Wysłany: 14-03-2013, 22:40
Panowie - jaka konfiguracja jest najlepsza jeśli chodzi o opór czołowy . Chodzi mi o konfigurację w jakiej trzeba będzie użyć jak najmniejszej siły aby posunąć się do przodu ?.
Ilość powietrza jaką musimy zabrać ze sobą to 3000 - 3500 litrów .
Panowie - jaka konfiguracja jest najlepsza jeśli chodzi o opór czołowy
Przy poprawnej sylwetce wydaje się że stalowy twin będzie miał mniejsze opory niż SM. Dlatego że twino-nurek np 2x8,5 l jest bardziej zwarty i ma mniej odstających elementów. Zestaw po części jest schowany w nurka. Butle boczne jednak są dość labilne i mniej schowane w obrys.
Ciekawe było by porównanie badań tych oporów w wodzie.
I 10 kg grochu 5 godzin wcześniej , aby spełnić warunek o ilości zabranego gazu
No tak, przeoczyłem 3-3,5tys l gazu
Najmniejsze opory, płynąc poziomo, dają wyciągnięte przed siebie butle - właśnie tak pływało się na czas.
Jednak w typowym nurkowaniu rec, dość mało komfortowa to sylwetka, więc dla przeciętnego, typowego nurkowania najmniejsze opory da popularna 15litrowa, prawidłowo skonfigurowana z wężami butla. Dobrze dobrane skrzydło praktycznie nie wychodzi poza jej obrys a oporów czołowych prawie nie stawia - skrywając się za uniesioną głową nurka. Oczywiście nie dotyczy to pozycji "konika" - w niej tułów nurka osłoni i singla i twina
Ostatnio zmieniony przez AkademiaNurkowania 15-03-2013, 10:58, w całości zmieniany 1 raz
Tak więc do wyścigu i wygody zostaje przy moim 2x7 + 7
Dobór sprzętu zależy od celu nurkowania - wygodę uzyskujesz przez jego właściwe opanowanie i użycie. Np. przy wielu nurkowaniach warto rozważyć skuter.
slawek290 napisał/a:
przy moim 2x7 + 7 . Daje mi to chyba 2 km zasięgu , albo lepiej
"Zasięg" zależy od wielu czynników: głębokość, prądy, technika nurkowania, kondycja, SAC. Np. ten sam nurek w tych samych warunkach, zupełnie inny "zasięg" osiągnie płynąc na średniej głębokości 30m a inny na średniej 5 metrów - wraz z wzrostem głębokości, rosnąca gęstość gazu powoduje nie tylko większe jego zużycie w objętości jednego wdechu, ale przez zwiększone opory oddechowe, zwiększoną pracę przepony i upośledzoną wymianę gazową masz zupełnie inny poziom wytwarzania dwutlenku węgla a w wielu przypadkach dochodzi związany z głębokością stres.
Ostatnio zmieniony przez AkademiaNurkowania 17-03-2013, 08:24, w całości zmieniany 1 raz
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 17-03-2013, 09:25
AkademiaNurkowania napisał/a:
zwiększoną pracę przepony i upośledzoną wymianę gazową masz zupełnie inny poziom wytwarzania dwutlenku węgla
Tak? Nie wiedziałem.
To co zmienia się w fizjologii oddychania człowieka w hiperbarii, że zmienia się poziom wytwarzania CO2?
Nie mam tu na myśli zwiększonego zużycia tlenu zatem zwiększonej produkcji metabolitów w związku ze zwiększonym wysiłkiem o którym już napisałeś. Bo to inna historia.
slawek290 napisał/a:
Tak więc do wyścigu i wygody zostaje przy moim 2x7 + 7 . Daje mi to chyba 2 km zasięgu , albo lepiej .
Po krzaczorach powinno styknąć na 2 godziny przy 230 barach.
Licząc że nurek płynie z buta około 1 km/h to 2 km są w zasięgu.
Ponieważ dystanse 500 m pływałem z 4 litrową flaszką to jest 4 x 800 l = 3200 l na szybkie czyli nie ekonomiczne przepłynięcie dystansu 2 km.
W zeszłym roku pyknąłem nie mniej jak 3 km po krzakach przez około 3 godziny, na flaszkach 2 x 11 l. Zostało mi po jakieś 40 bar w butlach czyli zużyłem około 3500 litrów podczas lajtowego płynięcia. 19 l min na głębokości około 4 m : 1,4 ata = SAC około 13 l/min. w trakcie umiarkowanego wysiłku.
Jakaś dziewczyna o małej masie, dobrej wydolności i technice może zużyć nawet 30% mniej
Tak wygląda porównanie nurków od czoła pierwszy w pojedynczej flaszce fi 203 mm, drugi w twinie o butlach 2x 12 l fi 171 mm a nie 140 mm flaszek jakby wynikało z potrzeb zapasu czynnika oddechowego wymienionego w tej dyskusji.
Ale to pierdoły w sumie bez znaczenia dla opływanego dobrze ułożonego nurka
Ostatnio zmieniony przez Włodek K 17-03-2013, 10:49, w całości zmieniany 3 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko