Wysłany: 30-10-2004, 21:09
Beny ja na kurs wybieram sie do Tomka Żabierka (IANTD), namawiam juz jednego kolege wiec moze i Ty bylbys chetny ?? Zapraszam bedzie napewno ciezko, ale za to ile bedziemy wspominac
Nitrox to czysta teoria. Są nawet kursy 'na sucho'.
Nurkowania na nitroksie bez problemu można nauczyć się z podręcznika,
tym bardziej że rekreacyjne kursy nitroksowe są okrojone aż do bólu.
Teoretycznie masz racje, ale jednak - jak to zwykle - wszyzstko zalezy u kogo robisz kurs. Towarzyszylam kiedys kursowi nitroxowemu robionemu przez Tomka Zabierka i Jacka Trembowelskiego i zareczam Ci, ze moglbys sie tam nauczyc paru rzeczy, ktorych w podrecznikach nie ma. I nie tak latwo jest je gdziekolwiek znalezc. Wiec naprawde warto robic kurs.
Mania
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 31-10-2004, 15:03
Ja na kursie nitroxowym nie nauczylem sie nic nowego. Wszystko bylo znane z literatury i praktyki.
Mania napisał/a:
Towarzyszylam kiedys kursowi nitroxowemu robionemu przez Tomka Zabierka i Jacka Trembowelskiego i zareczam Ci, ze moglbys sie tam nauczyc paru rzeczy, ktorych w podrecznikach nie ma.
Mozesz przestac byc tajemnicza i podac co to za rzeczy?
Tych rzeczy nauczysz sie na kazdym kursie nitroxowym, czy byl to bonus Tomka i Jacka?
Jesli to drugie, to dla mnie oznacza, ze warto robic kursy u Tomka i Jacka, a nie za warto robic dowolne kursy nitroxowe.
Mozesz przestac byc tajemnicza i podac co to za rzeczy?
Tych rzeczy nauczysz sie na kazdym kursie nitroxowym, czy byl to bonus Tomka i Jacka?
To byl bonus - nauczylam sie rzeczy, ktorych nie ma na normalnych kursach nitroxowych. Ale pozostane troszke tajemnicza -i nie zdradze szczegolow, by ci ktorzy nie byli jeszcze u nich na kursie nie wiedzieli jakie beda niespodzianki. A ci co nie byli by zzerala ich ciekawosc
martin napisał/a:
Jesli to drugie, to dla mnie oznacza, ze warto robic kursy u Tomka i Jacka, a nie za warto robic dowolne kursy nitroxowe.
A warto, warto - takie przynajmniej jest moje zdanie. A przynajmniej warto dla tych, ktorzy chca sie nauczyc wiecej niz w podreczniku.
To byl bonus - nauczylam sie rzeczy, ktorych nie ma na normalnych kursach nitroxowych. Ale pozostane troszke tajemnicza -i nie zdradze szczegolow, by ci ktorzy nie byli jeszcze u nich na kursie nie wiedzieli jakie beda niespodzianki. A ci co nie byli by zzerala ich ciekawosc :P
Heh, dla mnie to wyglada na ewidentna reklame i zachecanie do kursow u konkretnych instruktorow, przez moderatora forum :PPP
TomS to byl podstawowy nitrox.
Czacho - nie zachecam, nie reklamuje - kazdy sobie wybira co chce. Podalam to jako przyklad, ze moim zdaniem kurs nitroxowy warto robic nie tylko po to by miec plastik (bo bez niego flaszki nie nabija), ale tez warto wiedziec u kogo sie robi ten kurs. No i jak ze wszystkim - warto to robic u dobrych instruktorow. Ja akurat sie zetknelam z takimi, a nie innymi instruktorami, wiec to opisalam. Ktos inny na pewno ma podobne doswiadczenia z innymi instruktorami- i nikt mu nie broni opisania tego.
A reklama jednak wyglada troche inaczej - polecam przeczytanie jej definicji w FAQ.
Mania
Wysłany: 01-11-2004, 22:27
I dla tego ja walsnie wybieram sie na kurs do Tomka Zabierka ale sie bedzie dzialo , a pozatym mnie wlasnie ciagnie to "dodatkowe" co na normalnych kursach nitrokosowych nie ma...
Generalnie mój kurs był połączony z blendingiem, w tym czasie zajęcia trwały do śniadania do naprawdę późnych godzin nocnych, nurkowania ukierunkowane na doskonalenienie elementów technicznych typu: operowanie zaworami, butlami bocznymi-włączając w to ich wymianę z partnerem, oczywiście frog kick nad dnem bez mulenia, a wszystko to głównie na płytkiej wodzie czyli można było zweryfikować swoją kontrolę pływalności... np lecąc w górę od poręczówki po wzięciu od kolegi butli bocznej z mniejszą ilością gazu Poza tym strzelanie bojki deco itp.
Ogólnie będziesz miał okazję przecwiczyć w praktyce elementy znane ze skillsów jakie dostałeś ode mnie na płytce . Teoria to sporo ciekawego materiału, podanego w takiej formie ze wszytsko sie uklada w zgrabną całość. Blending to uzupelnia... reasumując: opływasz się na pewno i wyjedziesz ze swiadmoscia dobrze zainwestowanych w siebie pieniedzy. Przynajmniej ja tak miałem
A reszty dowiesz sie na miejscu
Wiek: 60 Dołączył: 10 Sie 2004 Posty: 271 Skąd: EdenSport
Wysłany: 03-11-2004, 17:12
Sonny napisał/a:
dodam jeszcze ze troche mam treme czy podolam...
Sonny!- spoko, spoko- podołasz, podołasz...
Badź dzielny i nie płacz
Widziałes kiedyś, żeby Rambo płakał ...
A jak coś nie tak, to daj znać na forum. Będziemy wiedzieć co robić... i takie tam...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko