Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Korekta laserowa wzroku
Autor Wiadomość
Ivv 

Stopień: Norm Tmx (PT1)
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-06-2015, 11:14   Korekta laserowa wzroku

Jak w temacie, rozważam, ale jeszcze przed badaniem kwalifikacyjnym dowiedziałam się, że jest pewne ryzyko, ze dopiero PO zabiegu może się okazać, że nie będę mogła nurkować. Czy ktoś z was robił taki zabieg i poinformowano go o takim ryzyku?

adamjoker 

Stopień: PE+PN1
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-06-2015, 01:07   

Miałem korektę parę lat temu, niestety nikt mi nic nie mówił o przeciwwskazaniach w nurkowaniu. Więc zrobiłem kurs i nurkuję. Jakoś nic się nie dzieje:-) powodzenia w korekcie i nurkowaniu.

gazeliusz
[Usunięty]

Wysłany: 16-06-2015, 10:07   

Jaką metodą planujesz korekcję? To ma znaczenie..

Ivv 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-06-2015, 11:09   

Na razie żadną nie planuję, bo jest ich zbyt wiele. Jestem umówiona w warszawskim Mavicie, a z ich strony wynika, że proponowanych metod jest wiele i odpowiednią dobierają dopiero po badaniach.

adamjoker 

Stopień: PE+PN1
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-06-2015, 11:49   

W sumie są praktycznie trzy rodzaje. Zależy jaka wada wtedy dobierają

gazeliusz
[Usunięty]

Wysłany: 16-06-2015, 17:50   

Jeśli chodzi o metodę to największe bezpieczeństwo pod kontem ewentualnych późniejszych urazów mechanicznych to metoda PRK. Natomiast nie ma co ukrywać, że metoda ta to rzeźnia dla pacjenta. Rok po zabiegu po urazie oka na treningu dziękowałem Bogu, że na nią się zdecydowałem..Trzeba dużo samozaparcie żeby zdecydować się na drugie oko tą metodą po pierwszym :hihi-:
Mavit na ul.Podleśnej godny polecenia
Ostatnio zmieniony przez gazeliusz 16-06-2015, 17:52, w całości zmieniany 2 razy  

Ivv 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-06-2015, 18:14   

Gazeliusz, na żadna rzeźnie nie pójdę, już wole się mordować w okularach. Serio. Umówiłam sie właśnie na Podlesna. Zobaczymy, co powiedzą. Ponoć 40% pacjentów sie nie kwalifikuje do zabiegu.

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 16-06-2015, 18:22   

Ivv napisał/a:
Jestem umówiona w warszawskim Mavicie, a z ich strony wynika, że proponowanych metod jest wiele i odpowiednią dobierają dopiero po badaniach.

I wtedy powinni poinformowac Cie indywidualnie, na podstawie wybranej metody i twojego stanu zdrowia ktore ryzyko Ciebie dotyczy. I ewtl. wybrac odpowiednia metode, bez ryzyka, ze nie bedziesz mogla nurkowac - to sie ustala z lekarzami omawiajac plusy i minusy kazdej mozliwosci.

Ps. Czasami zdarzaja sie lekarze, ktorzy w karcie informujacej pacjeta o ryzykach zakreslaja wszystko. Jesli tak bylo w twoim wypadku, zmien lekarza.

BTW: przed ostatnia, bardzo powazna OP moj lekarz z okolo 25 ryzyk zakreslil dokladnie trzy, z czego jedno bylo "bo zawsze jest zakreslane" - mozliwosc uszkodzenia nerek przez kontrast podczas MRT a drugie wiazalo sie z ryzykami ktore moga powstac podczas ewtl. podania cudzej krwi, przy czym komentarz byl - "ma pan tak dobre wyniki, ze musial by pan stracic ponad 2.5l krwi, zeby zaczac myslec o przetaczeniu. Jest to malo prawdopodobne". Trzecie ryzyko wiazalo sie bezposrednio z planowana OP i dotyczylo uszkodzen jakie moga sie pojawic podczas operowania w danym regionie.

Ivv 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-06-2015, 22:10   

Sorki, ale KOMH telefonicznie nic mi nie powie.

Rozmawiałam z nurkującym lekarzem okulista chirurgiem. Twierdzi, ze żaden szanujący sie lekarz nie da mi 100% gwarancji przed zabiegiem, ze bede mogla nurkować. Ciezko mi podważać jego opinię. Byc moze ryzyko mozna minimalizować, ale nie mozna go wykluczyc.

[ Dodano: 19-06-2015, 14:15 ]
Problem sam się rozwiązał - brak możliwości przeprowadzenia zabiegu. Zbyt cienka rogówka, zbyt szerokie źrenice. Ech.

Judas 

Stopień: instruktor
Kraj:
Saint Kitts and Nevis

Wysłany: 22-06-2015, 09:52   

Jakie ech... przeciez okulary dodają charkteru :)

Ivv 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-06-2015, 10:48   

Szczególnie ich brak, jak wychodzisz z wody, ściągasz maskę i próbujesz znaleźć swój stoliczek ;-)

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 22-06-2015, 12:26   

Probowalas nurkowac w szklach kontaktowych? Koszty w porownaniu z laserem znikome ;)

Ivv 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-06-2015, 22:20   

Nie zaleca się nurkowania w soczewkach. Nie chodzi nawet o mozliwosc wypłukania szkieł, ale o potencjalną utratę orientacji i stres związany z utrata widoczności, a nadto lekarze wskazują na zbieranie sue pid soczewkami rożnego badziewia z wody, ktore moze powodować stany zapalne.

Torpeda 

Stopień: Tech instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-06-2015, 22:27   

Jak najbardziej można nurkować w szkłach kontaktowych, proszę nie opowiadać bajek. Bez maski niewiele widać i bez szkieł i w szkłach.
Czasowe szkła wystarczy dokładnie umyć, a jeśli ktoś ma skłonności do podrażnień, to wystarczy używać jednorazówek - co bardzo polecam.

Mam sporą wadę, bo bez szkieł na powierzchni widzę mniej więcej tyle, co w jasnej wodzie bez maski ;) Szkła noszę od 15 lat i wypłukałam je sobie DWA razy w życiu, a rocznie robię w tej chwili ok 200 nurkowań. Raz pod prysznicem, drugi raz przypadkowo, płucząc maskę przy dość silnych falach.
A robiłam długie nurkowania bez maski, treningowo i notorycznie powtarzam wszystkie ćwiczenia prowadząc szkolenia.

sowa 

Stopień: MSD
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-06-2015, 22:37   

tez nurkuje w soczewkach od zawsze, zarowno w czasowych jak i jednorazowkach, nigdy nie mialem zadnych problemow z soczewkami podczas nurów.

Ivv 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-06-2015, 22:58   

No cóż, w takim razie lekarze okuliści opowiadają bajki. Nie czuję się kompetentna, by podważać ich opinie, może Ty Dario się czujesz. Natomiast to, że coś się da zrobic albo ktoś tak robi, nie przekonuje mnie. Ale może innych przekona.

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-07-2015, 01:19   

Ivv, a co szkodzi Ci spróbować :) ? bardzo wiele osób nurkuje w soczewkach, w tym np moja partnurka, która tez ma sporą wadę wzroku. Tak, jak Daria, wykonuje dużo nurkowań, a także sporo ćwiczeń z bezmaszczem. Nigdy nie zanotowała tych problemów, na których wystąpienie wskazują przywoływani przez Ciebie okuliści.

Może czasem warto posłuchać praktyków - nurków, którzy to rozwiązanie stosują z powodzeniem od lat :)

Torpeda 

Stopień: Tech instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-07-2015, 08:40   

O ile okuliści nie nurkują, to ich ostrzeżenia są opowieściami o pietruszce, bo mówią o czymś, o czym mają blade pojęcie.
W przypadku, kiedy teoria nie zgadza się z faktami, to należy ją mocno zweryfikować. Najlepiej empirycznie.

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 01-07-2015, 08:42   

Ivv napisał/a:
No cóż, w takim razie lekarze okuliści opowiadają bajki.

Sa okulistami a nie nurkami, wiec zazwyczaj nie maja najmniejszego pojecia o nurkowaniu. Mozesz porozmawiac na temat plywania w soczewkach - lekarzy, optykow, producentow szkiel.

Ivv napisał/a:
Nie czuję się kompetentna, by podważać ich opinie

Pytanie ludzi, ktorzy chca zarobic dosc duza kwote o to, czy nie da sie zrobic tego tak, zeby nie zarobili nic, mija sie zazwyczaj z celem - uslyszysz wersje najbardziej dla nich korzystna. Porozmawiaj ze specjalistami ktorym wynik rozmowy jest obojetny. Mozesz spytac lekarzy zajmujacych sie hyperbaria.

BTW: Nurkowanie w soczewkach niczym nie rozni sie od plywania w soczewkach. Miedzy soczewka a okiem jest woda - tam sie nic nie dzieje, nawet pod cisnieniem. Jedynym problemem moze byc zanieczyszczenie soczewek podczas nurkowania - nie wieksze niz z zanieczyszczeniem oka przy nurkowaniu bez soczewek, dlatego zaleca sie soczewki jednorazowe, ktore wywalasz po nurkowaniu. Zgubienie soczewek jet podobne do zgubienia maski.

Ps: Benjamin Franz i Rainer Holland w trakcie bicia rekordow nurkowania apnoe uzywali specjalnie do tego celu projektowanych szkiel kontaktowych - sa to soczewki adaptujace oko do pracy pod woda, mowimy o szklach z >200 dioptri. Chodzi o unikniecie podcisnienia w masce i spowodowanej nim barotraumy oczu. Myslisz ze ktorys z opiekujacych sie nimi lekarzy nie zabronili by im tego, jesli istnialo by prawdopodobienstwo uszkodzenia wzroku?

pomorzanka 

Stopień: wakacyjnorekreacyjny
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-07-2015, 18:01   

nie przyznam się, ile lat nosze soczewki :humor: bo może okazać się, że niektórzy krócej żyją :bee; Zanim nie zaczęłam nurkować byłam przekonana, że otwarcie oczu pod wodą spowoduje natychmiastowe wypłukanie soczewek - bzdura ! Do tej pory (a sporo nurkuję) raz wypłukało mi soczewkę w trakcie nurkowania (z jednego oka, druga pozostała na miejscu). A ostatnio kilkadziesiąt minut bez okularków, bez maski, z otwartymi oczami ćwiczyłam sobie skuterowanie w basenie, w sporym pędzie, i też w końcu wypłukałam jedną soczewkę. Druga nadal była na miejscu pomagając mi w dotarciu do pokoju :hihi-:
Oczywiście koniecznym jest zachowanie higieny oka, ale to dotyczy w zasadzie również życia napowierzchniowego. Jednorazówki są dobrym rozwiązaniem dla wyjątkowych pedantów :pa:

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu