witam , kontynuje kurs tec 40 padi ,do tec 45 potrzebny jest wg wymagan PADI Rescue Diver , czy moge zrobic ten kurs w innej organizacji np cmas i bedzie on rownoznaczny ? dziekuje za odp .
Wysłany: 25-02-2015, 10:48
Tak możesz zrobić Rescue w innej organizacji - musi być równorzędny do PADI Rescue.
Osobna sprawa to decyzja instruktora który cię przyjmuje na kurs. Nie sądzę aby chciał koniecznie PADI Rescue ale może mieć określone wymagania co do poziomu , zakresu, itp.
Pozdrawiam
MSC
Wysłany: 25-02-2015, 15:43
Sebiriusz napisał/a:
W CMAS nie ma odrębnego Rescue. Kurs P2 To praktycznie same ratownictwo.
Trwa minimum 6 dni
No nie do końca same ratownictwo. Są jeszcze normalne nurkowania do 30 i 40m bo to jest tak naprawdę kurs dający uprawnienia nurkowe do 40m.
Natomiast same ratownictwo występuje w kursach PADI i SSI.
Można je zrobić w ciągu 2-3 dni i w zupełności każde z nich może być równoważnikiem drugiego
Pozdrawiam Jacek
Ostatnio zmieniony przez jackdiver 25-02-2015, 15:45, w całości zmieniany 1 raz
krzysiek_x [Usunięty]
Wysłany: 26-02-2015, 07:32
SSI Extended Range jest do 45m + deco do 20 min i nie wymaga Rescue.
Wysłany: 02-03-2015, 14:43
DARAS napisał/a:
szkoda mi kasy ale trudno takie papierki ...
Na kurs rescue nigdy nie szkoda kasy (oczywiście przeprowadzony rzetelnie i zgodnie ze standardami). Dziwne masz podejście traktując to tylko jako "papierki".
Pozdrawiam,
Paweł
krzysiek_x [Usunięty]
Wysłany: 04-03-2015, 13:06
Tomasz Łach napisał/a:
krzysiek_x napisał/a:
Uwazasz ze to dobrze czy zle ?
Nie mi to oceniać, nie jestem instruktorem
A zanurkowałbyś z kimś kto ma takie "tylko" SSI Extended Range bez rescue (ja nie bo to świadczy też o podejściu do nurkowania)?.
krzysiek_x [Usunięty]
Wysłany: 05-03-2015, 10:38
Tak, nie raz nurkowałem i o niczym to nie świadczy. Ktoś, kto przebrnął przez extenede range ma za sobą sporo godzin pod wodą, a nurkowania w zakresie głębokości 30-40m są dla niego jak nurkowanie na 10m. Taka osoba jest dla mnie pewniejszym partnerem podczas nurkowania niż ktoś, kto hurtem zrobił OWD, AOWD i Rescue.
Certyfikaty formalnie nie uprawniają do niczego, potwierdzają tylko to, że w danej chwili zdobyłeś wiedzę z pewnego zakresu i została ta wiedza sprawdzona przez przedstawiciela danej organizacji. Po jakimś czasie może okazać się, że masz certyfikat i nic nie pamiętasz, bo nigdy na szczęście nie miałeś potrzeby jej stosowania. O czym to świadczy w kontekście podejścia do nurkowania?
[ Dodano: 05-03-2015, 10:41 ]
Druga sprawa, jak się ma rescue do tego, gdy deco między partnerami z jakiś względów się rozjeżdża?
Wysłany: 26-04-2015, 12:06
Podstawowe umiejętności z Rescue dotyczą wydobywania nurka z problemami większymi lub mniejszymi, na przykład nieprzytomnego - deco to mocno utrudnia lub uniemożliwia ze względu na bezpieczeństwo ratownika ale już w przypadku roli nurka w asekuracji podczas nurkowań technicznych to umiejętności rescue są bardzo istotne.
Umiejętności z kursu Rescue są też bardzo ważne bo przyśpieszają i usprawniają działania ratownicze na powierzchni wody.
Nurek techniczny ma dużo większe prawdopodobieństwo udziału w akcji ratowniczej niż nurek rekreacyjny. Do tego jako już doświadczony nurek jest idealnym ratownikiem na dowolnym wyjeździe nurkowym również rekreacyjnym.
Dodatkowo kurs Rescue pokazuje jak sprzęt inny niż standardowy rekreacyjny komplikuje udzielanie pomocy i dlaczego trzeba mieć jeszcze wyższe umiejętności kiedy się z takiego sprzętu korzysta oraz zdawać sobie sprawę z problemów udzielenia tobie pomocy przez na przykład przypadkowych nurków jak ty masz problem w takim sprzęcie.
Dodatkowo kurs Rescue pokazuje jak sprzęt inny niż standardowy rekreacyjny komplikuje udzielanie pomocy i dlaczego trzeba mieć jeszcze wyższe umiejętności kiedy się z takiego sprzętu korzysta oraz zdawać sobie sprawę z problemów udzielenia tobie pomocy przez na przykład przypadkowych nurków jak ty masz problem w takim sprzęcie.
MSC
Tzn. że kurs rescue przechodzi się w kilku różnych konfiguracjach? Pytam bo mnie namawiano na kurs tuż po AOWD a wtedy jeszcze nurkowałem w konfiguracji rec w jackecie.
Wysłany: 27-04-2015, 18:21
Kurs najlepiej przechodzić w konfiguracji jakiej się nurkuje. Potem jak się zmienia konfiguracje to warto poćwiczyć, może jakieś warsztaty lub powtórzyć sobie szkolenie w nowej konfiguracji (powtórzyć szkolenie nie w rozumieniu formalnego kursu ale jego ćwiczeń)
MSC
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko