Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
POLSKIE MORZE
Autor Wiadomość
kris_14_ss 

Stopień: M-1
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-12-2008, 09:00   POLSKIE MORZE

W lecie wybieramy się ze znajomym pierwszy raz nad polskie morze ponurkować na wrakach. Pytanie brzmi gdzie radzicie zanurkować,która baza jest dobra oraz gdzie warto zrobić kurs wrakowo morski ??? I czy warto nurkować przy sopockim molo ??? Podrzućcie jakiś pomysł na polskie morze teraz jest zima więc warto podyskutować na ten temat.

arturb 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-12-2008, 10:29   

dołącze się do pytania kolegi, lecz mam inne wymagania.
tydzień nad morzem(w naszym kraju) z półrocznym dzieciakiem, do ośrodka gdzie może żona iść na jakieś odnowy biologiczne, a ja mam blisko na nury:)
znacie może jakieś takie miejsce?
pozdr
art

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-12-2008, 10:44   

Myślę, że znajdziesz coś w Jastarnii/Juracie. Parę lat temu, nie wiem jak dzisiaj, hotel "Bryza" w Juracie oferował chyba wszystko, co tylko można ale za wysoką cenę; z hotelu do portu w Jastarnii masz jakieś 2,5 km. W samej Jastarnii prawie napewno też znajdziesz coś takiego jak Bryza, i chyba taniej ale szczegółów Ci nie podam. Jeśli znalazł się jakiś inwestor w dawnym, pochodzącym z epoki Gierka ośrodku górniczym "Posejdon", nad zatoką, między Jastarnią a Juratą, to może to być ciekawa oferta, zwłaszcza, że do portu masz stamtąd kilkaset metrów.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 27-12-2008, 11:21   

A w Jastarni stoi "Formoza" Andrzeja Sali, z której można robić szkoleniowe nurki na "Groźnym" z Pawłem Porębą :)

arturb 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-12-2008, 16:15   

bryza - ceny naprawdę wysokie, takie kwoty można wydać w lepszy sposób.
okazałoby się, że taki tydzień w dwie osoby to będzie 3-4 tysiące za noclegi. nie wiedziałem, że nad naszym morzem jest tak drogo.
orientujecie się nad jakimiś alternatywami? czy jakieś apartamenty/pensjonaty prywatne z wyżywieniem w jastarni znajdę?
masakra, nie byłem nad naszym morzem nigdy wcześniej. zagranica jest o wiele bardziej atrakcyjniejsza i tańsza.
teraz mamy dzieciaka od 2 miesięcy i chcemy nie wyjeżdżać w tym roku za granicę, więc pomyśleliśmy o naszym morzu.
pozdr

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 27-12-2008, 16:36   

35zł/doba na kwaterach (tam gdzie ja nocuję). Są i tańsze, ale nie szukałem. W każdym razie "półki" są na każde wymagania i kieszeń. Nie zrażaj się.

kris_14_ss 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-12-2008, 17:05   

Ja też jestem zdania że zagranica jest tańsza ale chciałbym również poznać atrakcje polskiego morza. Nurkowanie w zróżnicowanych warunkach ma na celu zwiększenia doświadczenia. Interesują mnie głównie wraki ale również inne atrakcje o których mogę nie wiedzieć a które czekaj na odkrycie:)

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-12-2008, 19:06   

Kwatery prywatne w Jastarnii to 95% noclegów. Obecnych cen nie znam ale to co pisze Jacek jest realne. Zresztą znam Jacka i wiem, że na Jego informacjach można polegać. Tylko że tam nie znajdziesz odnowy biologicznaej, spa itd. Ale moim skromnym zdaniem to najlepsza opcja.

Marcin R 

Stopień: P2 + PN1 + SS1
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-12-2008, 19:20   

Ja w tym roku w Jastarni nocowałem z rodzinką w pensjonacie przy ul. Rybackiej. Przy tej samej ulicy znajdują się 3 bazy nurkowe, więc można na piechotkę z pensjonatu dojść do najdalszej w jakieś 3 minuty. Płaciłem ok. 60 zł/os ( nie pamiętam dokładnie) bez jedzenia ale standard bardzo dobry ( nawet hot spot w pakiecie :ping: )

grzegorz 

Stopień: instruktor IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-12-2008, 20:32   

Marcin R napisał/a:
Płaciłem ok. 60 zł/os

a ja 10-ęć euro w Chorwacji,100 metrów od morza,ful wypas z klimą i dwoma tarasami,gwarantowaną pogodą,ciepłą wodą,super wizurką i fajnymi wrakami.I co najważniejsze , z przemiłą obsługą:)

nseal 

Stopień: jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-12-2008, 21:08   

grzegorz napisał/a:
a ja 10-ęć euro w Chorwacji,100 metrów od morza,ful wypas z klimą i dwoma tarasami

...bardzo na temat.

Wracając do meritum. Kris, dla Ciebie może fajną opcją będzie baza Akademii Podwodnej w Jastarni? Możecie tam wybrać opcję biwakową pod namiotami, jeżeli zdecydujecie się na wraki zatoki, a to naprawdę fajna opcja na początek, to ribem będzieciena pozycji w kilka minut. Dzięki temu między nurkowaniami zamiast wdychać spaliny możecie się powłóczyć w porcie. A koszty biwaku będą mniejsze niż kwatery.
Nie jest to raczej (biwakowanie) opcja dla Artura. Ale jak pisali poprzednicy, mnóstwo jest kwater prywatnych.

Pozdrawiam

arturb 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-12-2008, 21:57   

a jak myślicie, można w ciemno jechać czy lepiej coś zabukować?
termin czerwcowy.
dzięki za info
pozdr

kris_14_ss 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-12-2008, 12:05   

To jest fajna stronka nie wiem czy są umieszczone wszystkie bazy nurkowe i tak jak by mi sie wydawało że wraków jest chyba troche więcej na bałtyku:

http://www.hotdive.com/di...nia,Polska.html

A co do mieszkania na biwaku,hotelu,pensjonacie czy w samochodzie to zalezy mi na nurkowaniu a reszta to sa sprawy drugorzędne choc lepiej miec wiedze na ten temat podczas planowania wyprawy.

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-12-2008, 19:45   

arturb napisał/a:
a jak myślicie, można w ciemno jechać czy lepiej coś zabukować?

Zdecydowanie bukować i to najlepiej już teraz. Do dobrych kwater prywatnych często ludzie przyjeżdżają rok w rok do tego samego gospodarza, wtedy z reguły zamawiają jeszcze w grudniu.

kris_14_ss napisał/a:
To jest fajna stronka nie wiem czy są umieszczone wszystkie bazy nurkowe

Napewno na południe od JASY (Akademii Podwodnej), znaczy w stronę brzegu zatoki, jest nowa baza, której nie znam, nazwy też nie pamiętam ale pozostałe w Jastarnii chyba wszystkie.

zarowa 

Stopień: IANTD nTMX, TDI ER
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-12-2008, 21:00   

Ta nowa baza to bodajze Sea Devil czy jakos tak w każdym razie jest to baza Padi. Ja pływam z Andrzejem Salą. polecam kursy u Pawła Poręby ;) Formoza rulezz

jaros4 

Stopień: Rugby-Oświęcim
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 29-12-2008, 01:20   

w porcie jastarnia jest postgierkowski hotel,nazwy nie wspomne,lecz jego klimat plus lajtowe podejscie dyrektora do lokatorow(cyt)ja sie nadaje do prowadzenia hotelu jak nikt :bee; daje nader ciekawy efekt,czego dowodem jest ponizsza fotka.nawet nasz piesek(+50kg)znalazl swoj kat.

$$
[Usunięty]

Wysłany: 29-12-2008, 16:21   

kris_14_ss napisał/a:
A co do mieszkania na biwaku,hotelu,pensjonacie czy w samochodzie to zalezy mi na nurkowaniu a reszta to sa sprawy drugorzędne
Na parkingu przy molo kolega kilka nocek spędził w samochodzie Lublin. "Bronisława" nie polecę ze względu na mroczną przeszłość.
Z jednostek pływających jest "Vivien", vivien80@wp.pl to dla tych z układami, lub kasą.

pozdrawiam rc

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 29-12-2008, 19:30   

$$ napisał/a:
"Bronisława" nie polecę ze względu na mroczną przeszłość.

Cóż, teraźniejszość też mało ciekawa: mogłoby być mokrawo... :)
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 29-12-2008, 19:41, w całości zmieniany 1 raz  

kris_14_ss 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-12-2008, 19:55   

Czyli kuter "Bronisław" to najnowsza atrakcja dla nurków hotel pod wodą :)

jaros4 

Stopień: Rugby-Oświęcim
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 31-12-2008, 00:37   

te ,zarty?bronislaw tonie???

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu