Wysłany: 13-08-2003, 10:06 Trigger Fish w Morzu Czerwonym
Przestroga dla wszystkich wybierających się w najbliższym czasie do Egiptu. Trigger fish (chyba po polsku się nazywa rogatnica, ale nie jestem pewna) ma okres wylęgu. Oznacza to, że jest agresywna!!!! Atakuje broniąc swojego gniazda.
Płynęliśmy sobie spokojnie, nagle zobaczyłam jak trigger atakuje prowadzącego nas instruktora. Potem sobie grzecznie odpłynęła. I nagle czuję jakby coś się przyczepiło do mojej płetwy. Obracam się a na końcu płetwy wisi przyczepiony trigger fish. Była wyraźnie niezadowolona. Udało się ją delikatnie "strzepnąć" z płetwy, ale ślady ząbków zostały.
Generalnie ugryzienia Trigger fish nie są groźne, ale lepiej uważać.
Ach...zazdroszczę Aisie, że będzie tam dłużej niż ja.....
I jeszcze:
Sharm el Sheikh - temperatura wody 28 - 30 stopni. Widoczność - od 15 do 40 metrów (zależy od miejscia). Temperatura powietrza - 40 - 50 stopni (to ostatnie na słońcu). Wieczorem chłodniej - tylko 30 stopni.
Duużo ludzi i nurków - warto więc wypływać wcześnie rano - inaczej, jak mawia jeden z instruktorów - czeka nas "jacuzzi dive".
Mania
Wysłany: 13-08-2003, 11:20
Dzieki Mania Kochanie za info
Mam nadzieje, ze Dahab nie bedzie tak zaludniony... nas czeka dokonczenie kursu wiec lepiej by bylo z mniejszym zaludnieniem.
A to ile Ty bylas ? My tylko tydzien bedziemy i do tego przelot z Katowic wiec nascie godz w podrozy
duza buzia !!
Cześć Mania, to miałaś dużo szczęścia, że nie chwyciła cię za nogę!!!
Masz rację to była z pewnością Rogatnica zielonkawa (Titan triggerfish).
Osobiście spotkałem tę rybę dwukrotnie, ale na szczęście poza okresem godowym.
Podglądałem ją gdy właśnie rozprawiała się ze swoim obiadem. Musze przyznać, że jej wielkie i silne szczeki budzą respekt.
Z wielką łatwością, jak pestki, rozgryzała dość spore jeżowce.
Udało mi się zrobić nawet zdjęcie, ale jest ono dość marnej jakości - może w przyszłości będzie lepsze.
Helmut Debelius pisze w swoim przewodniku o Titan triggerfish:
Pływa przy dnie piaszczystym z pojedynczymi skupiskami koralowców. Gdy pilnuje swojego gniazda przy dnie, lepiej się do niej nie zbliżać. Ryba natychmiast atakuje i boleśnie kąsa dużymi zębami. :zdz:
------------------------------------------------------------------------
I jeszcze jedno "jacuzzi dive" - świetne określenie - w Hurghadzie było podobnie.
Wszystko się zgadza z jednym wyjątkiem - zaatakowała mnie blue trigger fish (odonus niger), troszkę mniej agresywna niż opisywana przez Ciebie titan trigger.
A wyglada toto tak:
Mania
PS. "jacuzzi dive" autorstwa egipskiego instruktora, to rzeczywiście najlepsze określenie tego, co się w tej chwili dzieje w Egipcie. I niestety by tego uniknąć trzeba na wakacjach strasznie wcześnie wstawać. A ja tego nie lubię....
Wysłany: 14-08-2003, 11:28
Mania napisał/a:
"jacuzzi dive" autorstwa egipskiego instruktora, to rzeczywiście najlepsze określenie tego, co się w tej chwili dzieje w Egipcie. I niestety by tego uniknąć trzeba na wakacjach strasznie wcześnie wstawać. A ja tego nie lubię....
Polecam wszelkiego rodzaju safari - zawsze jest mniej ludzi niż na nurkowaniach codziennych, choć drożej.
Niestety ja ostatnio na safari wstawałem o 5:30 na pierwszego dive'a
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko