Wysłany: 07-09-2003, 23:16 Zatoka Pucka "świeci"
Wczoraj i dziś w stefie przybrzeżnej Zatoki Puckiej w Rewie(do 5-6 metrów od brzegu) pojawił się świecący plankton. Ciekawe zjawisko dające się zaobserwować w nocy. Woda zaczyna świecić na seledynowo pod wpływem ruchu (np jak się coś wrzuci lub brodzi przy brzegu). Takie zjawisko wystąpiło rok lub dwa lata temu w okolicy Kuźnicy. Dzisiaj jest jeszcze okazja to zobaczyć (wczoraj było intensywniejsze) Zjawisko występuje od strony Cypla Rewskiego w stronę Pucka (nie wiem na jakim odcinku - byłem tylko w Rewie)
Uuuuuuu... W tym roku to nie mam jusz szans... Czy wiadomo o tym więcej? Można gdzieś przeczytać? Jakie to organizmy? Czy da się to przewidzieć i się wyprawić wcześniej? Żeby przynajmniej na przyszły rok...
Wysłany: 08-09-2003, 22:41
Jeżeli chodzi o odpady mam nadzieję że nie będzie tak źle. W koncu nie jesteśmu aż tak głupim narodem żeby się dać tak wykorzystywać. W końcu ruch ekologiczny w Polsce działa dość prężnie. A wracając do tematu - naukowcy ze Stacji Morskiej UG z Helu mają to badać - jak czegoś się dowiem , dam znać. Zjawisko występowało dwa lata temu po stronie Półwyspu Helskiego. Obecnie wystąpiło po przeciwnej stronie Zatoki Puckiej. Ma charakter raczej punktowy, nie wiem jak długo potrwa i od czego zależy (pewnie od temperatury wody). Dzisiaj też byłem - jeszcze działa - fajnie jest jak się brodzi - wtedy widać smugi uciekającyh ryb i poruszających się w wodzie. Dość niesamowite wrażenie ale trochę przeszkadzał dziś księżyc - prawie pełnia - więc jasna noc.
Wysłany: 08-09-2003, 23:25
Tak poważnie to widziałem coś takiego w Chorwacji. Robi wrażenie . W nocy zupełnie ciemno zgasiliśmy latarki . Jak się np ruszało rękami małe plamki (wiem to plankton ale tak to wyglądało) świeciły wirując w wodzie.
Może w Polsce to ewenement ale w ciepłych morzach chyba nie.
I jeszcze za pap z 10.09:
Woda Zatoki Puckiej w okolicach Rewy świeci. Spowodowały to glony Alexandrium ostenfeldii, które pojawiły się w tej części morza.
Glony znajdują się w wodzie w pobliżu plaży. Ruch wody spowodowany na przykład spłoszeniem ryby, czy wrzuceniem do wody garści piasku powoduje, że glony wytwarzają zielononiebieskie światło - poinformował w środę szef Stacji Morskiej Instytutu Oceanografii Uniwersytetu Gdańskiego w Helu dr Krzysztof Skóra.
Dodał, że podobne zjawisko miało miejsce przed dwoma laty w okolicach Chałup. Obecnie świecenie jest jednak mniej intensywne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko