Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-01-2014, 16:12
Pewnie chodzi o uczulenie właścicieli FN na generowanie ruchu przez użytkowników FN w innym miejscu niż FN, szczególnie jeśli jest koncepcyjnie konkurencyjne.
ptja [Usunięty]
Wysłany: 18-01-2014, 16:23
Właściciele FN IMHO stąpają po cienkim lodzie: takie działania mogą zniechęcić jeszcze więcej użytkowników FN do generowania wartościowego "ruchu" tutaj i zachęcić do poszukania forum, gdzie nie ma takich obostrzeń w wymianie przydatnych informacji (choćby właśnie forum "Techniki Nurkowania" Bogena czy forum "Divetreka" Wojtka czy "Sztuki Nurkowania" Włodka (nie podaję linków ).
Być może błądzę, ale wydaje mi się, że bez tego "ruchu" zainteresowanie tych, którzy płacą może się zmniejszyć.
, ale próba wysłania wiadomości na priv nie powiodła się i wisi ona w folderze do wysłania Może spróbujesz ze swej strony wysłać do mnie prywatną wiadomość to kontakt się uda. Jakiś adres mail lub nr telef. To by nam ułatwiło kontakt.
Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-01-2014, 19:15
Pewi napisał/a:
wisi ona w folderze do wysłania
Wisi do czasu aż odbiorca jej nie otworzy. To powszechny mechanizm na forach. Jak odbiorca otworzy to u Ciebie przeskoczy do wysłanych. Masz dzięki temu info czy odbiorca już czytał Zatem poczekaj chwilkę
Ostatnio zmieniony przez TomS 18-01-2014, 19:18, w całości zmieniany 1 raz
JacekB [Usunięty]
Wysłany: 18-01-2014, 19:15
Pewi napisał/a:
próba wysłania wiadomości na priv nie powiodła się i wisi ona w folderze do wysłania
Zawsze tam "wiszą" dopóki odbiorca jej nie otworzy.
[ Dodano: 18-01-2014, 19:24 ]
TomS napisał/a:
Pewnie chodzi o uczulenie właścicieli FN na generowanie ruchu przez użytkowników FN w innym miejscu niż FN, szczególnie jeśli jest koncepcyjnie konkurencyjne.
Wszystkie trzy jakie cały czas są w domyśle, są forami instruktorów nurkowania i jedyne czemu służą, to pozyskiwanie klientów dla ich właścicieli, integracja dotychczasowych, tuba informacyjna itp. marketingowe działania. Forum Nuras jest medium nie zależnym od żadnego instruktora czy szkoły, więc nie widzę nic dziwnego, że blokuje marketingowe działania. Mamy tu "fachowców" w rozpoznawaniu motywów takich działań: Piotrkw, Waterman i pewnie kilku innych. Nie zabierają głosu, bo ich "wykrywalność" jest selektywna i bardzo jaskrawo zogniskowana.
Jak by nie patrzeć - porównywanie gazetek Lidla, Castoramy i reala do prasy niezależnej i pisanie, że "są koncepcyjnie konkurencyjne" to IMHO mocno naciągana teoria
Ostatnio zmieniony przez JacekB 18-01-2014, 19:57, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 61 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 2349 Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-01-2014, 20:41
No dobra... drogi Jacku B. Yavoxowi chodziło o szpulke a dokładnie o producenta. Myśle ze nie chodziło o komercję. A co do mojego patrzenia to hmm nie mnie, a Ciebie wywalono z dwóch rożnych for o tematyce nurkowej, a na trzecim wyraźnie napisano ze sobie Ciebie nie życzą. Ja bym to kolego mocno przemyślał .
Yavoxowi chodziło o szpulke a dokładnie o producenta
Jacek ma rację w tym, że prowadzenie forum nurkowego przez instruktora bądź człowieka związanego bezpośrednio z branżą jest, delikatnie mówiąc, nieobojętne dla prowadzonego przez niego biznesu. W tym się z nim w 100% zgadzam. Nigdy nie twierdziłem, że jest inaczej.
W związku z powyższym, byłoby dla mnie całkiem naturalne, gdyby właśnie takie osoby utrudniały użytkownikom swoich forów dostęp do innych - motywując to np. utratą własnych potencjalnych klientów, którzy dowiedziawszy się o jakimś tam konkurencyjnym forum, przeszły trochę tam, przenosząc się w sferę innej, jak to Jacek pisze, tuby informacyjnej czy obcego marketingu.
O dziwo jednak, nic takiego się nie dzieje. Od lat pozwalam sobie podawać linki do każdego z forów na każdym innym, jeżeli wymaga tego dyskusja i trzeba komuś dać do kogoś kontakt czy wskazać wątek w innym miejscu sieci, gdzie toczy się ciekawa dyskusja. Osoby związane z tymi większymi (ale i kilkoma mniejszymi, niszowymi w sumie forami) w większości znam osobiście. Gdyby któraś z nich w reakcji na takie moje działania mi wysłała PW i napisała "słuchaj Adam, nie linkuj mi tutaj proszę do tego i tego forum, bo wiesz, to dla mnie konkurencja", to tak jak wierzę w prawo własności, posłuchałbym bez słowa.
Jednakże - nic takiego nigdy nie miało miejsca. Przez te wszystkie lata ani jeden mój post z jakimkolwiek linkiem do innego (konkurencyjnego?) forum nie został usunięty! Jeżeli wierzyć w wykładnię marketingową, to ślepota marketingowa kilku właścicieli forów musi być zaiste porażająca!
Forum Nuras jest natomiast pod tym względem czujne niczym norka w czasie rui. Szkoda, że cierpi na tym wymiana informacji - o ile dobrze rozumiem sytuację, wszystkie podane przez kogokolwiek linki do wątków na forum Techniki Nurkowania po prostu już nie działają - a nie każdy musi o tym wiedzieć. Dodatkowo, całe rozwiązanie z prewencyjnego punktu widzenia jest bez sensu, bo na sieci jest mnóstwo serwisów do skracania linków, dzięki czemu jak kto chce, i tak będzie podawał klikalne adresy, które zaprowadzą tam, gdzie trzeba.
Ponieważ jako użytkownik nie chciałbym sprawiać właścicielowi problemów, byłbym wdzięczny za dopisanie zakazanych stron gdzieś do faq czy regulaminu - że na przykład linkowanie do nurek pl albo technika nurkowania pl albo jeszcze gdzie indziej jest niemile widziane albo pod rygorem bana zakazane. W miarę rozwoju innych konkurencyjnych do FN for, można je po prostu do takiej przypiętej w jakimś wątku listy dodawać. Jak ktoś linkuje - bana i po krzyku.
A, i jeszcze bym prosił, żeby wyłączyć podmienianie linków w prywatnych wiadomościach - bo to już jednak jest przegięciem. Albo w drugą stronę - dopisać do regulaminu. Jakby nie było, mnie pasuje - byle tylko z otwartą przyłbicą a nie tak pokątnie.
Blacklista działa w całym skrypcie forum, bez podziału na prywatne czy ogólne...
Czyżby rykoszet pozwu?
JacekB [Usunięty]
Wysłany: 18-01-2014, 22:05
Yavox napisał/a:
Jacek - idźcie się kłócić gdzie indziej, proszę...
Ale ja się nie kłócę Kłamie, prostuję - ja na Jego temat nie fantazjuję
Yavox napisał/a:
Od lat pozwalam sobie
Od lat, to istnieje forum-nuras. Istniało zanim zacząłeś nurkować i miało się bardzo dobrze. Jak się wczytasz, były i są przekierowania między FDT i FN. Z innymi takich nie widzę.
Druga sprawa, topolityka Darka jest polityką Darka - jest tutaj gospodarzem i jedyne co można, to ewentualnie coś delikatnie sugerować. W mojej ocenie, forum, które działa niezmiennie od tylu lat co FN, to ogromny sukces i bez wątpienia jest to zasługa Darka.
Ale ja się nie kłócę Kłamie, prostuję - ja na Jego temat nie fantazjuję
Ja też się nie mogę doliczyć tych miejsc, z których rzekomo zostałeś wyrzucony - o ile pamiętam, z jednego sam odszedłeś a na pozostałych w dalszym ciągu masz konta, które nie wyglądają na usunięte. Poza tym, nie o tym jest ten wątek
Yavox napisał/a:
jest tutaj gospodarzem i jedyne co można, to ewentualnie coś delikatnie sugerować
Więc ja delikatnie sugeruję, żeby nie utrudniać użytkownikom komunikacji, bo to moim zdaniem jest bez sensu.
Yavox napisał/a:
W mojej ocenie, forum, które działa niezmiennie od tylu lat co FN, to ogromny sukces i bez wątpienia jest to zasługa Darka.
Z całą pewnością.
JacekB [Usunięty]
Wysłany: 19-01-2014, 06:49
Yavox napisał/a:
Więc ja delikatnie sugeruję, żeby nie utrudniać użytkownikom komunikacji, bo to moim zdaniem jest bez sensu.
Przecież dokładnie o to samo proszę a stale te same osoby wekslują rozmowy "na temat" na rozmowy "o osobie". Ty Yavoksie jakoś nie miałeś problemu odnieść się do roli i celu forów szkół nurkowych czy co bardziej obrotnych instruktorów. Przypadkiem akurat byłeś zgodny ze mną a różnica polega wyłącznie na tym, że chciałbyś przenosić zwyczaje "tam" panujące tutaj a ja niekoniecznie. Natomiast waterman nie dość, że kłamie na mój temat, to jeszcze wplątuje tu rozmowę, czy ktoś mnie chce w gazetce w stylu castoramy czy nie.
Ostatnio zmieniony przez JacekB 19-01-2014, 07:07, w całości zmieniany 2 razy
Ty Yavoksie jakoś nie miałeś problemu odnieść się do roli i celu forów szkół nurkowych czy co bardziej obrotnych instruktorów
Jestem realistą.
JacekB napisał/a:
Przypadkiem akurat byłeś zgodny ze mną
Nie byłem zgodny przypadkiem. Byłem i jestem zgodny z pełną premedytacją
JacekB napisał/a:
a różnica polega wyłącznie na tym, że chciałbyś przenosić zwyczaje "tam" panujące tutaj a ja niekoniecznie
Jedyny zwyczaj, jaki chciałbym przenieść, to nie utrudnianie wymiany informacji. Uważam, że jeżeli każdy znany mi instruktor prowadzący forum może pozwalać na to, żeby użytkownicy linkowali z niego do innych, być może konkurencyjnych, forów nurkowych, to na takim forum jak to powinno być to tym bardziej możliwe. Kilka godzin temu na forum Włodka dodałem trochę linków do różnych innych forów (w tym - do Twojego) i jakoś Włodek z tego powodu nie płacze - ba, sam stworzył taki dział, żeby te informacje były łatwo dostępne. Nie rozumiem więc, dlaczego Darek miałby płakać z tego powodu, że gdzieś do TN jest wklejony link - ale, jako rzekłem dużo wcześniej, jego własność - jego prawo.
Zaś co do prasy niezależnej - FN jest niezależną tylko o tyle, że każdy ma prawo bić pianę w wybranym przez siebie kierunku, więc te zawirowania i koalicje jakoś tam się koniec końców znoszą. Zresztą po krótkim namyśle - nie każdy. Z Huberta się śmieją, Ciebie podgryzają, z GUE są podśmiechujki, do Bogena linkować nie wolno... gdzie Ty tutaj widzisz prasę niezależną
Ostatnio zmieniony przez Yavox 19-01-2014, 16:34, w całości zmieniany 1 raz
JacekB [Usunięty]
Wysłany: 19-01-2014, 18:28
TomS napisał/a:
No i czy zaliczył byś do tych sklepowych gazetek forum Akademii Nurkowania?
Dokładnie TAK! Podobnie jak forum Krakena, Kraba, EdenSport i wiele, wiele innych. Wartość forum-nuras jest niepowtarzalna,więc szanujmy to.
[ Dodano: 19-01-2014, 18:32 ]
Yavox napisał/a:
Zaś co do prasy niezależnej - FN jest niezależną tylko o tyle, że każdy ma prawo bić pianę w wybranym przez siebie kierunku
Najciekawsze jest, że najwięksi ubijacze piany przechodząc na inne fora, nagle potulnieją jak baranki, ba - co niektórzy plują na f-n, że są rozróby, które sami czynią... jak dla mnie, żałosne.
Swoją drogą, wydzielenie wątku do nurkowań wrakowych co miało na celu? Przemyślał to moderator, czy zadziałał instynktownie na miarę swojej inteligencji?
Ostatnio zmieniony przez JacekB 19-01-2014, 18:35, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 63 Dołączył: 13 Sie 2007 Posty: 2478 Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 19-01-2014, 18:33
TomS napisał/a:
No i czy zaliczył byś do tych sklepowych gazetek forum Akademii Nurkowania?
Tu chyba Tomek przesadziłeś , patrząc na aktywność to raczej kwartalnik osiedlowy .
Yavox napisał/a:
to na takim forum jak to powinno być to tym bardziej możliwe.
Jak najbardziej tak , natomiast może nie jako autoreklama , i tu pojawia się problem etyczny . Najprościej rozwiązać go całkowitym zakazem i fizycznym uniemożliwieniem linkowania . Bez "uważania" , wszyscy równi . Ale czy o to chodziło ..... ???
Wysłany: 23-01-2014, 01:38
A swoja drogą, akcja wprowadzania jedynej słusznej linii partii rządzącej trwa nadal- teraz nastąpiło czyszczenie podpisów- Yavox, sławek290- zauwazyliście zubożenie swoich ?
Treścią non grata okazało się "forum Włodka Kołacza- Sztuka Nurkowania"
Darku, nie słyszałeś nigdy, że dobre rzeczy obronią się same ?? Zadbaj o swoje forum, to ludzie nie będą musieli szukać niczego w innych miejscach
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko