Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Pamiątki z pod wody...
Autor Wiadomość
Dorota i Wojtek 

Stopień: Instruktorzy GUE
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-09-2003, 19:38   Pamiątki z pod wody...

Od pewnego czasu przyglądamy się uważnie poczynaniom grupy filmowców z firmy "Focus".

Focus - to miejsce gdzie można wypożyczyć aparat foto, obudowę do aparatu czy kamery, latarki (w tym np. bardzo ostatnio popularne HID'y), a nawet maski ze szkłami optycznymi.

Ktoś może pomyśleć "hm... robią reklamę jakieś firmie..." i w zasadzie tak jest. Jak na razie nie zdarzyła się żadna niepokojąca sytuacja dotycząca obsługi klienta - więc czemu nie?
:!: Firma solidna - warto o niej wiedzieć :!: .

Jedną z usług, którą proponują nurkującym jest filmowanie naszych podwodnych wyczynów... :help:

Operatorzy nie robią tego konwencjonalnie - filmy "weselne" w ogóle nie wchodzą tutaj w rachubę. Chłopcy starają się nas złapać w kadrze w najmniej oczekiwanych momentach... :prez: :zdz:
W tym co kręcą praktycznie nie ma "statycznych" ujęć - oglądając 30min film, odnieśliśmy wrażenie stale przybierającej na dynamice akcji :maniac: :los: .
Całość wzbogacona jest w np. ostrą rockową muzykę... :grins: :smokin:

Wstępny montaż robiony jest przed powrotem z nurkowania :!: :!: :!: . W bazie oglądamy nasze aktorskie popisy i... dopiero wtedy decydujemy czy chcemy film nabyć - czy nie...

Focus proponuje dwie opcje filmowania:

1. Baza zaprasza operatora na łódź - o ile oczywiście goście są zainteresowani zobaczeniem siebie w roli pierwszoplanowych aktorów i... zapłaceniem za to...
Opertator kręci film w różnych momentach pod wodą, na łodzi, w czasie płacenia rachunku w bazie, ubierania stroju kompielowego czy... poobiedniej drzemki :spioch: - filmuje wszystkich obecnych na łodzi starając się poświęcać każdemuy podobną ilość czasu.
Po powrocie do bazy oglądamy film i decydujemy się czy chcemy go nabyć, czy nie. Jeżeli nie - cała impreza nic nas nie kosztuje.
Kupujemy?: za kasetę VHS-35 Euro, DVD- 50 Euro.

2. Chcemy mieć operatora wyłącznie dla siebie - nie filmuje nikogo oprócz wskazanej osoby: na filmie ja i tylko ja... :laska:
Taka opcja jest niestety droższa:
- za wynajęcie operatora i pierwszą kastę VHS płacimy 140 Euro, każda następna kaseta 10 Euro. Za DVD zapłacimy 35 Euro.

Oferta wydaje nam sie bardzo atrakcyjne ze strony technicznej - cenowo wydawać się może całkiem "do przejścia"...

Ciekawe co o tym myślicie?

:wave:

Capitao 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-09-2003, 22:43   

Brzmi rewelacyjnie. Skoro jest to firma solidna i bezproblemowa, to znaczy, że można jej zaufać :)

Najbardziej zaciekawił mnie fakt, iż - w momencie, gdy nie spodoba mi się robota operatora - nie mam obowiązku kupować filmu. To rzeczywiście świadczy o profesjonalizmie, reprezentowanym przez firmę. Jest to z pewnością bardzo oryginalna - jak napisaliście w temacie - pamiątka z pod wody. Swego rodzaju udokumentowanie mojej wyprawy, do tego z oprawą muzyczną, dobrym montażem... Cóż - tylko pogratulować pomysłu. :cool:

Ta firma - jak się domyślam - jest z Hurghady...? Jakie są opinie nurków-klientów, którzy ew. kupowali u nich kasety (lub DVD)? :?:

Pozdrawiam,

cad 

Stopień: PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-09-2003, 22:47   

moim zdaniem to rewelacyjny pomysł. tym bardziej, że jak mówicie ujęcia są dynamiczne i ciekawy montaż. mi się to podoba. podejście do klienta też rewelacyjne. jak nawalą, zdjęcia mi się nie spodobają to po prostu nie kupie. /no i wersja dvd...!/ ceny jak to ceny, zawsze wolelibyśmy, żeby były mniejsze;))

podajcie namiar na tą firme, chętnie skorzystam jak będe na miejscu.
kuba.

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-09-2003, 06:26   

Do tej pory nie słyszeliśmy o niezadowolonych klientach "Focus'a". Zazwyczaj każdy kontakt kończy sie poleceniem tej firmy kolejnym osobom. Warto wspomnieć, że wiele baz nurkowych działających w Hurghadzie korzysta z ich usług.

Poniżej podajemy adres do tej cześci firmy, która zajmuje sie filmowaniem:

szeryf: (chodzi oczywiście o szefa) Renzo Pirello - tel. +20 12 344 03 49,
mail: renzo@redsea-images.com
www.redsea-images.com

natomiast Focus:
pełny adres P.O. Box 357 - Sheraton Road, Hurghada, Red Sea, Egypt;
tel i fax: 0020 065 444 675

Sam adres niewiele powie np. taksówkarzowi... Lepiej jest kierować się na znany w okolicy lokal "Papas Bar", następnie przejść na drugą stronę ulicy (tę bliżej morza) i pójść kilkadziesiąt metrów na południe (jeżeli stoimy tyłem do Papas, to po przejściu na drugą stronę ulicy, idziemy w prawo).
Po chwili zobaczymy punkt foto Kodaka i zaraz potem Focus...

Podejrzewamy, że nie ma w Hurghadzie bazy nurkowej, w której Focus byłby nieznany. W razie kłopotów z dotarciem, pytajcie o szczegóły w bazie, w której nurkujecie...

GrzegorzWS 

Stopień: PADI Master Scuba Di
Wysłany: 14-09-2003, 22:05   

Dla mnie rewelacja! Szczególnie cenna w dzisiejszych czasach jest opcja nagrania na DVD. Co do ceny jestem jak najbardzij za, zwłaszcza że za podobną usługę (choć bez dodatkowej oprawy muzycznej i innych extrasów) w innym mieście nad morzem Czerwonym zapłaciłem 80$.

Pozdrowienia, Grzegorz

Kuba 

Stopień: Wodnik Szuwarek
Kraj:
Bangladesh

Wysłany: 15-09-2003, 08:41   

a ja tylko podkresle fakt profesjonalizmy....narawde ludzie sie na tym znaja.
bylem swiadkiem krecenia filmy, potem widzialem to, co powstalo po blyskawicznym montazu...naprawde super
gdybym i ja byl czesciej nagrany, to na pewno bym kupil...ale ze bylem pokazany tylko przez kilkasekund... :(
ale na usprawiedliwienie operatora dodam, ze nie dalem mu szanys - bylem na kursie u Wojtka i plywalismy daleko od reszty grupu

Kuba

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-09-2003, 19:03   

Skoro robimy komuś reklamę, to staramy się być obiektywni:

w ostatniej grupie, która zamówiła sobie filmowca, okazało sie, że jedna ze sprzedanych kaset jest pusta... (niestety okazało sie to już po dotarciu do kraju)

Po rozmowie Szef Focusa kilkakrotnie poprosił aby przeprosić swoich i naszych Klientów.
Ani przez moment nie zastanawiał się co zrobić: na wieczór przygotował sprawdzoną kasetę, do której w ramach przeprosin dołożył DVD.
Wysyłka oczywiście na jego koszt, ale zrezygnowaliśmy z niej i filmy zabrali do Polski kolejni nasi Goście.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu