Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 03-10-2003, 11:03 Komercjalizacja?
Zaczyna sie.... Podobnie jak na p.r.n. coraz wiecej centr nurkowych, producentow przenajrozniejszych gadzetow organizatorow wycieczek etc.wykozystuje forum jako darmowa tablice ogloszeniowa. W przeciweinstwie do niews forum nie ma mozliwosci filtrowania. Istnieje jakas inna mozliwosc zapobiedzenia reklamom? Jesli teraz nie wymyslimy czegos skutecznego za pare chwil bedziemy (podobnie jak na p.r.n) mieli 60% reklam na forum
Wysłany: 03-10-2003, 11:35
a czy to tak zle?
jezeli centrum organizuje jakis wyjazd to czemu nie, chetnie sie o tym dowiem (w dziale zaproszenia), a nuz skorzystam.
jak jest fajny wyjazd to jest mi wszystko jedno czy robi to prywatna osoba, czy centrum...wazne by wyjazd byl tani i atrakcyjny...
mozna pomyslac o jakism oznaczaniu (typu "KOMERCJA"), ale z drugiej strony czesto nazwa uzytkownika od razu sugeruje czy to imprezka komercyjna czy nie
Wysłany: 03-10-2003, 12:49 oznaczenia
Kuba napisał/a:
a czy to tak zle?
mozna pomyslac o jakism oznaczaniu (typu "KOMERCJA"), ale z drugiej strony czesto nazwa uzytkownika od razu sugeruje czy to imprezka komercyjna czy nie
pozdrawiam
Kuba
Qba - to dobry pomysł - ja np. chcę wiedzieć czy jadę na kumpelski wyjazd - czy porostu daję na sobie komuś zarabiać...(choć oczywiście różnego rodzaju centra są potrzebne) Takie oznaczenie rozjaśniało by sprawę, można byłoby zastosować coś na wzór resjów żeglarskich np. wyjazd niekomercyjny
A czy nie sądzicie że bęzie to troszkę sztuczne???
Ja jestem za tym aby wiedzieć ile i dokładnie za co mam zapłacić.
Nie interesuje mnie czy ktoś na tym zarabia czy nie. Interesuje mnie że ma dla mnie dobrą cene.
Jeśli ktoś mi proponuje wyjazd niekomercyjny za 2 tyś. a ktoś inny zaproponuje mi wyjazd komercyjny za 1,5 tyś (a jest to możliwe bo każdy komercyjnie działający ma już wyrobione zniżki i inne ulgi, czasami bardzo duże) to jakie znaczeni ma słowo niekomercyjne.
Bardziej przydałby się podział na tanie i eksuzywne, alebo coś w tym stylu.
Oczywiście w nawiązaniu do tekstu Martina, nie widzę zagrożenia zaśmiecenia Forum. Trzeba tylko pilnować aby wszelkie reklamy wyjazdów, sklepów i innych takich pojawiały się w dziale ZAPROSZENIA, a jeśli ktoś nie będzie tego przestrzegał to .... ban. Nasi admini w przeciwieństwie do p.r.n mają do tego narzędzia.
Wysłany: 03-10-2003, 13:50
ale ja wlasnie to mialem na mysli, Chopenie nie do konca mnie zrozumiales...
jak na razie nic mnie to nie obchodzi czy to jest komercja czy nie....gdy bedzie tego zalew to moze trzeba bedzie o tym pomyslec, ale chwilowo wyglada to wszystko calkiem w porzadku.
w koncu chodzi o to bysmy mogli nurkowac w fajnych miejscach.
a konkurencja (dostep z oferta do potencjalnych klientow) moze sie skonczyc wylacznie znizkami cen...
moze np niedlugo beda jakies specjalne znizki dla forumowiczow...albo 2 konkurencyjne wyjazdy na jakas wyprawe zaczna prowadzic ze soba wojne cenowa....jak na razie to marzenia scietej glowy, ale kiedys...czemu nie
Wiek: 50 Dołączyła: 04 Cze 2003 Posty: 922 Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-10-2003, 14:22
Chcialam tylko zwrocic uwage, ze bardzo czesto oferty majace w nazwie "niekomercyjne" sa w rzeczywistosci komercyjne, tylko to jest ukryte. Nie mowie, ze nikt nie robi wyjazdow niekomercyjnych, ale niestety sporo osob mydli oczy.
Kiedys bd bardzo madrze powiedzil - jezeli pasuje mi cena, to nie zastanawiam sie, czy ktos na tym zarobil, a tymbardziej ile, tylko korzystam. I to jest moim zdaniem bardzo dobre podejscie.
Widze, ze Kuba tez ma takie zdanie.
Jak dotad nie zauwazylam ofert poza zaproszeniami i mam nadzieje, ze tak pozostanie.
Wiek: 50 Dołączyła: 04 Cze 2003 Posty: 922 Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-10-2003, 14:27
Kuba napisał/a:
moze np niedlugo 2 konkurencyjne wyjazdy na jakas wyprawe zaczna prowadzic ze soba wojne cenowa....
Kuba
Wszystko fajnie, kazdy chce jak najtaniej... Szkoda tylko, ze przez to firmy upadaja...
Byc moze ktos z Was korzystal z uslug Big Blue... byli tani... a teraz sami popatrzcie --> www.bigblue.pl.
Niestety wojna cenowa zabija...
Wysłany: 03-10-2003, 15:17
Victoria napisał/a:
Chcialam tylko zwrocic uwage, ze bardzo czesto oferty majace w nazwie "niekomercyjne" sa w rzeczywistosci komercyjne, tylko to jest ukryte.
NACK.
Niekomercejne "Jade jutro nurkowac w xxx, kto ma ochote jechac ze mna"...
Komercyjne "Baza xxx organizuje"...
Uwazam ze jest duza roznica miedzy jednym a drugim. Niestety po naglowkach nie za bardzo mozna rozpoznawac ktore jest ktore.
Reklamy narzucaja nam sie ze wszystkich stron (po reakcji widze ze niektorzy juz przywykli ). W real life sa one jednoznacznie oznaczane jako reklamy, co stoi na przeszkdzie oznaczania ich tutaj?
Szczerze powiedziawszy jest mi obojętne czy ogłoszenia są komercyjne czy też nie jak to nazwaliście.
Zarówno jedne jak i drugie mi nie przeszkadzają o ile znajdują się w odpowiednich działach , bo niby w czym miałyby przeszkadzać. Dzięki nim mam jakieś rozeznanie cenowe lub też dowiaduję się o jakiś ciekawych miejscach.
Przecież od nikogo nie będziemy brali prowizji za ogłaszanie się w internecie (mówię o komercyjnych). Jest to forma reklamy i nie oszukujmy się w tej kwestii.
Jeżeli komuś to przeszkadza niech nie czyta , ale po co komuś utrudniać życie. Ktoś chce zarobić i przy tym nie kantuje , niech zarabia życzę jak najlepiej.
Wyjazdy niekomercyjne sam sobie organizuję ze znajomymi i nie widzę ,żadnych przeszkód by je też ogłosić jeżeli będę miał okazję i ochotę kogoś zaprosić.
Dla mnie problem nie istnieje.
Uwazam ze jest duza roznica miedzy jednym a drugim. Niestety po naglowkach nie za bardzo mozna rozpoznawac ktore jest ktore.
Reklamy narzucaja nam sie ze wszystkich stron (po reakcji widze ze niektorzy juz przywykli ). W real life sa one jednoznacznie oznaczane jako reklamy, co stoi na przeszkdzie oznaczania ich tutaj?
Organizuje wyjazd niekomercyjny z komercyjnym, zewnetrznym transportem.
I gdzie to upchnac ?
Wysłany: 04-10-2003, 09:36
Cytat:
Organizuje wyjazd niekomercyjny z komercyjnym, zewnetrznym transportem. I gdzie to upchnac ?
Czy dojazd mozna tez wykonac w wlasnym zakresie? Albo mamy znow jedno z realiow polskich centr nurkowych: do wody moga wejsc tylko ludzie wychodzacy z danego autobusu?
Prawde mowiac mozna dlugo kombinowac i do kazdego przypadku wymyslac jakies przyklady odbiegajace od normy. Jak sie ma za duzo czasu, czemu nie, ja jednak wole isc poplywac.
Moja sugestia byl by prosty podzial: firmy vs. osoby prywatne
Czy dojazd mozna tez wykonac w wlasnym zakresie? Albo mamy znow jedno z realiow polskich centr nurkowych: do wody moga wejsc tylko ludzie wychodzacy z danego autobusu?
Prawde mowiac mozna dlugo kombinowac i do kazdego przypadku wymyslac jakies przyklady odbiegajace od normy. Jak sie ma za duzo czasu, czemu nie, ja jednak wole isc poplywac.
Moja sugestia byl by prosty podzial: firmy vs. osoby prywatne
1. Produkujesz problemy
2. Odpowiadasz nie na temat
Wysłany: 04-10-2003, 16:53
Jan Nurkowski napisał/a:
1. Produkujesz problemy
Problem (tzn. przyklad) zostal wyprodukowany przez Ciebie.
Watek zaczalem, bo osobiscie (i na pewno nie jestem jedyny) wkxxxx mnie, gdy czytam zapraszamy, a w srodku kryje sie najzwyklejsza reklama. Jesli chce skorzystac z uslug kogos, jestem pelnoletni i wiem jak sie zapytac o pomoc.
Jan Nurkowski napisał/a:
Nie naleze do ludzi, ktorzy w dyskusjach swoim partnerom wciskaja swoja wole. Zazwyczaj staram robic sie to subtelniej, wskazujac droge, a partner sam znajduje miejsce w ktorym nie pomyslal do konca. Jesli naprawde nie zrozumiales mojej odpowiedzi powyzej, moge wytlumaczyc Ci to _p_o_w_o_l_i_, jednak tylko na PM.
problem (tzn. przyklad) zostal wyprodukowany przez Ciebie.
Problem zostal jednak wyprodukowany przez Ciebie - vide pierwszy post w Twoim temacie.
Watek zaczalem, bo osobiscie (i na pewno nie jestem jedyny) wkxxxx mnie, gdy czytam zapraszamy, a w srodku kryje sie najzwyklejsza reklama. Jesli chce skorzystac z uslug kogos, jestem pelnoletni i wiem jak sie zapytac o pomoc.
Jan Nurkowski napisał/a:
Nie naleze do ludzi, ktorzy w dyskusjach swoim partnerom wciskaja swoja wole. Zazwyczaj staram robic sie to subtelniej, wskazujac droge, a partner sam znajduje miejsce w ktorym nie pomyslal do konca. Jesli naprawde nie zrozumiales mojej odpowiedzi powyzej, moge wytlumaczyc Ci to _p_o_w_o_l_i_, jednak tylko na PM.
Z serdecznymi pozdrowieniami,
Martin
Czuje sie pouczony i postaram sie zrozumiec Twoje wyznanie.
Ciesze sie, ze wrescie ktos uwaza, ze zna CALA PRAWDE.
Jest dzial ZAPROSZENIA, w ktorym wiekszosc tematow jest komercyjna i mozesz tam poprostu nie zagladac.
Albo zostan rowniez moderatorem ZAPROSZEN i Ty bedziesz o wszystkim decydowal.....
Wysłany: 04-10-2003, 22:46
Cytat:
Czuje sie pouczony i postaram sie zrozumiec Twoje wyznanie.
Braklo Ci argumentow, ze zaczynasz czepiac sie mojej osoby?
Czy poprostu boisz sie, ze zgubi Ci sie tani sposob na reklame?
Zaczynasz dyskusje na poziomie, na ktorym nie bede z toba dyskutowal publicznie. Jesli masz mi cos wiecej do powiedzenia PM. Tutaj w kazdym badz razie dla mnie EOD.
Cytat:
Jest dzial ZAPROSZENIA, w ktorym wiekszosc tematow jest komercyjna i mozesz tam poprostu nie zagladac.
Zaproszen nie czytam, ze wgledow wyzej napisanych. Problem jest w tym, ze n.p. http://forum.jds.pl/viewtopic.php4?t=2039 nie jest w zaproszeniach. Gdy nie bedziemy sie bronic, bedzie tego szajsu pelno wszedzie...
Wysłany: 05-10-2003, 10:40
W sumie mialem sobie darowac, ale niby dlaczego:
Cytat:
Ciesze sie, ze wrescie ktos uwaza, ze zna CALA PRAWDE.
Ok, przyznam sie: Ze wzgledu ze moje forum 1 jest malenkie 2, malo czytane 3, mam go tylko pare chwil 4 a moich moderatorow znajduje przypadkowo 5 nie mam zadnego doswiadczenia z nakladem jaki jest zwiazany z prowadzeniem forum. Dynamika miedzy grupowiczami, problematyka zwiazana z mutacja forum w kierunku tablic ogloszeniowej jest mi jak najbardziej obca. Bardzo przepraszam, ze osmialem sie odezwac w sprawach o ktorych nie mam najmniejszego pojecia
Z serdecznymi pozdrowieniami,
Martin
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
1http://www.navi-forum.net 2 ponad 4000 zarejestrowynych uzytkownikow
3 120.000 do 140.000 wywolan na tydzien
4 pierwsze skrypty poczatek 2000, obecna forma 6.2001
5 miedzy rzecznikami prasowymi firm Blaupunkt, Teleatlas, NavTech, Becker, Audi, VW....
Braklo Ci argumentow, ze zaczynasz czepiac sie mojej osoby?
Czy poprostu boisz sie, ze zgubi Ci sie tani sposob na reklame?
Zaczynasz dyskusje na poziomie, na ktorym nie bede z toba dyskutowal publicznie. Jesli masz mi cos wiecej do powiedzenia PM. Tutaj w kazdym badz razie dla mnie EOD.
Zaproszen nie czytam, ze wgledow wyzej napisanych. Problem jest w tym, ze n.p. http://forum.jds.pl/viewtopic.php4?t=2039 nie jest w zaproszeniach. Gdy nie bedziemy sie bronic, bedzie tego szajsu pelno wszedzie...
Pozdrawiam,
Martin
Nie czepiam sie Twojej osoby, tylko sposobu prezentacji Twoich pogladow.
Tani sposob na reklame, jak to nazywasz, jest przeze mnie wykorzystywany raczej rzadko.
Nie widze powodu, dla ktorego mialbym podzielac Twoja histerie co do grozacego nam zalewu reklam, zwlaszcza z powodu jakiegos jednego ogloszenia. I to Ci usiluje przekazac od jakiegos czasu.
Co do przejscia na PM, to nie jest forum randka, a ja odnosze sie do opinii uczestnika FN, ktorym tutaj rowniez jestes.
I czy jestes w Indiach polykaczem ognia, czy masz w BRD http://www.navi-forum.net/, nie ma to w tym momencie specjalnego znaczenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko