Fajnie tak ,,prostować historię".Gratulacje.Czy dzwon był oczyszczany?Bo taki jakiś najczystszy z tych porostów.To było ,,planowane" czy przypadkowe odkrycie?
Na początku listopada 2012 roku, po zebraniu wszelkich dostępnych mi wtedy danych historycznych i technicznych, dokonałem identyfikacji wraków dwóch niemieckich torpedowców, które zatonęły nieopodal Helu dnia 14.03.1945 roku w wyniku napłynięcia na sowieckie pole minowe postawione przez okręt podwod-ny L-21.
Jednak ostatnie odkrycie (dzwonu okrętowego z napisem T5 na wraku uważanym dotychczas za T3) dokonane przez Dimitrisa Stavrakakisa spowodowało, że konieczna stała się korekta identyfikacji. Tym samym należy Dimę uznać za osobę, która poprawnie zidentyfikowała wrak T5.
Swoją identyfikację oparłem w owym czasie głównie o opracowanie uznanego i wiarygodnego amerykańskiego autora - M.J. Whitley’a „German Destroyers of World War Two”, wydane przez US Naval Institute Press w roku 1992. To właśnie w niej podane były okoliczności zdarzenia, kolejności napłynięcia na minę, miejsca uderzenia min i czasy tonięcia, które podałem w filmach identyfikacyjnych. Dodatkowym źródłem informacji były strony internetowe:
http://www.german-navy.de...5/t3/index.html http://www.german-navy.de...35/t5/tech.html
które posłużyły mi jako źródła wiedzy technicznej o przebudowach w/w okrętów związanych z uzbrojeniem przeciwlotniczym i ilością wyrzutni torpedowych.
Na T5 uzbrojenie miało przedstawiać się następująco:
Weapons:
10,5 cm L/45 C/32: 1
3,7 cm MG: 4 (since 1944)
2 cm MG L/65 C/39: 5-12
53,3 cm Torpedo tubes: 6 (3 since 1944)
Mines: 30
Zaś na T3 nieco inaczej:
Weapons:
10,5 cm L/45 C/32: 1
2 cm MG L/65 C/39: 5-12
53,3 cm Torpedo tubes: 6
Mines: 30
Oba okręty należały do tego samego typu niemieckich torpedowców (Torpedoboot 35) i nie różniły się żadnymi innymi parametrami zewnętrznymi, które przedstawiały się następująco:
Size (Max): 1088 t
Length (Total): 84,30 m
Length (Waterline): 82,16 m
Beam: 8,62 m
Draft: 2,94 m
Crew: 119
W oparciu o te dane, dokładne pozycje zalegania wraków, ich ułożenie względem siebie i widoczne podczas oględzin bezpośrednich uzbrojenie przeciwlotnicze i ilość wyrzutni torpedowych (na jednym z wraków, bo drugi jest w części rufowej zagrzebany w ponad 60% w dnie, co uniemożliwiło weryfikację danych technicznych dotyczących uzbrojenia) nie dało się wówczas wyciągnąć innych wniosków niż te, które przedstawiłem w raportach identyfikacyjnych. I co ciekawe, wszystkie elementy układanki doskonale do siebie pasowały…
Tak było do dnia 23.05.2014, kiedy to odnalezienie dzwonu okrętowego z napisem T5 na wraku, który dotychczas uważałem za T3 zmusiło mnie do rewizji swoich poglądów na ten temat i ponownej analizy identyfikacji, tym razem w oparciu o dodatkowe źródła niemieckie i rosyjskie, o które w międzyczasie wzbogaciło się moje archiwum historyczne.
Po konfrontacji poprzednio zebranych danych z nowymi danymi z rosyjskich opracowań historycznych i jednego niemieckiego (tylko wyciągi tekstowe dotyczące w/w torpedowców) okazało się, że amerykański autor M.J. Whitley zawarł w swym opracowaniu mylne dane. Prawie wszystkie informacje podane przez niego były jak najbardziej prawdziwe – z wyjątkiem jednej. Pomylił w swym opracowaniu T3 z T5… Opisy dotyczące kolejności napłynięcia na minę, uszkodzeń, czasu tonięcia itd. podane dla T3 dotyczyły tak naprawdę T5, i na odwrót.
W opracowaniu E. Gronera podane są dokładne godziny napłynięć na minę – T3 napłynął na minę o godzinie 18:20 (jako pierwszy), a T5 o godzinie 18:45 (jako drugi). Potwierdzają to wspomniane powyżej źródła rosyjskie i zaznaczają, że według Whitley’a było odwrotnie.
Jednak obecny stan wiedzy dotyczący obu wraków wskazuje jednoznacznie, że to wersja zdarzeń wg Gronera jest prawidłowa historycznie.
Także informacje dotyczące zmian w uzbrojeniu p-lot. zawarte na stronie internetowej dotyczącej T3 okazały się nieprecyzyjne. W jednym z opracowań rosyjskich znalazłem informację, że w listopadzie 1944 roku wszystkie okręty z 2 flotylli torpedowców (należały do niej T3 i T5) przeszły modernizację i miały na pokładzie umocowane dodatkowe działko 37 mm w miejscu drugiej (bliższej rufy) wyrzutni torped.
W związku z tym, należy zweryfikować dotychczasowe ustalenia identyfikacyjne i tak:
• na pozycji dotychczas uznawanej za wrak T5 znajduje się wrak T3
• na pozycji dotychczas uznawanej za wrak T3 znajduje się wrak T5
Według najnowszych danych, na T3 zginęło 30 osób, a na T5 zginęło 20 osób. Udało się uratować 173 członków załóg obu torpedowców i 134 znajdujących się na ich pokładach cywilnych uchodźców.
Ostatnio zmieniony przez Yurek 01-06-2014, 10:49, w całości zmieniany 5 razy
Pozycje zatonięcia podają tylko źródła niemieckie (Groner) i co ciekawe są takie same dla OBU torpedowców. Na dodatek jest na tyle niedokładna, że dla celów identyfikacyjno - poszukiwawczo - nurkowych zupełnie się nie nadaje.
Ostatnio zmieniony przez Yurek 03-06-2014, 06:22, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 05-06-2014, 06:04
Yurek napisał/a:
Pozycje zatonięcia podają tylko źródła niemieckie (Groner) i co ciekawe są takie same dla OBU torpedowców. Na dodatek jest na tyle niedokładna, że dla celów identyfikacyjno - poszukiwawczo - nurkowych zupełnie się nie nadaje.
O to wlasnie pytam, ile wynosi ta roznica pomiedzy miejscem na ktore wskazuje Groner a faktycznym miejscem zalegania wrakow. Znajomy zidentyfikowal wrak niemieckiego parowca w oparciu o dane archiwalne w ktorych byla podana pozycja zatoniecia ( raport z jednostki ktora ratowala rozbitkow ) i nawet przy tak dokladnych by sie wydawalo danych rozrzut wyniosl 2.5 mili.
Szykujemy sie na poszukiwania 2 torpedowcow z I wojny swiatowej i pozycja tez jest z Gronera, innych zrodel niestety brak, dlatego warto wiedziec jaki blad wystapil w tym przypadku.
Ostatnio zmieniony przez KonradK. 05-06-2014, 06:05, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko