Wysłany: 09-08-2011, 12:13 Testy latarek TUSA: TUL-300 i TUL-310
W sobotę 13 sierpnia 2011 Centrum Nurkowe Raja zaprasza na Zakrzówek. Będzie okazja by przetestować dwie interesujące latarki firmy TUSA: TUL-300 oraz TUL-310.
Latarka ta została wyposażona w jedną diodę o mocy 4.8W. Dzięki zastosowaniu odpowiedniej soczewki uzyskano bardzo szeroki kąt świecenia. Latarka ta doskonale nadaje się na backup, jak również główne światło przy nurkowaniach rekreacyjnych. Korpus wykonany z anodowanego na czarno aluminium. Komora bateryjna została uczelniana dwoma o-ringami.
Dane techniczne latarki TUL 300 LED
Dioda led 4.8W 130 Lumenów (High Power LED)
Kąt świecenia 42 stopnie
Żywotność led 1.000h +
Czas świecenia 3h +
Magnetyczny włącznik (on/off)
Maksymalna głębokość pracy 120m
Wykonana z anodowanego na czarno aluminium
Komora bateryjna uszczelniona dwoma o-ringami
Zasilanie 2x CR123A Lithium (dołączone do latarki)
Pasek na rękę
Długość latarki 16cm
Waga 218g z bateriami
działa ok jeżeli włączasz gołą ręką, w rękawicy zwłaszcza grubej to trochę trudne do zrobienia tak samo jak wyszukanie tego przełącznika po omacku, ale to w zasadzie jedyne wady chyba żeby jeszcze małą łatkę do baterii drogie i dostępne tylko w specjalistycznych sklepach foto lub z bogatą ofertą baterii
Najlepiej kilkadziesiat sztuk ze Stanow kupic, np. z batteryjunction, albo od jakiegos maniaka latarkowego z candlepowerforums (cr'ki surefire na przyklad maja shelf life 10 lat zdaje sie) . Albo kupic akumulatorki i ladowarke, jezeli latarka sie nie spali (cr maja napiecie 3,7 a akku rcr maja wyjsciowe 4,2 wiec przy dwoch sztukach szeregowo to jest volt roznicy).
Mam tą latarkę już długo- na początku włącznik jest faktycznie niekomunikatywny, ale po chwili wzajemnego współżycia wszystko zaczyna dobrze działać- trzeba po prostu gmernąć odpowiednio bez czucia włącznika U mnie dodatkowo jest tak zainstalowana w gumach, że załącza się automatycznie przy wyjmowaniu [dętka zahaczona o włącznik]
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 09-08-2011, 23:20
Szczerze? To latarka mnie raczej nie interesuje, natomiast jestem ciekaw, czy bateria nadawałaby się do zasilania Gralmarine KX Narow. Dlatego prosiłbym Was o informacje na temat tych bateryjek: napięcie jak wyczytałem 3,7 V (potwierdzacie?), długość i średnica baterii, gdzie takie baterie kupić.
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 10-08-2011, 06:59
Yavox ja mam KX Narow. Jeżeli znalazłbym do niej baterie chemiczne zamiast akumulatorów, byłaby to perfekcyna latarka zapasowa. Ktoś mi powiedział, że podobne czy nawet identyczne baterie stosowane są w fotografice. Dlatego ich szukam.
Ostatnio zmieniony przez hubert68 10-08-2011, 07:00, w całości zmieniany 1 raz
Myślę, że to co można zrobić (choć warto się upewnić na 100% u elektryka, że to zadziała), to zastąpienie jednej baterii 18650 (bo rozumiem, że taka tam jest, albo że jest ich większa liczba - np. 3, wstawione równolegle dookoła osi latarki) dwoma bateriami CR123 połączonymi równolegle. W takim układzie na miejsce każdego akku 18650 musiałbyś zrobić taki patron, który byłby dwoma CR123 zgrzanymi w środku koszulki z termokurczu. Między bateryjki trzeba by dać izolator (np. jakiś kawałek kliszy foto) a do każdej z nich dolutować jeden drucik, żeby wyprowadzić ten + i ten -, które wypadają w środku patrona, na górę i dół - żeby przód takiej nowej baterii był połączony z przodem tej bateryjki, której przód wypada w środku patrona a tył tej pierwszej, z tyłem całości. Jeżeli to ma być backup, to nie powinno być dużo roboty z taką manufakturą - gdzieś kilkanaście minut na cały czas używania jednego zestawu.
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 11-08-2011, 15:59
Yavox napisał/a:
ślę, że to co można zrobić
Nie jestem pewny czy przypadkiem KX Narow nie ma zabezpieczenia przed nadmiernym rozładowaniem aku Li-ion (18650) poniżej jakiegoś poziomu napięcia. Jeżli tak to może być problem bo cr123 daje jakieś 3.2V -3.0 V. To jest bliskie limitowi rozładowania dla aku. Mogłoby byc tak że się nie włączy albo po chwili zgaśnie gdy napięcie spadnie... Trzeba by zapytać producenta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko