Wysłany: 24-01-2009, 09:02
PawelW napisał/a:
po cichu można powiedzieć że Nautica Krakowska wraca po latach na HVAR ze Stari Gradu
Miałem "przyjemność" korzystać z ich usług parę lat temu i raczej nie polecam.
Jeśli Hvar to raczej Viking - baza prowadzona przez małżeństwo chorwatów.
Rodzinna atmosfera, pełen komfort.
Jedyny minus (dla mnie) to że robią sporą przerwę pomiędzy nurami i jeśli nie mieszkasz w pobliżu to jesteś skazany na smażenie się na plaży.
Miałem "przyjemność" korzystać z ich usług parę lat temu i raczej nie polecam.
byłem u nich kilka razy i mam odmienne zdanie ....nie można dyskwalifikować nikogo po pojedyńczym incydencie , a nautica musi byc spoko bo jednak istnieją juz od 10lat i ludzie nadal tam przyjezdzają i sa zadowoleni ... opowiedz o co i jak było nie tak , bedzie to przestroga dla innych ...
Wysłany: 24-01-2009, 10:40
Napisałem "nie polecam" - to nie dyskwalifikacja.
A co do konkretów : pojechałem tam parę lat temu jako początkujący nurek (OWD), obsługa na pierwszy rzut oka spoko, jednak jak to w dużej bazie "przewalającej" sporą ilość osób niezły chaos i ogólne zamieszanie.
Fakt że miałem wtedy małe doświadczenie i teraz było by mi łatwiej, ale dla początkującego nurka samodzielne znalezienie sprzętu ( "tam są butle, tam pianki i jackety a tam znajdziesz skrzynkę na ABC - wybierz sobie coś") to trochę stresu.
Dobił mnie zupełnie tekst DM, którego zapytałem o miejsce nurkowania - z głupawym uśmiechem, wskazując na Starigradski Kanał : " TAM".
Diesel na łodzi tak kopcił (pewnie już go wyremontowali) że wszyscy wrócili z bólem głowy.
Na szczęście dla mnie byłem tam wtedy kiedy Nautica została zamknięta przez policję na kilka dni a my musieliśmy znaleźć sobie inną bazę (gorzej z tymi którzy przyjechali tam na kurs).
I tak trafiliśmy do Vikinga.
Jak już pisałem rodzinna atmosfera i full serwis : wybór miejsca nurkowania, transport sprzętu na łódź (wolę jak ktoś inny nosi moje flaszki zwłaszcza kiedy mam na sobie piankę a w słońcu jest 40°) itd..
W tej chwili wracając na Hvar wybrałbym jednak bazę gdzie czujesz się jak w domu a nie jak klient supermarketu.
To tyle.
Teraz Cie rozumiem tylko tez my mówimy o miejscowości HVAR na wyspie HVAR a nie Stari Grad gdzie miejsca nurkowe sa raczej kiepsie , za to na HVARze o wiele ładniejsze i baza zupełnie inna w koncu nie jest to nurkowanie w kanalę tylko otwarte może , a tak nawiasem
Janus napisał/a:
W tej chwili wracając na Hvar wybrałbym jednak bazę gdzie czujesz się jak w domu a nie jak klient supermarketu.
To tyle.
nie lec do egiptu do dahab (PLANET DIVERS) bo zginiesz w papciach , bo to ile tam jest nurków to nautica miała ich 10% tego .....
Wysłany: 25-01-2009, 11:19
Nawiązałem do bazy Nautica bo pisałeś że może to oni przenoszą się na Hvar.
Starigradski Kanał rzeczywiście jest do kitu.
A Viking jest w samym Hvarze - zatoka Mala Garska o ile się nie mylę.
Zastanawiam się tylko dlaczego tak często ludzie szukają polskich baz w różnych krajach.
Może to monojęzyczność albo lokalny patriotyzm (damy zarobić swojakom).
Akurat w Cro bariera językowa nie stanowi problemu - w chorwackich i czeskich bazach spokojnie pogadamy "po naszemu".
a skąd takie ciekawe informacje o zmianie miejsca bazy Nautici?
w teleexpressie mówili
sie za chwile potwierdzi to napisze
[ Dodano: 25-02-2009, 21:55 ]
rzeczywiście nie zmienili bazy na hvarze sa w starim gradzie ale dołożyli baze w chorwacji na wyspie VIS wiec jeszcze lepiej 24.04.2009 baza rusza ...
Ostatnio zmieniony przez PawelW 25-01-2009, 18:46, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko