Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
CMAS, PADI, a może po postu nurkowanie?
Autor Wiadomość
Dorota i Wojtek 

Stopień: Instruktorzy GUE
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-09-2003, 07:07   CMAS, PADI, a może po postu nurkowanie?

Wczoraj mieliśmy przyjemność poznać bardzo ciekawą osobę.
Pan Roman Oleksin postanowił zrobić program "INTRO" w naszym towarzstwie (dokladniej w towarzystwie Doroty). Program poszedł nadspodziwanie dobrze - tym bardziej, że pan Roman to osoba prawie 70-letnia.

Trochę intrygujące było bardzo dokładne oglądanie wszystkich elementów sprzętu - zazwyczaj ci, którzy chcą po raz pierwszy zaglądnąc pod wodę przyglądają się mu z pewnym dystansem, tymczasem nasz Gość miał całkiem inne podejście...

Już po programie (a szkoda) okazało się, że pan Roman, a w zasadzie kolega Roman (Romanie dziekujemy :razz: ) był założycielem drugiego w Polsce klubu nurkowego...

Oto kilka informacji, które uzyskaliśmy, a które Roman chętnie zobaczy (jak twierdził) na forum:

-klub, a w zasadzie Sekcję Nurkowania Swobodnego, utworzył przy Wrocławskim Klubie Morskim LPŻ w 1958 roku

-początkowo do Sekcji należało 28 osób z czego 40% stanowiły kobiety!!!

-na wyposażeniu Sekcji były 2 akwalungi otrzymane od Marynarki Wojennej, a wyprodukowane w Zakładach Mechaniki Precyzyjnej w Sopocie

-"Baza Szkoleniowa" Klubu, mieściła się nad Stawami Pilczyckimi - w owym czasie wody te miały podobno niesamowitą wręcz przejrzystość...

-Sekcja była kilkakrotnie proszona o pomoc w różnorakich poszukiwaniach podwodnych. Dwie szególnie dobrze zapamiętane przez Romana akcje to: Poszukiwanie czołgu w rzece Oławce - współpracowali wtedy z Wodnym Pogotowiem Milicyjnym (późniejszy WOPR), oraz poszukiwanie elementów niemieckiej jednostki pancernej zatopionych podobno w leśnym oczku wodnym w lasach k. Lubania (zamiast czołgów zanleziono wagoniki i szyny...)

-Nurkowanie swobodne pod koniec lat 50-tych było jak twierdzi Roman "skrajną egzotyką" tłumy gapiów z zaciekawieniem śledziły poczynania śmiałków komentując je najczęściej: "przychodzą tu i będą się topić - zobaczymy, który wyjdzie..."

-Roman szukał różnych sposobów na rozpropagowanie nurkowania w Polsce - największym problemem było zdobycie sprzętu...
Aby rozpowszechnić nurkowanie starał się dotrzeć do tzw. "inteligencji" aby ta, poprzez swoje kontakty mogła zrobic więcej...

-Szkolenia, które prowadził Roman trwały jednorazowo ok. miesiąca. Techniki których uczył zaczerpnięte były z trzech źródeł: z filmów wypożyczanych z Abmasady Francuskiej w Warszawie, książki Cousteau i "jakieś książki" rosyjskiego autora. Po szkoleniu u Romana młodzi chłopcy bez większych problemów dostawali się do oddziałów nurkowych w ówczesnej Marynarce Wojennej, z którą Roman stale współpracował.

-Roman był współtwórcą Polskiego Związku Nurkowania Swobodnego, a sam opracował "Książeczkę Nurkowania" (zrobił to na podstawie Książki Żeglarskiej), która to książka później przekształciła się w ...logbook.

-Na pytanie PADI, CMAS ? - odpowiada nie bardzo wiem o co wam chodzi nie znam tych wyrazów... :razz: ja zajmowałem się nurkowaniem...

Roman Oleksin po 2 latach prób zdobycia środków na rozbudowę Klubu, zrezygnował z jego prowadzenia,spotykając się przede wszystkim z niezrozumieniem.

Nie chcieliśmy uwierzyć, że nurkowanie, które zrobił z nami, było pierwszym po ponad 40 letniej przerwie...

Mamy nadzieję, że już niedługo dowiemy się więcej na temat tamtych czasów od samego Romana - czekamy na jego pojawienie się na forum...

:wave:
Ostatnio zmieniony przez Dorota i Wojtek 12-09-2003, 18:22, w całości zmieniany 1 raz  

WolfEeel 

Stopień: AOWD
Kraj:
Canada

Wysłany: 12-09-2003, 14:01   

DiW,

Wydaje mi się że z takich wspomnień wyszedłby bardzo ciekawy artykuł (lub cykl artykułów) np. w "Nurkowaniu".

Marcin

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-09-2003, 18:32   

Wolf - dzięki za komentarz.

Od dłuższego już czasu zbieramy różne materiały część z nich chcemy wydać w formie kilku książek. Opisywany "przypadek" naszego ostatniego Gościa nie jest jedynym - jesteśmy w tej dobrej sytuacji, że mamy przyjemność, a przede vwszystkim możliwość poznawania niesamowitych ludzi praktycznie każdego dnia w... pracy :cool:

Mamy jeden drobny problem - czas... Kiedyś obiecałem sobie (Wojtek), że po wyjeździe do Egiptu dwie z kilku prac skończę niemalże "na kolanie" - nawet nie przypuszczałem jak daleki byłem od prawdy...

"Nurkowanie" to dosyć specyficzna pozycja na polskim rynku... Coś tam pewnie napiszemy - może już całkiem nie długo...

Aston 

Stopień: SSI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 13-09-2003, 04:22   

Witam!

Jak zawsze Wasze info sa... niepospolite. Stawy Pilczyckie? Przejrzysta woda? Gdzie ja mieszkam? (we Wroclawiu) Czekam niecierpliwie na powazne wydawnictwo Waszego autorstwa - nie artykulik :lol: !

Pozdrowienia!

:wave: :wave:

Misteres 

Stopień: CMAS**
Kraj:
Vietnam

Wysłany: 15-09-2003, 13:15   

Doroto i Wojciechu,
jak zwykle trochę Wam zazdroszczę tych spotkań i tych opowieści (sptkań z "komandosami" już mniej :cool: ). Obawiam się, że zainteresowanych historią nurkowania nie ma za wielu, ale dla tych co są warto się pomęczyć i spisać to, co słyszycie. Założę się, że spora część nurów z niedowierzaniem słucha opowieści o nuraniu bez kamizelki r-w.
Oby Wam tylko zdrowia starczyło. A może zaczniecie wstawać godzinkę wcześniej? ;-)
------------------------

Pozdrawiam urlopowo.
Misteres

nautilusik 

Wysłany: 16-09-2003, 12:06   a moze nurkowani

To jest to czego szukam własnie na tym forum. Ja nurkuje od prawie 30 lat i podobnie jak Pan Roman rozpoczynałem. Zawsze bawiło mnie nurkowanie a nie tylko szkolenie teraz jest to bardzo skomercjalizowane - za wszystko trzeba płacić wszedzie duzo ludzi pod wodą ludzie patrza na siebie z zacietościa. Licytacje czyj sprzęt lepszy a my uczyliśmy sie na "Morsach" Łukasikach" Mazach" Elfach" itp.
Do nurkowania słuzyły nam dresy i kalesony a piankę mieli tyko nieliczni.
Dlatego Brawo Panie Romanie i oby wiecej TAKICH gości.
Dziękuje Wam za ten artykuł.

bd* 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-09-2003, 13:36   

Ja może odniosę się do tytułu , chociaż moje korzenie i początki nurkowania też sięgają lat 60 tych i Marynarki Wojennej . Poźniej była bardzo dłuuuuuuuuuuuuuuuuuuuga przerwa aż "choroba" znów powróciła z zwielokronioną siłą .
Znaczy nie uleczalna :-D .
Jestem przekonany, że w Warszawie, w grupie która uczestniczy w spotkaniach i wyjazdach nie ma żadnych podziałów jeżeli chodzi o organizacje nurkowe - my po prostu razem nurkujemy .
Ponieważ Warszawa została "wcielona" do Olsztyna , to i tam nie widać podziałów .
No może poza jednym wyjątkiem , jest osoba która uznaje omówienie nurkowania w/g standardów PADI , ale i ona ostatnio zmieniła front , bo następne specjalizacje robiła w SSI :-D .

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 16-09-2003, 14:10   Re: a moze nurkowani

nautilusik napisał/a:
my uczyliśmy sie na "Morsach" Łukasikach" Mazach" Elfach" itp.
Do nurkowania słuzyły nam dresy i kalesony a piankę mieli tyko nieliczni.

To ktoś jeszcze, oprócz mnie, pamięta tą "zardzewiałą śmierć" zwaną MAZA :?: :zdz:
I pianki samodzielnie klejone w całości :lol: :lol: :lol:
Widzę sekcja "dinozaurów" się powiększa , brawo :multi:

Yorgen 

Wysłany: 16-09-2003, 19:35   Re: a moze nurkowani

nautilusik napisał/a:
To jest to czego szukam własnie na tym forum.

Nareszcie pojawił się ktoś z mojego miasta. Pewnie się znamy. Ja jestem Jurek. Czy możesz ujawnić swoje imię.

Pozdrowienia

urwis 

Stopień: CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-09-2003, 19:55   

Moja przygoda z nurkowaniem zaczęła sie również dość dawno bo w 65/66r wczasie kursów przedpoborowych. Pózniej co jakiś czas kilka nurków na czyimś sprzęcie. Dopiero jak syn dorósł i zrobił uprawnienia to postanowiłem zostać jego partnerem i spowrotem się zaczęło. Tym razem na dobre wsiąkłem i nie żałuję .

urwis 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-09-2003, 20:01   

DiW
Czy możecie mi dać namiar na pana Romana. Ja mieszkam we wspomnianym Lubaniu i mamy tam klub nurkowy. Chętnie nawiązalibyśmy z nim kontakt i zaprosilbyśmy na wspólne nury. A napewno chętnie wysłuchamy opowieści o pobliskich oczkach wodnych i kamieniołomach.

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-09-2003, 21:46   

Witaj Urwisie!
Z całą przyjemnością to czynimy - Roman mieszka obecnie w Warszawie.
Oto jego adres: roman.oleksin@wp.pl

Roman jest wyjątkowym człowiekiem - warto z nim chociażby pogadać...

Pozdrów Go od nas serdecznie!!!

urwis 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-09-2003, 21:57   

Dziękuję nawiąże kontakt o wynikach rozmów powiadomię.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu