Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
c5050 + obudowa PT-015
Autor Wiadomość
Fantomas
[Usunięty]

Wysłany: 11-08-2003, 23:12   c5050 + obudowa PT-015

witam,
czy zestaw z tematu sprawia się dobrze natyle, że warto w niego zainwestować? szczególnie, że muszę wymienić aparat w ciągu miesiąca a myślałem o Canon G5.
pozdrawiam,

kryzys 

Wysłany: 12-08-2003, 00:08   

Taki zestaw zdecydowanie bardzo polecam. Właśnie wróciłem z Hurghady i przetestowałem C5050 pod wodą. Nie uzyskasz tyle z G5 za tę cenę - przede wszystkim cena obudowy!!!!

Nowy Olympus ma wyprowadzone przyciski do obsługi wielu nastawień z pominięciem wchodzenia do menu. Dzięki temu obsługa pod wodą nie
sprawia żadnych kłopotów. Można załadować do środka dwie karty pamięci dużej (np. 256MB) pojemności. Można w ten sposób zrobić ponad 100 zdjęć w jakości SHQ 3200X2400. Proponuję zaopatrzyć się w dwa komplety akumulatorów, najlepiej minimum 1800mAh.
Pod wodą, wbudowana lampa w C5050 musi być włączona na stałe. Rozpraszacz światła lampy wbudowany w obudowę powoduje zmiękczenie cienia nawet przy małej odległości od fotografowanego obiektu. Jeśli myślisz o zdjęciach lepszej jakości niestety będziesz musiał dokupić mocniejszą lampę zewnętrzną.
Obudowę PT-015 świetnie się obsługuje. Bez dodatkowej nasadki i z fabrycznym balastem ma lekko ujemną pływalność.
Trzeba ją zamocować na lince dla zabezpieczenia przed zatonięciem gdy wypuścisz ją z ręki.
Uwaga!
Obudowa posiada dodatkowo zamocowaną w tylnej ściance gumową osłonę, osłaniającą wyświetlacz przed światłem zewnętrznym. Ta osłona jest przymocowana do korpusu za pomocą cienkiej nylonowej linki (zabezpieczenie przed zgubieniem). Trzeba sprawdzić czy końcówka tej linki nie jest zbyt długa (czy zbyt nie wystaje) i czy nie ma niebezpieczeństwa że wejdzie pod uszczelkę w momencie zamykania tylnej ścianki obudowy.
Przydarzył mi się niestety taki przypadek. Po zanurzeniu na około 5 m zauważyłem że do wnętrza zaczyna dostawać się woda, natychmiast się wynurzyłem trzymając obudowę w taki sposób, żeby nie zalać aparatu. Na szczęście nic się nie stało bo w porę zauważyłem nieszczelność. Nożyczkami odciąłem zbyt długi koniec linki i dalej już wszystko grało.
Z C5050 i PT-015 jestem bardzo zadowolony.

Powodzenia w fotografowaniu.

waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-08-2003, 09:21   

kryzys napisał/a:
Po zanurzeniu na około 5 m zauważyłem że do wnętrza zaczyna dostawać się woda, natychmiast się wynurzyłem trzymając obudowę w taki sposób, żeby nie zalać aparatu. Na szczęście nic się nie stało bo w porę zauważyłem nieszczelność. Nożyczkami odciąłem zbyt długi koniec linki i dalej już wszystko grało.

Jaka linka miała wpływ na nieszczelność obudowy ?

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-08-2003, 09:30   Re: c5050 + obudowa PT-015

Fantomas napisał/a:
witam,
czy zestaw z tematu sprawia się dobrze natyle, że warto w niego zainwestować? szczególnie, że muszę wymienić aparat w ciągu miesiąca a myślałem o Canon G5.
pozdrawiam,

W najbliższym numerze "Nurkowanie" będzie opis C5050 i wrażenia z użytkowania. Obecnie, biorąc pod uwagę możliwości i cenę takiego zestawu, jest to najbardziej korzystny zakup. Aparat oferuje Ci wszystkie funkcje, których można oczekiwać pod wodą. Jedynym minusem aparatu jest najszersza ogniskowa obiektywu, która wynosi aż 35 mm, ale cóż, można próbowac zastosować telekonwerter. Ja mam podłączone do C5050 dwie zewnętrzne lampy i z całego zestawu jestem bardzo zadowolony. Teraz zastanawiam się jeszcze nad wyprowadzeniem na zewnątrz obudowy przewodu do wyzwalania lamp TTL.

kryzys 

Wysłany: 12-08-2003, 10:45   

waldo pyta: jaka linka miała wpływ na nieszczelność obudowy?
Sprawę opisałem w poprzednin poście, a teraz mam nadzieję, że te zdjęcia wyjaśnią wszystko ;-)

W taki włśnie sposób doszło do rozszczelnienia się obudowy. Ta czarna linka wlazła pod uszczelkę i tyle! :sad:

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 12-08-2003, 11:00   

Przyciski na obudowie są dosyć blisko -czy próbowałeś obsługi w rękawicach? Nie sprawia trudności? Chodzi mi o fotografowanie w polskich wodach [ ew. np. Norwegia]

kryzys 

Wysłany: 12-08-2003, 11:08   

Niestety nie pracowałem w rękawiczkach :sad:

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-08-2003, 11:08   

Nie kojarzyłem która linka, ponieważ u mnie jest ona tak naciągnięta, że nie ma możliwości się nigdzie zawinąć.

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-08-2003, 11:12   

nuras5 napisał/a:
Przyciski na obudowie są dosyć blisko -czy próbowałeś obsługi w rękawicach? Nie sprawia trudności? Chodzi mi o fotografowanie w polskich wodach [ ew. np. Norwegia]

Nurkowałem z obudową w rękawiczkach 5mm - nie miałem problemów.
Nie nurkowałem jeszcze w suchych rękawicach, gdzie mogą wystąpić trudności z przyciskami do menu.

kryzys 

Wysłany: 12-08-2003, 13:16   

waldo
Teraz u mnie jest ona też tak naciągnięta, że nie ma możliwości się nigdzie zawinąć, ale to dobre doświadczenie, a jednocześnie ostrzeżenie dla nowych użytkowników. Warto to wiedzieć. :wave:

Fantomas
[Usunięty]

Wysłany: 12-08-2003, 20:33   

dziękuję za konstruktywne rady. chyba się zdecyduję.
pozdrawiam,

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu