Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Specjalność - Głebokie nurkowanie
Autor Wiadomość
kjar 

Stopień: MSD
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-12-2004, 20:18   Specjalność - Głebokie nurkowanie

Zastanawiając sie nad wyborem kolejnych specjalności nurkowych, rozważałem również "głębokie". Nie znalazłem jednak przekonywujacego argumentu za wyborem "głębokiego".
Jakiego rodzaju umiejętności i jaką wiedzę może dać mi kurs w ramach tej specjalności ?
Podkreślam, że nie chodzi o uprawnienia, ale o wiedzę i umiejętności.

gogolek 

Stopień: umiem pływać
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-12-2004, 20:23   

po mojemu to kolejny kurs stwożony dla kasy i tylko dla kasy ?????? podobnie jak nurkowanie nawigacyjne po co to ten zakres materiału nie jest tak opszerny by sie nie znalazł już w kursie na stopnie nurków zaawansowanych ( nie chce wywolac wojny o wyższosci konfederacji ) ale niektóre wysysaja kase ze swoich członków

waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-12-2004, 21:06   Re: Specjalność - Głebokie nurkowanie

kjar napisał/a:
Jakiego rodzaju umiejętności i jaką wiedzę może dać mi kurs w ramach tej specjalności ?

Poruszyłeś bardzo ciekawy i kontrowersyjny temat :)

Hmmm, w zalezności u kogo będziesz robił taką specjalizację, możesz uzyskać skrajne efekty końcowe.
Po specjalizacji, którą ja kiedyś "kupiłem", mogę Ci powiedzieć, że prawie nic nie otrzymałem. Zanurkowałem sobie z instruktorem dwa razy na 40 metrów i posłuchałem kilkunastominutowego wykładu.
Skrajnie przeciwne efekty uzyskasz u instruktorów, którzy potrafią rozszerzyć (nie zaliczeniowo) standardowy program "deep diver".

W IANTD podczas kursu Deep Diver następuje zapoznanie się z konfiguracją techniczną, nauką technik pływania, teorią z zakresu planowania nurkowania i dekompresji, prowadzenie nurkowania wg planu, postępowanie w sytuacjach awaryjnych (np. zakręcanie zaworów), symulacja dekompresji.

kjar 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-12-2004, 21:15   Re: Specjalność - Głebokie nurkowanie

waldo napisał/a:
W IANTD podczas kursu Deep Diver następuje zapoznanie się z konfiguracją techniczną, nauką technik pływania, teorią z zakresu planowania nurkowania i dekompresji, prowadzenie nurkowania wg planu, postępowanie w sytuacjach awaryjnych (np. zakręcanie zaworów), symulacja dekompresji.

Rozumiem, ze standardy (minimalne) PADI mi tego nie oferują.
Czyli w takim wypadku należałoby porozmawiać z kilkoma instruktorami i domagać sie ofert z wykazem ćwiczeń i wiedzy którą otrzymam w ramach tego kursu ?

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-12-2004, 22:19   

Nie, nie oferują. Specjalizacja Deep PADI zakłada bezdekompresyjne nurkowania w przedziale 30-40 metrów, szkolenie uwzględnia warunki awaryjnej dekompresji i rekompresji w wodzie. Nie bardzo widzę szanse, aby instruktor PADI w ramach tego kursu, nawet poszerzonego, mógł prowadzić nurkowania dekompresyjne, lub szkolić w zakresie planowania nurkowań dekompresyjnych, bo to stoi w wyraźnej sprzeczności ze standardami PADI (standardami szkoleniowymi). Niemniej rozszerzony kurs może obejmować teorię dekompresji czy symulowane nurkowanie dekompresyjne w ramach trenowania "awaryjnej dekompresji". Mój kurs specjalizacji głębokiej obejmował cztery nurkowania, z tego dwa z "awaryjną dekompresją" (bo w ramach szkolenia nie mogła przecież być planowana ;-) ) na głębokość 40 "i pół" metra ;-) . Ale był poszerzony o jedno nurkowanie i zakres bardzo znacznie. Mój cel był jasny i prosty - podwyższyć legalny limit głębokości do 40 m, aby móc "legalnie" zanurkować na pewien wraczek, zaczynający się od 28 m...
Teraz szczerze - co mi dał ten kurs? No plastik :-D oraz możliwość kilkukrotnego głębokiego zanurkowania z instruktorem, którego szanuję i mam do niego zaufanie. W aspekcie czysto poznawczym - niewiele, w aspekcie praktycznym - całkiem sporo, zwłaszcza dzięki owemu "poszerzeniu".
Chodzi mi po głowie szkolenie DSAT, ale na razie poraża mnie ceną kursu, muszę to poważnie przemyśleć i zaplanować finansowo. Ten bilet jest już drogawy...

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 21-12-2004, 23:10   Re: Specjalność - Głebokie nurkowanie

kjar napisał/a:

Niczego co by ci bylo w realnym nurkowaniu potrzebne nie nauczysz sie na tym kursie. Polityka PADI (nurkowanie bezdekompresyjne) i glebokosc wykluczaja sie wzajemnie.

Zamiast wywalac pieniazki na to, kup ksiake na temat dekompresji, przeczytaj, przelicz pare profili i zacznij nurkowac bez strachu przed deko.

kjar 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-12-2004, 23:24   Re: Specjalność - Głebokie nurkowanie

martin napisał/a:
Zamiast wywalac pieniazki na to, kup ksiake na temat dekompresji, przeczytaj, przelicz pare profili i zacznij nurkowac bez strachu przed deko.

To na pewno. Książka znaczy. :) Możesz jakieś wskazać ? Trochę już czytałem, ale wiedzy nigdy dosyć. :idea:
Co do wykonywania nurkowań planowanych z deco to jednak na razie się wstrzymam. Bez względu, czy zdecydyję się na to głębokie, czy na inną specjalność.

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 21-12-2004, 23:41   Re: Specjalność - Głebokie nurkowanie

kjar napisał/a:
To na pewno. Książka znaczy. :) Możesz jakieś wskazać ? Trochę już czytałem, ale wiedzy nigdy dosyć. :idea:

W jezyku niemieckim n.p. A. Stibe: "Sporttauchen". Klasykiem jest tez "Ehm", to jest enzyklopedia zawierajaca odpowiedz na prawie kazde pytanie.

kjar napisał/a:
Co do wykonywania nurkowań planowanych z deco to jednak na razie się wstrzymam. Bez względu, czy zdecydyję się na to głębokie, czy na inną specjalność.

Nie rozumie dlaczego tak duzo ludzi boi sie nazwac deco po imieniu i wymyslaja jakies smieszne nazwy jak "przystanek bezpieczenstwa"...

Z definicji dekompresja jest faza nurkowania w ktorej cisnienie otoczenia maleje ;)

kjar 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-12-2004, 00:13   Re: Specjalność - Głebokie nurkowanie

martin napisał/a:
W jezyku niemieckim n.p. A. Stibe: "Sporttauchen". Klasykiem jest tez "Ehm", to jest enzyklopedia zawierajaca odpowiedz na prawie kazde pytanie.

Czy możesz wskazać również pozycje w j.angielskim?

martin napisał/a:

Nie rozumie dlaczego tak duzo ludzi boi sie nazwac deco po imieniu i wymyslaja jakies smieszne nazwy jak "przystanek bezpieczenstwa"...
Z definicji dekompresja jest faza nurkowania w ktorej cisnienie otoczenia maleje ;)

Jest oczywiste, że nie chodzi o dekompresję rozumianą jako zmniejszanie cisnienia, lecz o nurkowanie, którego nie można bezpiecznie odbyć nie wykonawszy przystanku (przystanków) dekompresyjnych.
A pisałem, że na razie nie zamierzam, bo jeszcze młody :) nurek jestem.

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-12-2004, 00:14   

TomM napisał/a:
Specjalizacja Deep PADI zakłada bezdekompresyjne nurkowania w przedziale 30-40 metrów, szkolenie uwzględnia warunki awaryjnej dekompresji i rekompresji w wodzie.

Rekompresja w wodzie dopuszczana przez PADI ? Czyżby mnie coś ominęło ? :)

kjar 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-12-2004, 00:18   

waldo napisał/a:
Rekompresja w wodzie dopuszczana przez PADI ? Czyżby mnie coś ominęło ? :)

Otóż to. Też mnie to zaskoczyło.

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-12-2004, 00:39   Re: Specjalność - Głebokie nurkowanie

kjar napisał/a:
Co do wykonywania nurkowań planowanych z deco to jednak na razie się wstrzymam.

Podczas nurkowanie na 40 metrów masz bardzo niewielki limit bezdekompresyjny (9 minut), a jeżeli w planie takiego nurkowania uwzględnisz głębokie deep stopy, to okaże się, że właściwie nie zdążysz niczego oglądnąć na dnie.
Przy takim nurkowaniu należy się liczyć z niewielkim potknięciem w planie nurkowania i wpadnięciem w dekompresję. Wtedy przydaje się zapasowy plan uwzględniający przystanki dekompresyjne.

W IANTD przejście od nurkowań rekreacyjnych (w ramach tzw. limitów bezdekompresyjnych) do nurkowań technicznych, następuje płynnie w ramach kolejnych stopni nurkowych. Kurs Deep Diver poza przygotowaniem teoretycznym i praktycznym do nurkowań głębokich w ramach limitów bezdekompresyjnych, wskazuje dalszy etap własnego doskonalenia umiejętności przed kursem Advanced Nitrox, na którym następują pierwsze nurkowania z formalną dekompresją.

kjar 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-12-2004, 01:53   Re: Specjalność - Głebokie nurkowanie

waldo napisał/a:
W IANTD przejście od nurkowań rekreacyjnych (w ramach tzw. limitów bezdekompresyjnych) do nurkowań technicznych, następuje płynnie w ramach kolejnych stopni nurkowych. Kurs Deep Diver poza przygotowaniem teoretycznym i praktycznym do nurkowań głębokich w ramach limitów bezdekompresyjnych, wskazuje dalszy etap własnego doskonalenia umiejętności przed kursem Advanced Nitrox, na którym następują pierwsze nurkowania z formalną dekompresją.

Jak cross'uje się Padi rescue + nitrox + deep + inne w IANTD ?

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-12-2004, 08:32   

Cytat:
Rekompresja w wodzie dopuszczana przez PADI ? Czyżby mnie coś ominęło ?

Otóż to. Też mnie to zaskoczyło.

Spokojnie, nie jest tak źle :cool:
W skrypcie do kursu nurkowań głębokich PADI mniej więcej tyle samo miejsca poświęcono awaryjnej dekompresji co i rekompresji w wodzie. Oczywiście nie chodzi o postępowanie w razie objawów choroby dekompresyjnej :evil: tylko o postępowanie, jeśli ominięte zostały wymagane przystanki (z powodu utraty pływalności, czy braku czynnika oddechowego). Ponieważ standardy obejmują zabezpieczenie nurkowania z powierzchni (że niby można zażądać czynnika), stąd opisane są te procedury wg PADI. Zresztą, zostawiając PADI na boku, np. w tablicach Buhlmana też opisana jest rekompresja po ominięciu przystanków, w obu przypadkach wymaganą głębokość rekompresji należy osiągnąć bardzo szybko (1-3 min). Nie skupiałbym się tak na tej rekompresji, jest to w skrypcie wspomniane tylko, ale i dekompresja jest także zaledwie wspomniana...
Aha - ten wspominany skrypt jest jeszcze bardziej beznadziejny niż przeciętne opracowania PADI dla półinteligentów. Mnie się w nim najbardziej podobało takie curiosum (cyt. z pamięci): "Nie zaleca się stosowania zestawów wielobutlowych, ponieważ w tych warunkach łatwo o przekroczenie limitu bezdekompresyjnego". Bez komentarzy.

Marek Macner 

Stopień: kilka
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-12-2004, 09:26   

Witam,
tak trochę systematyzując temat "specjalizacja głęboka" PADI:
1. Wymagania kursowe:
- ukończone 15 lat
- posiadany certyfikat: AOWD lub równorzędny. Równorzędność oznnacza tutal certyfikację powyżej stopnia podstawowego z udokomentowanymi minimum 20 nurkowaniami
- wymagana ilość nurkowań - 4
- zakres głębokości: od 18 do 40 metrów
- zajęci teoretyczne - tematyka wykładów:
a) limity głębokości
b) sprzęt do nurkowań głębokich
c) techniki nurkowania głębokiego
d) narkoza azotowa
e) choroba dekompresyjna
f) nurkowanie wysokościowe, latanie po nurkowaniu
g) planowanie nurkowania głębokiego
- nurowania szkoleniowe - ćwiczenia do wykonania:
a) zanurzenie i wynurzenie z bazą (punktem odniesienia)
b) zanurzenie i wynurzenie bez bazy
c) nawigacja na dnie
d) kontrola szybkości zanurzania i wynurzania
e) oddychanie partnerskie na dnie
f) wykonywanie awaryjnych przystandków 5m / 8 min
g) techniki nie mącenia dna
h) techniki neutralnej pływalności
i) przystanek awaryjny na zapasowym sprzęcie oddechowym

To ogólnie tyle jeśli chodzi o specjalizację głęboką.

A co do wcześniejszych postów w tym wątku:

Najlepszą drogą do kłopotów jest testowanie na sobie czy dobrze się zrozumiało to, co się samemu przeczytało w książce. Kursy nurkowe, jak zresztą i inne - są nie po to by instruktor zarabiał, ale po to by nie uczyć się na własnych błędach. Nauka na własnych błędach nie dość, że jest droższa od kursu, to jeszcze bardziej niebezpieczna i dodatkowo trwa znacznie dłużej.
Czytanie książek, atrykułów, szperanie w internecie - i owszem, ale jako dodatek do nabytej na szkoleniach wiedzy.

I jeśli jesteśmy przy szkoleniach: od początku lutego zapraszam do mnie do Bielska w każdy piątek popołudniu (powtórka w sobotę rano) - na cykl wykładów i zajęć praktycznych objemujący progam Tec Deep i trochę więcej. Uczestnictwo darmowe :) Szczegóły zamieszczę niebawem na moich stronach internetowych.

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-12-2004, 10:40   Re: Specjalność - Głebokie nurkowanie

kjar napisał/a:
Jak cross'uje się Padi rescue + nitrox + deep + inne w IANTD ?

Mając rescue (plus EFR, Oxygen Provider, 60 zalogowanych nurkowań) możesz przystąpić do kursu DiveMaster.
Możesz też przystąpić do kursu Advanced EANx Diver, który jest etapem wstępnym do nurkowań technicznych. Jeżeli nie posiadasz stopnia IANTD Deep Diver, to w trakcie kursu Advanced EAN, musisz zaliczyć wszystkie ćwiczenia z zakresu Deep Diver.

Aktualne standardy IANTD znajdziesz : IANTD.COM

Strukturę szkoleń zamieściłem na stronie : Nurkuj.com
Ostatnio zmieniony przez waldo 22-12-2004, 10:43, w całości zmieniany 1 raz  

Kriss 

Stopień: CD DIR TIR CMADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-12-2004, 10:43   

Cytat:
I jeśli jesteśmy przy szkoleniach: od początku lutego zapraszam do mnie do Bielska w każdy piątek popołudniu (powtórka w sobotę rano) - na cykl wykładów i zajęć praktycznych objemujący progam Tec Deep i trochę więcej. Uczestnictwo darmowe Szczegóły zamieszczę niebawem na moich stronach internetowych.

Nio i cio Panowie i Panie oszczędni lubo zafiksowani organizacyjnie - takiej oferty jeszcze tu nie było - będą chętni ?

Pozdrawiam - Kriss

PS . Marku z tym "ostatnim postem na pl.rec " - to prawda ?

kjar 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-12-2004, 11:17   

Dziekuję wszystkim, za wyjaśnienia.
Może ktoś jeszcze może podpowiedzieć coś z literatury (deco) ?

Marek Macner napisał/a:
od początku lutego zapraszam do mnie do Bielska w każdy piątek popołudniu (powtórka w sobotę rano) - na cykl wykładów i zajęć praktycznych objemujący progam Tec Deep i trochę więcej. Uczestnictwo darmowe :)

Piękna sprawa. Szkoda, że w Szczecinie mieszkam.

Marek Macner 

Stopień: kilka
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-12-2004, 12:14   

Kriss napisał/a:

PS . Marku z tym "ostatnim postem na pl.rec " - to prawda ?

Słowo się rzekło - kobyła u płota ... :)

kjar napisał/a:

Piękna sprawa. Szkoda, że w Szczecinie mieszkam.

Co do Szczecina, Warszawy i innych miejsc - temat otwarty - jak będą chętni, to kto wie?

Palkin 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-12-2004, 13:01   

Marek Macner, cześć Marek mógłbyś dac namiar na stronke
dzięki

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu