Wysłany: 15-03-2007, 19:51 HP Photosmart 945 - awaria - co można zrobić ?
Piszę tu, bo aparat nie byl używany podczas nurkowania.
Opis zdarzenia :
- minus 10 stopni, kościół, aparat wykonał prawidłowo 10 zdjęć
- przy kolejnym, jakieś terkotanie (jakiś mechaniczny hałas, nie słyszałem bo nie ja robiłem zdjęcia), zawiesił się
- próba "resetu", wyjęcie/włożenie baterii (kilkukrotne)
Stan aktualny (niezmienny od czasu awarii, nikt go nie rozbierał/naprawiał) :
- po włożeniu baterii świecą się diody (ta z boku kontrolna na czerwono, z przodu - chyba to co wspomaga autofocusa - też)
- wyświetlacz LCD świeci się na biało
- naciskanie wszysktich przycisków nic nie daje
- obiektyw jest wysunięty i się nie chowa
Aparat pogwarancyjny wykonał (od sierpnia 2006 do lutego 2007) ok 700 zdjęć bezproblemowo.
Autoryzowany serwis HP (Al. Lotników, W-wa) "Po gwarancji nie naprawiamy, koszt rozebrania i diagnozy co najmniej 240zł, a naprawa nie wiadomo czy możliwa i też kilkaset złotych".
Czy znacie jakiś dobry serwis (W-wa/Olsztyn) gdzie może podejmą się (w rozsądnych kosztach) próby naprawy ?
To "standadrowa" usterka aparatow HP. Oska na ktorej jest kolko zebate sie zlamalo.
O pracy serwisu HP i napraw gwarancyjnych i pogwarancyjnych to wole nie wspominac.
Oddawalem na gwaracji aparat model 835, HP ma taki pantent iz nie musi oddawac aparatu tego ktorego sie wyslalo - po prostu serwis bierze naprawiony model i wysyla go do nas.
Wysłany: 16-03-2007, 10:01
Jacku,
Z tego co wiem aparaty (jak również tańsze drukarki) HP naprawia na zasadzie 'unit replacement' - dostajesz inny, sprawny egzemplarz, co nie znaczy, że nowy - i zwykle jakąś gwarancję na niego. Cena za taką naprawę jest niestety zryczałtowana, co czasem się opłaca, a czasem nie. Twój trafia do fabryki i jest 'refurbishowany' (jesli się oplaca) i po pewnym czasie trafia do innego klienta serwisu. Takie czasy. BTW, rozbuerałem kiedyś którąś z moich cyfrówek. Stopień upakowania elektroniki i mechaniki jest taki, że ta procedura przestaje być dziwna. 'Napraw' takich dokonują serwisy autoryzowane, ale sprowadza się to to wysyłki aparatu do Centrum Serwisowego HP na Jagiellońskiej. Ja bym sobie odpuścił naprawę która zaczyna się od 240 zł za rozebranie - żeby zreperować musieliby mieć takie części, jakie uległy uszkodzeniu w Twoim egzemplarzu - np. z innych uszkodzonych aparatów. Nie ma w sprzedaży oficjalnej części do takich aparatów. Zadzwoniłem do znajomego serwisu i zapytałem, jaki jest koszt unit-replacement dla 945. Napiszę jak oddzwonią.
[ Dodano: Pią 16 Mar, 07 11:11 ]
Oddzwonili. Kup sobie nowy aparat
[ Dodano: Pią 16 Mar, 07 11:11 ]
Oddzwonili. Kup sobie nowy aparat
Nowy to gdzies 900zł-1100.
Ale ja zapłaciłem 400zł. Ile kosztuje ten unit-repleacment ?
Smok [Usunięty]
Wysłany: 18-03-2007, 17:16
jcsjacekj napisał/a:
HP Photosmart 945 - awaria - co można zrobić ?
jcsjacekj napisał/a:
Autoryzowany serwis HP (Al. Lotników, W-wa) "Po gwarancji nie naprawiamy,
Zapytam jakbym nie wiedział. Gdzie pracujesz ? Znajdujesz odpowiedzialnego za serwis i "prosisz o pomoc".
Jest serwis cyfrowych przy Chełmskiej namiar niestety opisowy.
Za tę kwotę dostajesz sprawny aparat i roczną gwarancję na ewentualne naprawy (oczywiście wymiany).
Ja naprawiałem tak 845 - trzy razy mi wymienali na używany po naprawie , za 4 razem dali nowy . Chyba specjalnie dla mnie wyprodukowali Mr. Green
Dzieki.
Sprzedalem na Allegro za 250zl. Ktos sobie naprawi/rozbierze.
Zaplacilem za niego 400zl wiec tak strasznie nie stracilem.
Dla mnie aparaty HP to pomylka. Nie nadaja sie na polske. Jesli temp. -5 go zabija, piszecie tutaj ze to typowa awaria to sorry - ale nie nadaje sie dla mnie.
P.S.
Canon EOS 300 (Rebel, analog). Robi rewelacyjne zdjecia, od -10 do +40. Byl w kilku krajach i roznych warunkach (deszcz, piasek). Dalej dziala w 100% na 5 lat temu.
To jest technologia, a nie badziewie co po kilku miesiacach umiera i jest nienaprawialne w rozsadnym koszcie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko