Wiek: 53 Dołączył: 13 Maj 2011 Posty: 425 Skąd: Dzierżoniów
Wysłany: 27-08-2013, 18:22 Pływanie w pozycji "na plecach" w sidemount
Czy ktoś wie, w jakich sytuacjach przydaje się pływanie w pozycji "na plecach" w sidemount?
Często widzę na filmach promujących konfigurację sm lub na filmach z kursów sm taką właśnie umiejętność i zastanawiam się, po co się to robi. Osobiście nie wystąpiła u mnie nigdy potrzeba poruszania się w ten sposób.
Często widzę na filmach promujących konfigurację sm lub na filmach z kursów sm taką właśnie umiejętność i zastanawiam się, po co się to robi.
Z tego samego powodu, z jakiego pływa się z obiema butlami skierowanymi do przodu Dla wyjaśnienia: umiejętność pływania z obydwoma butlami z przodu jest całkowicie nieprzydatna
Oczywiście w praktyce pływanie na plecach przydaje się, gdy ktoś chce popatrzeć sobie na powierzchnię. Ale na ile jest to praktyczna umiejętność, to każdy musi sam ocenić.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 27-08-2013, 19:01, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 53 Dołączył: 13 Maj 2011 Posty: 425 Skąd: Dzierżoniów
Wysłany: 28-08-2013, 00:00
TomS napisał/a:
Jeśli spąg jaskini jest nudny a sklepienie zajebiste
dobre
czyli jest tak, jak myślałem
Odnośnie pływania z butlami skierowanymi do przodu - jest takie miejsce (Browar w Sobótce), gdzie nie da się wpłynąć do studni z butlami po bokach, ponieważ trzeba wpłynąć przez bardzo wąskie okienko (w twinie nie ma problemu).
Jakie w tym wypadku zastosować rozwiązanie?
Myślałem, żeby na czas przejścia przez okienko podwiesić butle, jak stejdże.
Druga możliwość, to przepłynąć z butlami przed sobą.
Ci, którzy tam pływali wiedzą, jak wygląda to okienko i jak ta konstrukcja jest delikatna.
Odnośnie pływania z butlami skierowanymi do przodu - jest takie miejsce (Browar w Sobótce), gdzie nie da się wpłynąć do studni z butlami po bokach, ponieważ trzeba wpłynąć przez bardzo wąskie okienko (w twinie nie ma problemu).
Jakie w tym wypadku zastosować rozwiązanie?
Jedna butla z przodu, druga zostaje na miejscu. Wtedy masz najmniejszy obrys. Wprowadzanie obydwu butli do restrykcji jednocześnie jest niepraktyczne i z wielu względów zwyczajnie niebezpieczne. Dodatkowo mając dwie butle przed sobą w ciasnej restrykcji niewiele widzisz.
A w tym przypadku to chyba najprościej obrócić się o 90 stopni
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 28-08-2013, 00:41, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 28-08-2013, 08:46
RobikP napisał/a:
Czy ktoś wie, w jakich sytuacjach przydaje się pływanie w pozycji "na plecach" w sidemount?
Podobnie jak z twinem - bajerncko wyglada na filmach
RobikP napisał/a:
w twinie nie ma problemu
Jak w twinie nie ma problemu to znaczy że wystarczy butle wepchnąć pod siebie, choć jeśli tylne deringi są na sztywno, to też oznacza przepinanie butli.
piotr_c napisał/a:
A w tym przypadku to chyba najprościej obrócić się o 90 stopni
Dokładnie tak robiłem. Z tego co pamiętam jak sie jest w studni widać dwa otwory, ten przez który się wlaziło i drugi do którego nie da sie (chyba?) wejsć - to takie ostrzeżenie - jak ktoś tam włazi i trochę namąci a nie zabrał ze sobą poręczowki to można się na ślepo zmagać z nie tą dziurą
Wysłany: 28-08-2013, 08:59
Piotr C napisał
Cytat:
Wprowadzanie obydwu butli do restrykcji jednocześnie jest niepraktyczne i z wielu względów zwyczajnie niebezpieczne
Zwłaszcza w momencie kiedy zmienia się głębokość. Trzymając butle dwoma rekami za karabinki ciezko jest użyć zaworu upustowego lub inflatora. No niby można puścić butlę i nic się nie dzieje (trzyma ją bungee) ale to tak jak z motocyklem... wiele osób odniosło poważne obrażenia ciała bo nie pusciło motocykla przed wywrotka (dzwonem... tak to chyba się określa w żargonie motocyklistów). Poza tym można uszkodzić wspomniane wczęśniej przez TomaS sklepienie
Co do pływania brzuszkiem do góry to uważam, że każda umiejętnośc do czegoś się przydaje a jej opanowanie sprawia wiele przyjemności nawet jeżeli uważamy ją za raczej nieprzydatną. Powoduje to doskonalenie naszej pływalnosci i zwiększa poczucie bezpieczeństwa pod wodą.
Chociaż... akurat pływanie w ten sposób przydaje mi się osobiście w trakcie nurkowan "for fun" w obserwacji tego co nade mną. W cavernach łątwiej i przyjemniej podziwiać mogę osobliwości natury sklepienia na przykłąd...
W nurkowaniach szkoleniowych można sprawnie obserwować kursanta płynącego w pozycji tradycyjnej. Ja pod nim wtedy płynę brzuszkiem do góry i dokonuję ewentualnych korekt.
Pamiętajmy, że nie zawsze do czynienia mamy z kursantami... czasami pojawiają się kursantki co czyni tę czynnośc jeszcze bardziej atrakcyjną.
Co do samej techniki to polecam główkę skierować na dół w ten sposób by widzieć gdzie się płynie:) a zacząć od zawiśniecia w toni w takiej włąśnie pozycji.
Wysłany: 28-08-2013, 11:28
piotr_c napisał/a:
Dla jasności: pisząc "zostaje na miejscu" miałem na myśli jej normalną pozycję przy nodze.
Pojęcie "normalną" jest względne
Rozumiem że chodzi ci o to co było widać na załaczonym przez ciebie filmie Steve'a Martina w watku Penetracja:-) Czyli butla przepięta tak aby była przy lub między nogami.
filipesku napisał/a:
Z tym nie da sie to przesadziles.
Dlatego było "chyba?". To drugie przejście wydało się dość ciasne tak na pierwszy rzut oka a poniewarz w Browarze byłem tylko raz to drugiego rzutu tez nie było
Dla jasności: pisząc "zostaje na miejscu" miałem na myśli jej normalną pozycję przy nodze.
Pojęcie "normalną" jest względne
Rozumiem że chodzi ci o to co było widać na załaczonym przez ciebie filmie Steve'a Martina w watku Penetracja:-) Czyli butla przepięta tak aby była przy lub między nogami.
Zakładam, że bez pełnego treningu full cave nikt nie będzie się pchał w restrykcje wymagające przejścia do nomount'a z obiema butlami i prowadzenia jednej butli przodem a drugiej za sobą. Miałem na myśli przejście przez restrykcję, którą da się przejść prowadząc jedną butlę z przodu, podczas gdy druga pozostaje normalnie na miejscu, przypięta do uprzęży.
Tak nawiasem mówiąc, gdy patrzę jak popularne staje się wciskanie przez nieprzeszkolone osoby (mam tu na myśli ludzi po kursach "Open Water SM") w rozmaite dziury, to włos mi się na głowie jeży. Warto się zastanowić "co będzie jeśli"... Steve Martin, czy (zwłaszcza) Patrick Widmann, to osoby, które wiedzą jak to robić i na 100% sobie poradzą. To co na filmach wygląda na dziecinnie proste, gdy pojawi się problem może szybko obrócić się w śmiertelne zagrożenie.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 28-08-2013, 11:43, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 28-08-2013, 13:15
Piotr C napisał
Cytat:
Tak nawiasem mówiąc, gdy patrzę jak popularne staje się wciskanie przez nieprzeszkolone osoby (mam tu na myśli ludzi po kursach "Open Water SM") w rozmaite dziury, to włos mi się na głowie jeży. Warto się zastanowić "co będzie jeśli"... Steve Martin, czy (zwłaszcza) Patrick Widmann, to osoby, które wiedzą jak to robić i na 100% sobie poradzą. To co na filmach wygląda na dziecinnie proste, gdy pojawi się problem może szybko obrócić się w śmiertelne zagrożenie.
Wysłany: 28-08-2013, 13:49
piotr_c napisał/a:
gdy patrzę jak popularne staje się wciskanie przez nieprzeszkolone osoby (mam tu na myśli ludzi po kursach "Open Water SM") w rozmaite dziury, to włos mi się na głowie jeży.
Właściwie to nawet posiadanie "full cave" nie oznacza że ćwieczyliśmy przejścia przez restrykcje wymagające zdejmowania sprzętu. Pod tym względem patrząc to kurs jaskiniowy tylko "rozwija wyobraźnię" jeśli chodzi o potencjalne zagrożenia płynące z włażenia w takie miejsca.
[ Dodano: 28-08-2013, 13:51 ]
RobikP napisał/a:
W Browarze nie trzeba się przeciskać.
Jesteś pewny że wplyniesz do tego korytarza o którym pisał filipesku? Ja bym jednak przyjął że tam to się jednak człowiek wciska...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko