobrych nawykow.
Hurgada jest OK i zgadzam sie, ze warto obejsc kilka centrow nurkowych i poszukac tych gdzie pracuja polacy, chyba ze mowicie perfekcyjnie w popularnym obcym jezyku i znajdziecie dobrych instruktorow.

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-01-2009, 20:10   

Proponuję zrobić najpierw w Polsce kurs basenowy namiary na PW, potem dokończyć w Egipcie. Co do namiarów, by nie wywoływać burzy na forum, wysyłam PW.

Marcin_alien 

Stopień: IANTD Instr.
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-01-2009, 06:13   

Przylaczam sie do kilku przedpiszcow i w Hurghadzie polecam Colone. Baza jest szwedzka ale caly czas jest tam polski staff. :pa:

:alien:

Marcin R 

Stopień: P2 + PN1 + SS1
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-01-2009, 08:28   

Colona jest, w porównaniu z innymi bazami w HRG, rzeczywiście na wysokim poziomie. Pływają często w mniej typowe ( bardziej odległe) miejsca, grupy zazwyczaj małe ( ja nurkowałem w grupie 4-7 osób) , dobre łodzie i obsługa. Uważam, że wadą tej bazy są transfery, szczególnie jeśli chodzi o powrót do hotelu. Zazwyczaj musieliśmy czekać ok. 45min- 1,5 godz. , aż wszystkie łodzie dotrą do portu i wtedy dopiero odbywała się "wysyłka" do hotelu. Wadą może być też cena - ja akurat trafiłem na jakąś promocję i było tanio, ale cennik z ich strony do najatrakcyjniejszych nie należy. Reasumując oceniłbym ich na jakieś 5- :ping: . Oprócz baz prowadzonych i obsługiwanych przez lokalesów nurkowałem też w ciągu 2 wyjazdów z bazą Seva prowadzoną przez Tarka, mówiącego świetnie po polsku. W tej bazie pracują Polacy, mieli dobre ceny, lunch, napoje itd zawarte w pakiecie. Niestety pływali najczęściej na te bliżej położone rafy ( zdarzały się powtórki miejsc w ciągu 5 dni nurkowych) liczebność grup pod wodą znacznie większa niż w Colonie. Ale ogólnie jakoś to wszystko ogarniali i było całkiem spoko. Dla mnie jakieś 3+ w porywach do 4-.

Aaaa, i jeszcze w Colonie znacznie dłuższy czas nurkowań, nawet jak ktoś zużywał więcej powietrza to ( jeśli było to możliwe) był odstawiany na łódź a pozostali kontynuowali aż do 50 bar co często dawało nury w okolicach 1 godz. U innych zazwyczaj koniec nurkowania następował po ok 40-45 minut.
Aaaaa i w Colonie nitrox for free :ping:

Pozdro

Marcin
Ostatnio zmieniony przez Marcin R 06-01-2009, 08:49, w całości zmieniany 1 raz  

Ruski 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-01-2009, 17:58   

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, te na forum i te na PW. Tematu nie zamykam bo może jeszcze komuś się przypomni gdzie w Egipcie spędzili miło urlop.

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-01-2009, 18:09   

Marcin R napisał/a:
Aaaa, i jeszcze w Colonie znacznie dłuższy czas nurkowań, nawet jak ktoś zużywał więcej powietrza to ( jeśli było to możliwe) był odstawiany na łódź a pozostali kontynuowali aż do 50 bar co często dawało nury w okolicach 1 godz. U innych zazwyczaj koniec nurkowania następował po ok 40-45 minut.

No tu akurat się niezgodzę, sprawdziłem, wg mojego komputera - w maju z Seva najdłuższe nurkowanie 68 min, najgłębsze 40 m.
Ostatnio zmieniony przez hubert68 06-01-2009, 18:09, w całości zmieniany 1 raz  

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-01-2009, 19:14   

hubert68 napisał/a:
w maju z Seva najdłuższe nurkowanie 68 min, najgłębsze 40 m.
potwierdzam, 20 nurkowan, z czego jedno 90 min! (nadluzsze jakie do tej pory zrobilem :) ), 4 powyzej 70 min, 7 powyzej 60. tylko luft trzeba oszczedzac, bo bywalo ze konczylem przy 30 barach :D .
turystyczne nurki robia raczej do 20m. pierwszy glebszy 17-22, drugi plytszy w okolicach 10-12m.
busi napisał/a:
a po za tym bardzo konkurencyjne ceny
smiem twiedzic inaczej ;-)

Marcin R 

Stopień: P2 + PN1 + SS1
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-01-2009, 17:36   

hubert68 napisał/a:
No tu akurat się niezgodzę, sprawdziłem, wg mojego komputera - w maju z Seva najdłuższe nurkowanie 68 min, najgłębsze 40 m
Haw napisał/a:
potwierdzam, 20 nurkowan, z czego jedno 90 min! (nadluzsze jakie do tej pory zrobilem ), 4 powyzej 70 min, 7 powyzej 60. tylko luft trzeba oszczedzac, bo bywalo ze konczylem przy 30 barach .
turystyczne nurki robia raczej do 20m. pierwszy glebszy 17-22, drugi plytszy w okolicach 10-12m.

To muszę przyznać, że albo ja miałem pecha albo Wy farta ;)
Sprawdziłem logbooka 90% to nury w przedziale 40-45 minut, jeden 60min i jeden 35min. Fakt nurkowałem z dużą grupą, również mocno początkujących, często więc trafiały osoby, które mocniej " ciągnęły z flaszki" .

Pozdr

Marcin

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-01-2009, 19:43   

Haw napisał/a:
busi napisał/a:
a po za tym bardzo konkurencyjne ceny
smiem twiedzic inaczej

Czyżby u Tarka zrobiło się drogo? Wydaje mi się, że za 6 dni - 12 nurkowań, z własnym sprzętem, w maju dałem 160$. Ale oczywiście o Colonie nie można powiedzieć nic złego.

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-01-2009, 22:34   

busi pisal o Colonie nie o Sevie. a ja o tym o czym pisal busi. oryginalnego posta masz kilka pikseli wyzej...

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-01-2009, 23:52   

Haw napisał/a:
busi pisal o Colonie nie o Sevie. a ja o tym o czym pisal busi. oryginalnego posta masz kilka pikseli wyzej...

Mój błąd.

Podsumowująć:
Generalnie wydaje mi się, że wybór między tymi dwoma bazami. Colona wysoki standart za większe pieniądze, Seva niższy ale też porządny za niezbyt duże.

Piotrek Ginter 

Stopień: TMX CCR / Instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-01-2009, 23:08   

Macie w Hurghadzie jeszcze przynajmniej dwie inne bazy z polakami na pokladzie :
- Deep Blue Divers - nuralem i nadal z nimi nuram, jak tylko jestem w Hurghadzie
- Diving Stars

Ponadto w Safadze jest polpolska baza Dive-Top. Duzo cieplych slow slyszalem tez o nich.

MarSku 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-01-2009, 13:11   

W okresie 10 - 17 stycznia byłem w Hurghadzie. Nurkowałem z polską bazą Adventurer.pl. Niestety mają teraz strone w okresie aktualizacji i nic tam nie widać, ale jest podany mail i telefon. Robiłem kurs advanced i w związku z niewielką ilością chętnych w tym okresie miałem cały czas indywidualną opiekę instuktorki - żony właściciela. Podstawowa zaleta to dobra jakość sprzetu - miałem okazję nurkować w tym roku w innych krajach i wiem, że z jakością sprzętu bywa różnie. Tu nie było do czego się przyczepić. Miła atmosfera, bardzo fajny właściciel bazy - Mirek. Ogólnie wyjechałem bardzo zadowolony. Ceny wydają mi się też dość przystępne - za czetry dni nurkowania i kurs AOWD ( z wszystkimi opłatami, podręcznikiem, kosztem wystawienia karty itd.) zapłaciłem 300 Euro. Dodatkowa zaleta to słowność jeśli chodzi o umawianie się na godziny transferów - nie czekałem ani minuty - jeśli przyjazd był umówiony na 8.30 - to o punkt 8.30 zjawiał się samochód. To samo z powrotem. Byłem tam już drugi raz i jeśli zdarzy się kolejny - napewno będę dalej korzystał.

gregoriodahab
[Usunięty]

Wysłany: 23-05-2009, 17:26   

egipt ? tylko Dahab.........;-)

Piotrek Ginter 

Stopień: TMX CCR / Instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-05-2009, 17:40   

tylko Marsa Alam .......;-)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu