Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Mroczne zanurzenie
Autor Wiadomość
waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-07-2004, 23:28   Mroczne zanurzenie

W ostatnim czasie , wspólnie z Tomkiem, wykonaliśmy kilka podwodnych
sesji fotograficznych na Zakrzówku. Z uwagi na bardzo trudne warunki
oświetleniowe, tylko nieliczne zdjęcia można traktować jako w "miarę
udane" :-) .
Warunki do zdjęć były koszmarne - czas migawki max. 1/20 sekundy :-( i
paskudna, gęsta zawiesina w wodzie.
Co sądzicie o takim klimacie zdjęć ? Ponieważ trudno ocenić własne
zdjęcia, proszę o krytyczne uwagi.

Dorota i Wojtek 

Stopień: Instruktorzy GUE
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-07-2004, 06:52   

Cześć Waldo!

Jak dla mnie, zdjęcie ma tajemniczo/mroczno/bajkowy klimat... i z tej strony jest moim zdaniem co najmniej ciekawe.

technicznie - jeżeli to rzeczywiście była 1/20, to gratuluję i tak udanego bezruchu... Szkoda - przy krótszym czasie zyskałoby na ostrości...

...choć z drugiej strony - im dłużej się mu przyglądam, tym bardziej podoba mi się właśnie takie. Nieco rozmyty nurek jest ciekawym dopełnieniem przedstawionego klimatu.

Kiedyś myśleliśmy nad jednonożnym podwodnym statywem na takie sytuacje, ale nurka też trzeba by zamrozić...

Waldo jak możesz, dołącz do posta "dane techniczne".

:wave:

nevada
[Usunięty]

Wysłany: 13-07-2004, 07:32   

wygląda jakby nurek wzniósł się nad zamgloną polanę w lesie. że się tak brzydko wyrażę - mocno oniryczny obrazek, który podkreśla bajkowość podwodnego świata :hat:

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-07-2004, 09:09   

Dorota i Wojtek napisał/a:
Waldo jak możesz, dołącz do posta "dane techniczne".

Parametry ekspozycji :
czas : 1/20s
Przesłona : F2.8
Czułość : 80 ISO
Tryb : Manual
Ogniskowa : 7.3 mm (ekwiwalent 35mm) + konwerter + iluminator = ekwiwalent ok. 15 mm
White Balance : manual
Flash : wyłączony

Kompletne parametry ekspozycji można uzyskać ze zdjęcia - są one zapisane w nagłówku EXIF.

Zdjęcie było wykonywane ok. godz. 13 gdy na powierzchni była piękna, słoneczna pogoda - lepszego światła już nie sposób tam uzyskać.

Dorota i Wojtek napisał/a:

Kiedyś myśleliśmy nad jednonożnym podwodnym statywem na takie sytuacje, ale nurka też trzeba by zamrozić...

Próbowałem również podparciem aparatu i dłuższym czasem, ale ogromna, gęsta, pływająca zawiesina powoduje, że zdjecia przy dłuższych czasach stają się całkowicie zamazane.

Próbowałem zamrozić ruch lampami błyskowymi, ale błysk lampy przy takiej zawiesinie jaka tam panuje jest totalną porażką - poza tym przy świetle lamp tracę bajkowy klimat.
Niestety, porównując zdjęcia z tej sesji z innymi zdjęciami podwodnymi, jakość pozostawia wiele do życzenia, ale nurkując w tym miejscu, jakość obrazu widzianego oczami nurka jest podobna.

nevada napisał/a:
wygląda jakby nurek wzniósł się nad zamgloną polanę w lesie.

Tak też to wygląda w rzeczywsitości :)

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 13-07-2004, 09:40   

Sorki, jeśli trochę marudzę, [ bo zdjęcie naprawdę ciekawe] ale gdyby trochę poprawić kadrowanie- czy nie za dużo "polanki" z dołu?
Było też chyba obrobione cyfrowo- ta świecąca na czerwono latarka?

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-07-2004, 09:54   

nuras5 napisał/a:
gdyby trochę poprawić kadrowanie- czy nie za dużo "polanki" z dołu?
Było też chyba obrobione cyfrowo- ta świecąca na czerwono latarka?

Jeżeli chodzi o kadrowanie, to jest to trochę trudny temat, ponieważ każdemu będzie się podobało coś innego :mrgreen:
Podczas następnej sesji (najbliższy weekend) wezmę pod uwagę wszystkie głosy krytyczne.
Jeżeli chodzi o latarkę świecącą na czerwono, to jest to efekt ustawienia w aparacie balansu bieli.

Tomek Tatar 

Stopień: instruktor KDP/CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-07-2004, 18:05   

waldo napisał/a:
Parametry ekspozycji :
czas : 1/20s
Przesłona : F2.8
Czułość : 80 ISO

A dlaczego taka mała czułość? Podniesienie jej do 200 ISO pozwoliłoby na czas 1/50, czyli rozwiązujący problemy z poruszeniem.

Z drugiej strony, to wręcz dziwie się, że na tej głębokości udało Ci się zrobić zdjęcie bez lampy. Do głowy by mi nie przyszło, że można jeszcze uzyskać takie parametry. Ja zdjęcia bez lampy kończę zwykle na ok. 5 metrach. Warunki świetlne rzeczywiście musiały być bardzo dobre.

I jeszcze z trzeciej strony, to zdjęcie mogłoby być ciemniejsze. Takie jak jest, nie jest dla mnie mroczne. Na Zakrzówku na tej głębokości jest bardziej ponuro. :-D

Pozdrawiam.

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-07-2004, 18:40   

Tomek Tatar napisał/a:
A dlaczego taka mała czułość? Podniesienie jej do 200 ISO pozwoliłoby na czas 1/50, czyli rozwiązujący problemy z poruszeniem..

Próbowałem przy większej czułości, ale niestety, wyższa czułość w C-5060 jest okupiona bardzo dużymi szumami, które nakładając się na zawiesinę w wodzie, pogarszają odbiór :( .

Tomek Tatar napisał/a:
Z drugiej strony, to wręcz dziwie się, że na tej głębokości udało Ci się zrobić zdjęcie bez lampy. Do głowy by mi nie przyszło, że można jeszcze uzyskać takie parametry. Ja zdjęcia bez lampy kończę zwykle na ok. 5 metrach. Warunki świetlne rzeczywiście musiały być bardzo dobre...

Podczas tych sesji robiłem też zdjęcia z zestawem lamp, ale była to totalna porażka - gęsta zawiesina w wodzie powoduje duże rozbłyski i odbicia, a przejrzystość wody skutecznie ogranicza zasięg lamp. Poza tym, lampy psuły baśniowy klimat.

Tomek Tatar napisał/a:
I jeszcze z trzeciej strony, to zdjęcie mogłoby być ciemniejsze. Takie jak jest, nie jest dla mnie mroczne. Na Zakrzówku na tej głębokości jest bardziej ponuro. :-D

Muszę z Tobą zgodzić :) - mam też ciemniejsze ujęcia.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu