Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Komentarze do zdjęć zamieszczonych w Galerii
Autor Wiadomość
Dorota i Wojtek 

Stopień: Instruktorzy GUE
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-06-2003, 16:48   Komentarze do zdjęć zamieszczonych w Galerii

Możliwość zamieszczania zdjęć na naszym Forum jest kolejnym ciekawym pomysłem (czyt. kolejny Adminowy strzał w 10-tkę :razz: ).

Co myślicie o tym aby ewentualne komentarze do zdjęć zamieszczać w dziale Fotografia? Znając tytuł zdjęcia można swobodnie na jego temat dyskutować...

Póki co: Krzyś, Twoja mała Arabka jest dla nas super. Rewelacyjnie wyszedł mocno nasycony kolor granatowy.

Naszym zdaniem numer jeden w całej galerii - jak zwykle gratulujemy...

Zniknęła gdzieś "marina" autorstwa Lobstera :sad:

:wave:
Ostatnio zmieniony przez Dorota i Wojtek 20-06-2003, 19:33, w całości zmieniany 4 razy  

DarekS 

Stopień: prawie OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-06-2003, 17:00   

Można to zrobić lepiej zamieszczając link fotki w poście, następnie ją zaznaczając i klikając Img fotka będzie również w poście. Nie będzie konieczności odsłania do galerii co znacznie ułatwi sprawę.
Dla przkładu:

kryzys 

Wysłany: 14-06-2003, 18:08   

Wojtku te dwa portrety też są świetne i naturalne swiatło bardzo plastyczne.

Zdjęcie pt. Feluki - profesjonalne jak z folderu! Wojtek trzymaj tak dalej.
Ja dziekuję za ocenę.
DiW Wasz pomysł komentowania zdjęć popieram.
(kiedy obudowa do C4040????)
:papa:

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-06-2003, 19:09   

Krzyś - w jakiej rozdzielczości robisz zdjęcia? Jakie Twoim zdaniem są największe plusy 5050 w stosunku do poprzednika? Czy jest szybszy (pomiary)? Obudowę zamówiłeś z lampami - jakimi?

Nasza obudowa... hm... Pewnie tak jak ustalaliśmy ostatnim razem - na następnym naszym nurkowaniu, zdjęcia będziemy robić wspólnie... (oczywiście każdy swoim aparatem :) )

lobster 

Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 15-06-2003, 06:21   

Dorota i Wojtek napisał/a:
Jakie Twoim zdaniem są największe plusy 5050 w stosunku do poprzednika?

Ja co prawda Krzys nie jestem, ale wiem, to powiem.
+
supermakro.
mozna podlaczyc lampe od konwencjonalnego aparatu (4040 wymagal specjalnego modelu do cyfrowych)
odchylany wyswietlacz.

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-06-2003, 07:06   

Lobsteru - tym makro bardzo nas zaintrygowałeś...
Czy mógłbyś zrobić max makro zatemperowanego ołówka (lub czegoś co jest osiągalne w Egipcie ;-) )? My zrobimy to samo zamieścilibyśmy fotki w galeri i porównali... a potem pewnie wpadniemy w czarną rozpacz... :zdz: :buuu:

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-06-2003, 17:27   

Lobster - lepiej nic nie "makruj"...
Właśnie wbijałem ołówek w obiektyw aparatu, kiedy przyszła poczta od Kryzysa i... niestety klapa - chodzi oczywiście o porównanie możliwości makro 4040 i 5050. 5050 jest zdecydowanie lepszy.
Kryzys na szczęście zostawił sobie (a właściwie Joasi) stary model i ma teraz możliwość natychmiastowego porównania...

Krzyś dzięki za wyczerpujący opis porównawczy. Na szczęście okazało się, że różnice nie są aż takie wielkie.
Jednym z większych plusów (naszym zdaniem) 5050 - to możliwość zastosowania "microdrive" karty pamięci (a w zasadzie mikro twardziela) o pojemności 1GB...

Krzyś piszesz o nowej, szybszej pamięci "CF 256-S MB (SLC) Kingston" czy możemy zastosować ją w 4040?

"Uchylny" wyświetlacz - tutaj zgodzimy się z Kryzysem, który nie jest nim zachwycony. Naszym zdaniem byłby z niego spory pożytek gdyby można go było ustawiać pod kątem 90stopni w kilku płaszczyznach (zdjęcia reporterskie z nad głowy, z możliwością "ucieczki" przed refleksami słonecznymi.

Brak "sanek" pod lampę zewnętrzną to jeden z mankamentów 4040 (konieczność zastosowania dodatkowego ramienia - można wtedy stosować konwencjonalną lampę, sterowaną dodatkowym kabelkiem...). Na szczęście cena lampy jest na tyle wysoka, że jak na razie minus ten nam specjalnie nie przeszkadza... ;-)

Makro... cóż chyba na pocieszenie (siebie) zamieścimy w galerii jakieś...

A przy okazji: czy ktoś robił, zna, ma jakieś doświadczenie z nasadką makro do 4040?

PS.
Sądzimy, że nie zdradzimy jakieś wielkiej tajemnicy, jeżeli powiemy, że Kryzys jest konstruktorem i wykonawcą aparatu fotograficznego własnej produkcji...
Krzyś - powyższa informacja to tzw. "przeciek"...

Może napiszesz coś więcej na ten temat? Wiele osób mogłoby skorzystać z Twojego doświadczenia...

lobster 

Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 15-06-2003, 19:57   

za pozno..juz wgralem zdjecia

mrowki macie w egiptowie?

i palce?

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-06-2003, 20:49   

Lobster - poddajemy się... "palca" nie przebijemy...
Poniżej wszystko co da się "wycisnąć" z 4040 bez nasadki makro (zdjęcia robione na ręcznych ustawieniach)

Ostatnio zmieniony przez Dorota i Wojtek 16-06-2003, 20:27, w całości zmieniany 4 razy  

kryzys 

Wysłany: 15-06-2003, 20:55   

DiW, a gdzie te zdjęcia???

Jednym z większych plusów (naszym zdaniem) 5050 - to możliwość zastosowania "microdrive" karty pamięci (a w zasadzie mikro twardziela) o pojemności 1GB...

Krzyś piszesz o nowej, szybszej pamięci "CF 256-S MB (SLC) Kingston" czy możemy zastosować ją w 4040?

DiW
"Microdrive" ma oczywiście swoją pojemność, ale ma też wady:
trzeba bardzo uważać na wstrząsy. Zdrzało się że wystarczyło wypuścić to cacko z ręki - po upadku już był do niczego.
Jeśli chodzi o pamięć to Olympus C4040 pracuje z pamięcią typu SmartMedia max 128 MB
Ostatnio zmieniony przez kryzys 09-06-2004, 09:57, w całości zmieniany 5 razy  

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-06-2003, 21:13   

Zdjęcia wreszcie udało się "wcisnąć"...

Krzyś - Lobster pisał nam o kartach CF -512... Czy takie są u nas dostępne? Podobno te "amerykanckie" są w cenie ok. 80$ - czy wiesz coś na ten temat?

Chcemy kupić kartę o dużej pojemności - co nam możesz polecić?
Zależy nam na dosyć szybkiej "dostawie" więc U.S. chyba odpada - chyba, że masz jakiś tzw. "pomysł" ?

kryzys 

Wysłany: 16-06-2003, 21:51   

Witajcie DiW,
Teraz to sprawdziłem i już wyjaśniam. Otóż - C4040 współpracuje z pamięcią typu SmartMedia
i jak wyczytałem w instrukcji maksymalnie do 128MB. (W Warszawie na giełdzie firmy Kingston - około 150zł).
W nowym C5050 zastosowano możliwość używania trzech rodzajów pamięci: xD-Picture Card, SmartMedia (max-128MB), Compact Flash (wszystkie dostępne) i Microdrive.

Wojtku zdjęcie ważki - świetne.
Pozdrawiam,
Ostatnio zmieniony przez kryzys 02-07-2003, 12:49, w całości zmieniany 1 raz  

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-06-2003, 06:44   

Kilka słów wyjaśnienia:

Bardzo dziękujemy za niezwykle sympatyczne i miłe słowa dotyczące naszych zdjęć - również te na priv'a.

Musicie wiedzieć, że istenieje pewna zasadnicza różnica pomiędzy zdjęciami kogoś, kto je potrafi robić, a moimi. Otóż obserwując przy pracy np. Kryzysa, nasuwa się jeden wniosek: Krzyś znajduje temat-obiekt i wie jak go sfotografować, aby wszyscy zobaczyli to, co on widział... Mało tego, wie jak zrobić zdjęcie tak, aby wszyscy widzieli jego temat tak, jak on chce żeby go widzieli... :!: :!: :!:

Moje (Wojtek) zdjęcia to dzieło przede wszystkim przypadku - dostrzegam tylko nieliczne tematy, z którymi można pracować. Gorzej - potykam się o supertematy i wogóle ich nie dostrzegam... :sad:
Potem następuje najgorsze: z najlepszego tematu, potrafię zrobić wyjątkowo kiepskie zdjęcie... :zdz: :buuu:

Fotografia cyfrowa znacznie mi pomogła - widzę co zrobiłem od razu, więc nie zdarzają mi się już tak często zdjęcia znajomych, którym obciąłem jakąś mniej lub bardziej ważną część ciała np. głowę...

Zdjęć staram się robić jak najwięcej - z reguły od kilkudziesięciu do kilkuset dla jednego obiektu. Tych trochę "lepszych" jest wtedy kilka, a i tak "lepszość" pozostaje bardzo względna...

Jeszcze raz wieeelkie dzięki za komentarze

WolfEeel 

Stopień: AOWD
Kraj:
Canada

Wysłany: 17-06-2003, 17:19   

Musicie wiedzieć, że istenieje pewna zasadnicza różnica pomiędzy zdjęciami kogoś, kto je potrafi robić, a moimi. Otóż obserwując przy pracy np. Kryzysa, nasuwa się jeden wniosek: Krzyś znajduje temat-obiekt i wie jak go sfotografować, aby wszyscy zobaczyli to, co on widział... Mało tego, wie jak zrobić zdjęcie tak, aby wszyscy widzieli jego temat tak, jak on chce żeby go widzieli... :!: :!: :!:

Moje (Wojtek) zdjęcia to dzieło przede wszystkim przypadku - dostrzegam tylko nieliczne tematy, z którymi można pracować.

Wojtek z tym problemem "niedostrzegania tematow" boryka sie kazdy z nas zwyklych smiertelnikow. :cry: Na to istnieje chyba tylko jedna rada, robic jak najwiecej zdjec i zawracac glowe Kryzysowi :razz:

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-06-2003, 21:08   

Zapraszamy do podglądania naszych Gości i Kursantów... :oczy:
http://forum.jds.pl/album...t_id=5&start=32

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-06-2003, 06:55   

Krzyś - fajne podwodne fotki...

Coraz bardziej nam wstyd, że nasza obudowa ciągle leży gdzieś w sklepie w Stanach...

Ostatnio zmieniony przez Dorota i Wojtek 21-06-2003, 06:49, w całości zmieniany 1 raz  

kryzys 

Wysłany: 20-06-2003, 13:22   

Wojtku to jest Dorota na rafie Gorgonia Garden.
To zdjęcie jest w Galerii dwa razy - drugi raz ze złym podpisem, :roll: a to w wyniku przypadkowego, niefortunnego kliknięcia w klawisz. :mrgreen:
Już to naprawiam przy pomocy naszego Admina.

A Ty, kiedy poprawisz zdjęcie małej Arabki w swoim poście???
To zdjęcie ma teraz adres http://forum.jds.pl/album_see.php4?id=154
wystarczy to zmienić ;-)

Piotr N.
[Usunięty]

Wysłany: 20-06-2003, 14:14   

DiW na mnie największe wrażenie zrobiło zdjęcie rybak...

Natomiast teraz już po fakcie nie będe się przeciwiał przeciw fotkom umieszczonym bez zgody modeli :)) Tylko proszę nie umieszczajcie: "Co ja tutaj robię?" Zrobione w zeszłym roku na safari :)))

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-06-2003, 06:46   

Arabka znowu ładnie wygląda... sorry Krzyś :oops:

Piotrek - dzięki za komentarz.

"Co ja tutaj robię" to klasyka gatunku...

Myślę, że większość nurków wrakowych doskonale zna to zdjęcie ;-) , ale to Ty pierwszy pokazałeś co naprawdę myślą wrakowcy wstając o 5 rano...

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-06-2003, 18:39   

Odwiedziła nas Maagda...

Pod wodą: spokój, spore opanowanie i... prawie niezauważalne zużycie powietrza :roll:

Szkoda, że naszej Maagdzie zabrakło czasu na kurs... :sad:

PS.
Maagdę można podglądnąć w galerii...

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu