Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: DarekS
05-12-2011, 19:22
UWAGA wirus
Autor Wiadomość
Jan Nurkowski 

Wysłany: 19-09-2003, 22:31   UWAGA wirus

W OE atakuje wirus pod roznymi postaciami -zaleca sciagniecie nowej wersji programu i graficznie przypomina Microsoft.
Zaczyna przysylac na skrzynke dziesiatki maili z roznych adresow, ma zalacznik, ktorego otwarcie powoduje w pierwszej kolejnosci zniszczenie programu antywirusowego. Pozniej niszczy wszystko po kolei.
NIE OTWIERAC ZALACZNIKOW !!!!
W regulach wiadomosci trzeba zapisac najczesciej powtarzajace sie wyrazy po czym dac polecenie "nie odbieraj z serwera".

pzdr
Jan

PS. Moze nie na temat, ale uznalem, ze jest to wazne.
W "innych" nie pokazuje sie w dziale "forum"

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 20-09-2003, 05:34   

Do mnie też trafił, ale antywirus go wykrył i automatycznie zdeletował - nie jest taki grożny :mrgreen:

Dorota i Wojtek 

Stopień: Instruktorzy GUE
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-09-2003, 06:11   

Dowiedzieliśmy się nieco za późno i jeden komp leży - w zasadzie leży kompletnie Anti-Vir Nortona, który działa jak pod wpływem azotu na 70metrach... :???:

Ale wiadomości przychodzą dalej...(tzn. te zainfekowane) :!: :evil:

Janie, dzięki za info.

:wave:

Chopin 

Stopień: spiryt blender 99%
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 20-09-2003, 09:13   

Jezzzzzzzzzzzzzzzzuuuuuuuuuuuuuuuu,

co za g***, przesyła mi po 20 maili dziennie...............

Chopin

anatol 

Stopień: ADV TMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-09-2003, 09:56   

Usuwanie robaka Swen:

1. pobrać plik usunswen.reg i zapisać go na dysku (najlepiej w katalogu glownym dysku C:\ )

2. uruchomić komputer w trybie awaryjnym (poprzez wciśnięcie klawisza F8 przy starcie systemu Windows)

3. przeskanować komputer programem antywirusowym kasując z dysku plik robaka i zapamiętując nazwę kasowanego pliku (WAŻNE!!!)

4. stworzyć kopię pliku explorer.exe o nazwie takiej jaką miał plik usunięty w punkcie 3

5. kliknąć Menu Start > Uruchom i następnie wpisać:

regedit -s c:\usunswen.reg

oraz nacisnąć Enter

6. za pomocą Edytora rejestru (regedit) usunąć z klucza rejestru:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

wywołanie pliku robaka (niestety nazwa jest losowa, więc trzeba zapamiętać nazwę pliku jaką wykazał wcześniej mks_vir)

7. skasować plik utworzony w punkcie 4 (nie będzie już potrzebny)

anatol 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-09-2003, 10:05   

Chopin napisał/a:
Jezzzzzzzzzzzzzzzzuuuuuuuuuuuuuuuu,

co za g***, przesyła mi po 20 maili dziennie...............

Spoko - ja już dostałem jakieś 150 kopii :)

Radzę wszystkim przesiąść się na jakiś normalny program pocztowy - bo używanie OE to proszenie się o kłopoty.

Jan Nurkowski 

Wysłany: 20-09-2003, 14:51   

Anatol, czy moglbys zasugerowac jakis program ?

pzdr
Jan

Jan Nurkowski 

Wysłany: 20-09-2003, 14:53   

Jeszcze jedno :
czy dodanie do swojego adresu np : "wytnijto" cos daje, a jezeli tak, to jak to zrobic.

pzdr
Jan

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 20-09-2003, 15:00   

Ja po prostu w Narzędzia>Reguły wiadomości> wpisałem Patch i critical>nie pobieraj z serwera - problem zniknął bez śladu :)

Jan Nurkowski 

Wysłany: 20-09-2003, 15:58   

nuras5 napisał/a:
Ja po prostu w Narzędzia>Reguły wiadomości> wpisałem Patch i critical>nie pobieraj z serwera - problem zniknął bez śladu :)

Jestes farciarz.
Ja walcze - odnawiam nortona av.

pzdr
Jan

Mace 

Wysłany: 20-09-2003, 17:23   

Jan Nurkowski napisał/a:
Anatol, czy moglbys zasugerowac jakis program ?

pzdr
Jan

Moze nie jestem Anatol, ale polecam pod windows TheBat!
http://www.ritlabs.com/do...bat/the_bat.exe

spore mozliwosci konfiguracyjne, w sumie program nie dla poczatkujacych. Jak ktos ma za duzo IDLE TIME to polecam.

Mariusz

Jan Nurkowski 

Wysłany: 20-09-2003, 17:37   

Moze to SWEN, ale u mnie pokazuje , ze ma to postac "update 1244 exe"
i nazywa sie to "worm.automat.AHB".
Przez AntiVirus, ktorego zreszta niszczy w pierwszej kolejnosci, jest nie do naprawienia - poddawany jest kwarantannie.

pzdr
Jan

t0m1 

Kraj:
Puerto Rico

Wysłany: 20-09-2003, 19:06   

hehehehe, moze bede ciut obludny ale na linuxie takie rzeczy z reguly nie maja miejsca. a nawet wiecej, nie istnieje oprogramowanie antywirusowe dla linuxa, bo jest niepotrzebne :mrgreen: hehehehe

voytar 

Wysłany: 20-09-2003, 19:24   

Cytat:
moze bede ciut obludny ale na linuxie takie rzeczy z reguly nie maja miejsca. a nawet wiecej, nie istnieje oprogramowanie antywirusowe dla linuxa, bo jest niepotrzebne

Taaaaaaaaaak ?

anatol 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-09-2003, 20:28   

Jan Nurkowski napisał/a:
Moze to SWEN, ale u mnie pokazuje , ze ma to postac "update 1244 exe"
i nazywa sie to "worm.automat.AHB".
Przez AntiVirus, ktorego zreszta niszczy w pierwszej kolejnosci, jest nie do naprawienia - poddawany jest kwarantannie.

Starsze bazy antywirusowe Nortona pokazywały go właśnie jako "Worm.Automat.AHB" - nowsze już powinny go wykrywać jako Worm.Swen. Robak ten na początku swego działania wyłącza rezydenty monitor Nortona oraz kilku innych programów AV.

Plik ten nie da się naprawić bo w całości jest to plik robaka do skasowania, jednak do wykonania przytoczonej przeze mnie wcześniej instrukcji konieczne jest zapamiętanie nazwy pliku w którym program AV znajduje robaka.

Co do programu to za AV polecam mks_vir'a bo polski, a do poczty The Bat! bo mołdawski (a tak naprawdę to super program choć płatny - http://www.thebat.pl). Z darmowych programów pocztowych wystarczy Netscape, czy Mozilla - ogólnie dowolny program pocztowy, który do wyświetlania poczty nie używa tak jak Outlook Express Intrenet Explorera.

Pełen opis robaka można znaleźć na stronie: http://www.mks.com.pl/baz...ription&id=2469
Ostatnio zmieniony przez anatol 20-09-2003, 22:36, w całości zmieniany 2 razy  

anatol 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-09-2003, 20:31   

t0m1 napisał/a:
hehehehe, moze bede ciut obludny ale na linuxie takie rzeczy z reguly nie maja miejsca. a nawet wiecej, nie istnieje oprogramowanie antywirusowe dla linuxa, bo jest niepotrzebne :mrgreen: hehehehe

I to się mylisz - trudno wymienić producenta oprogramowania antywirusowego, który by nie miał w swojej ofercie wersji na Linuksa. Prawdą jest że w 99% robaki i wirusy są pisane pod Windowsy, jednak istniej z tuzin robaków i wirusów pod Linuksa - np. infekujące pliki typu ELF.

Poza tym dużo efektywniej jest zwalczać wirusy i robaki np. na 1 serwerze pocztowym (na którym często siedzi Linux) niż u tysięcy jego użytkowników końcowych. Gdyby wszyscy providerzy mieli to na uwadze robaki pocztowe nigdy nie dotarłyby do użytkowników końcowych.

anatol 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-09-2003, 20:40   

Jan Nurkowski napisał/a:
Jeszcze jedno :
czy dodanie do swojego adresu np : "wytnijto" cos daje, a jezeli tak, to jak to zrobic.

W tym przypadku niewiele - to ma sens jeżeli chcesz uchronić się przed spamem upubliczniając gdzieś swój adres (np. na grupach newsowych, typu pl.rec). Jeżeli robak zagnieździ się u kogoś, kto w książce adresowej Outlooka ma wpisany Twój adres prawidłowy (bez wstawki) to i tak otrzymasz robaka.

Jedyna skuteczna metoda to instalacja programu AV, który sprawdza pocztę i jego regularna aktualizacja. Przez regularna rozumiem co najmniej raz dziennie. Jeżeli masz stałe łącze to ustaw aktualizację na co pół godziny. Jak łączysz się modemem to pierwsze co rób po połączeniu - aktualizuj oprogramowanie AV, a potem odbieraj pocztę i surfuj po necie.

anatol 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-09-2003, 20:45   

Dorota i Wojtek napisał/a:
Dowiedzieliśmy się nieco za późno i jeden komp leży - w zasadzie leży kompletnie Anti-Vir Nortona, który działa jak pod wpływem azotu na 70metrach... :???:

Ale wiadomości przychodzą dalej...(tzn. te zainfekowane) :!: :evil:

Aktualizujcie Nortona i walczcie zgodnie z zamieszczoną instrukcją. Komputer jest spokojnie do postawienia spowrotem na nogi :-D

anton 

Stopień: P2
Wysłany: 21-09-2003, 00:49   

hmm, a u mnie sytuacja przedstawiala sie troche inaczej. dostawalem tego syfu kiladziesiat MB przez 2 dni, potem machnalem to skanerem ze strony mksa (znalazl jakiegos trojana co go nie ma w bazie mksa, dziwne), usunalem trojana, po czym przyszlo jeszcze ze 3 spamy o ktorych mowa i wszystko sie skonczylo. nie wiem gdzie lezy przyczyna poprawy sytuacji.
za to zeby mi za dobrze nie bylo to konto pocztowe na polboxie zaczelo mi sie sypac, niby dziala (tzn moge wysylac poczte, ale nigdzie nie dochodzi oprocz grup dyskusyjnych) ale nie moge nic odebrac niezaleznie czy sam do siebie wysylam czy tez ktos probuje sie ze mna skontaktowac :sad: i to jest teraz moj problem.
pozdrawiam,

t0m1 

Kraj:
Puerto Rico

Wysłany: 21-09-2003, 10:49   

anatol napisał/a:
I to się mylisz - trudno wymienić producenta oprogramowania antywirusowego, który by nie miał w swojej ofercie wersji na Linuksa.

Masz racje. Czy sa jakies niebezpieczne wirusy na Linuxa??? Czy tylko drobiazgi jak Peelf.2132 ???

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu