Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Prawo pracy, a szkolenia rekreacyjne.
Autor Wiadomość
Piotr Zielenkiewicz 

Stopień: Instruktor
Wysłany: 11-03-2005, 15:47   Prawo pracy, a szkolenia rekreacyjne.

Ostatni szum związany z dyskusją nad zmianami w prawie, dotyczącym nurkowania,
nakłonił mnie do pewnych przemyśleń. :roll: Stąd chciałem zaproponować temat dyskusji.

Czy swoją drogą nie należało by pomyśleć o przepisach prawa pracy, które obecnie reguluje jedynie nurkowania zawodowe, ale nie regulują pracy instruktorów i asystentów, a nie wątpliwie, instruktor czy asystent, prowadząc szkolenie pracuje, i wynagrodzenie pobiera.

Bo jeśli jakieś uregulowania są niezbędne, to może właśnie w tej materii.

Oczywiście temat jak sądzę dość kontrowersyjny, bo takie regulacje mogły by ograniczyć dobowy i tygodniowy czas pracy instruktora pod wodą, a co za tym idzie być wielu osobom nie na rękę. Niemniej jednak, nadmierne obciążenie pracą prowadzi do przemęczenia, a to może stanowić zagrożenie nie tylko dla zdrowia instruktora, lecz również bezpieczeństwa kursanta.

A wy co o tym sądzicie, takie regulacje powinny znaleźć się w naszym prawie czy nie?

Jarek Sieminski 

Stopień: AOWD/Nitrox SDI/TDI
Wysłany: 11-03-2005, 16:17   

Witam,

dotychczasowe doświadczenia z różnego typu regulacjami w naszym pięknym kraju każe zachować szczególną ostrożność. Jeśli wprowadzą ograniczenia to jak znam życie tak niskie, że żaden instruktor zawodowy nie będzie się w stanie utrzymać w ramach limitów. I będziemy mieli kolejne papierowe prawo.....

Wydaje mi się, że im mniej Państwa w naszym życiu tym dla nas lepiej.

pzdr,
JArek, Konserwatysta z przekonań

NURTUR
[Usunięty]

Wysłany: 11-03-2005, 18:09   

[quote="Jarek Sieminski"]Witam,

"dotychczasowe doświadczenia z różnego typu regulacjami w naszym pięknym kraju każe zachować szczególną ostrożność."

Święte słowa !!
Już jak urzędasy zaczną coś poprawiać, ustalać czy regulować, grozi to solidnym uwstecznieniem. W najlepszym wypadku martwymi przepisami. Próba przepchnięcia ostatniej Ustawy o sportach :rocket:
Myślę, że instruktorzy sami sobie z tym poradzą.

Piotr Zielenkiewicz 

Stopień: Instruktor
Wysłany: 11-03-2005, 21:01   

Cytat:
"dotychczasowe doświadczenia z różnego typu regulacjami w naszym pięknym kraju każe zachować szczególną ostrożność."

Już jak urzędasy zaczną coś poprawiać, ustalać czy regulować, grozi to solidnym uwstecznieniem. W najlepszym wypadku martwymi przepisami. Próba przepchnięcia ostatniej Ustawy o sportach

Luki w prawie mają dziwną skłonność do zapełniania się głupimi przepisami szczególnie gdy prawo piszą „urzędnicy” a nie sami zainteresowani.
Mam wiec nadzieje ze ci pierwsi nie czytują tej grupy mogło by im przyjść coś głupiego do głowy. :???:

Cytat:
Myślę, że instruktorzy sami sobie z tym poradzą.

A w to akurat nie wątpię. Kierowcy samochodów ciężarowych też większości uważają ze wprowadzenie ograniczeń czasu pracy to głupota i jeszcze te tachografy.
Za dwie godziny był by w domu, a tak musi kimać w obskurnym motelu, albo co gorsza w szoferce. A i samochód mniej pracuje. To przecież marnotrawstwo. :anger:

Większość instruktorów jest na samo zatrudnieniu sobie szefem i kierownikiem.
Krócej pracuje mniej zarobię. Właściciele centrów nurkowych tez nie powinni być zainteresowani. To raczej oczywiste. :-|

stachu 

Stopień: INSTRUCTOR
Wysłany: 12-03-2005, 19:09   

Piotr jezeli pozwolisz i ja wtrace kilka slow do zagadnienia ......................................Mysle ze nie posiadasz stopnia instructora i do konca nie wiesz jak wglada praca w naszym kraju.Jezeli poruszasz ten temat widocznie cie boli w jaki sposob radza sobie instruktorzy w naszym kraju i sadzisz ze zarabiaja kosmiczne pienidze .Jezeli przepisy odnosnie pracy instructorow ktos stworzy to i tak nikt nie bedzie mial nad nimi pelnej kontroli jest to specyficzna forma zarabiania pieniedzy i nie mysl sobie ze pieniadze rosna na palmach wystarczy wejsc i pozrywac >Jak wiemy nie sa to kraje tropikalne gdzie nurkowanie jest wielkim przemyslem nurkowym.Ja zs mojej strony zycze ci abys sam sprobowal doswiadczyl jaki w ten sposob instructorzy zarabiaja na chleb a pozniej wypowiedzial sie glosno na forum Serdecznie pozdrawiam STACHU

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu