Wysłany: 18-07-2003, 00:06 Wąskotorówka w Warszawie...
Ha...
Podsłyszałem dziś, że podobno, gdzieś na terenie Warszawy są jakieś glinianki, gdzie zatopiona jest wąskotorówka i akwen jest nurkowalny (znaczy widać cokolwiek). Słyszeliście coś o tym? Ponoć to jakiś top secret. Nie wiem też gdzie - nie udało mi się dowiedzieć. Na Jelonkach?...
Wysłany: 18-07-2003, 02:04
HA! tuś mnie bratku zastrzelił , jam tu rdzenny i o niczym takim nigdy nie słyszałem, wiem że byly glinianki w okolicy Brwinowa, jeździliśmy tam 20 lat temu i była koparka lub ciągnik, przynajmniej to jedno bylo wiadomo że jest gdyż parę osób zrobilo sobie na tym kuku , ale żeby w samej Wawie
pozdrawiam Marcin
PS. jak się dowiesz nie ukrywaj
Wysłany: 18-07-2003, 08:53
sprawdz jeszcze te infomracje Nishigoi...
jak rdzenny warszawiak jestem zupelnie zaskoczony.
pierwszych 20pare lat zycia spedzilem na jelonkach.
sa tam glinianki, w kilku miejscach (w tej chwili przychodza mi do glowy 4 lokalizacje, ale na pewno jest wiecej).
charakteryzuja sie "syfem"...
w wiekszosci puste, ale prawde mowiac faktycznie sa takie jedne, gdzie...kto wie...
pamietam, ze gdy jezdzilem tam jako dziecko, to miejsce mialo w sobie cos lekko tajemniczego i faktycznie duzo roznego szmelcu walalo sie po okolice...
tyle ze to bajorko to jak wspomnialem syf...zapaszek, widocznosc, a o czystosci wody nawet nie wspomne...
akcja poszukiwawcza jedynie dla prawdziwych twardzieli, z zabezpieczonymi dezodorantami dla osob towarzyszacych...
ale jezeli informacje jakos da sie potwierdzic, to...
Wszystko, czego udało mi się dowiedzieć od "kontaktu":
* Zatopiona jest lokomotywa wąskotorowa, która służyła do przetaczania wagoników w kamieniołomie/gliniance/cegielni.
* Zatopiono ją w jednym z bajor.
* Nie wiadomo czy tam jeszcze leży - była kilka lat temu.
* Dzielnica - bodajrze Włochy.
* Osoba, która mi o tym powiedziała nic więcej nie wie, a jej znajomy, który tam nurkował nie żyje.
Alternatywa taka:
1. Nic nie robimy - może się kiedyś znajdzie sama i już, albo ktoś coś powie.
2. Wykarzemy się zorganizowaniem, sprawnością i spójnością grupową, i dla zabawy zaczniemy jej szukać. Zawsze to jakaś przygoda a la Pan Samochodzik i Zatopiona Wąskotorówka... hehehe
Pozdrówko,
Nishigoi
Piotr N. [Usunięty]
Wysłany: 21-07-2003, 12:39
Witam.
Spróbuję się czegoś dowiedzieć. Mieszkam w Ursusie... to rzut beretem od Włoch. Podejrzewam w którym miejscu mogłoby coś takiego być ale muszę się upewnić.
Wysłany: 23-07-2003, 10:19
Witam !!!
No cóż jakiś rok temu chciałem zorganizować eksplorację glinianek Sznajdra i Jelonek bo tak się nazywają oficjalnie.Wówczas na pl.rec.nurkowanie było kilka osób chętnych ale sprawa się rypła.
Co do głębokości to według mapy glinianki mają po 4 metry maksymalnie oprócz jednej najmniejszej wysunietej najbardziej na północ w stronę Powstańców Śląskich ta ma podobno 6 metrów.Co do przejrzystości to na wiosnę nie jest taka zła jakiś metr przy brzegu.Woda nie nadaje ię do celów spożywczych ale do kąpieli jest według Sanepidu OK.Jako ciekawostke podam że w gliniance najbliższej torów Warszawa Odolany kręcono ostatnie sceny z "Misia" tzn. efektowny spadek do glinianki
Ta glinianka jest największa i najczystsza IMHO i warto by ją spenetrować.
Pozdrawiam "Jelonkowiec" od urodzenia
Marcin Oździnski
Wysłany: 24-07-2003, 19:06
No więc znalazłem dojście do starych map, przed i po wojennych, po wstępnej rozmowie z właścicielem map, sprawa nie wydaje się taka jasna, gdyż może to nie być wąskotorówka, lecz naprzykład kolej techniczna tzn taka otwierana na chwilę i potem na przykład niszczona, zatapiana bądź zostawiana tam gdzie popadło, w zależności od zwrotu inwestycji. Znajomy ma przeanalizować mapy dawne z dzisiejszymi, lecz to trochę potrwa, gdyż oprócz naszej przyjemności jest zawalony robotą. Myślę że w ciągu góra dwu tygodni coś będzie wiadomo.
Pozdrawiam Marcin
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko