Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Nurkowanie w okolicach Goteborga
Autor Wiadomość
piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-06-2009, 12:43   Nurkowanie w okolicach Goteborga

Witam,

Szykuje mi się w przyszłym tygodniu wyjazd w okolice Goteborga. Spędzę tam kilka dni zupełnie nic nie robiąc, zastanawiam się więc nad nurkowaniem w tym rejonie. Jadę autem, więc z zabraniem sprzętu nie ma problemu.
Znalazłem dwie bazy: www.aquarius.se oraz www.flyingdivers.se ale nie mają stron w języku angielskim. Zadzwoniłem do pierwszej i odebrała osoba nie znająca angielskiego :(

Może ktoś tam nurkował? Jakieś bazy godne polecenia? Miejsca nurkowe? Koszty?

Pozdrawiam
Piotrek

train 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-06-2009, 14:21   

Znam osobę tam nurkującą ale obecnie jest szpitalu.
Spróbuje się coś dowiedziec ale nic nie obiecuje, zresztą sam wybieram się tam w lipcu.
Napisz na PW czy chodzi Ci o miejsca na nurki, bicie butli, jakiegoś szwedzkiego partnura?

[ Dodano: 02-06-2009, 21:06 ]
Odezwij się do forumowego Fan na PW.

Fan 

Stopień: CMAS-PADI-TDI-IANTD
Kraj:
Sweden

Wysłany: 02-06-2009, 21:19   Göteborg

Witaj Piotrze,
Podsylam Ci linka do Oxygene, baza z ktora pracuje. Z angileskim nie powinno byc problemow :-) Jak masz jakies konkretne pytania to pisz na pw. Przy okazji napisz troche jaki masz poziom, ile nurkowan, jakie nurkownia Cie interesuja, sprzet itd. itp. Postaram Ci sie pomoc cos zorganizowac...
Trzymaj sie

http://www.oxygenediving.com/Goteborg

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-06-2009, 22:00   

Dzięki wielkie!

Generalnie chodzi mi o bazę, która organizuje standardowe nurkowania rekreacyjne. Mam możliwośc niewielkiego ruchu +/-2 dni, więc mogę się dostosowac, co pewnie i tak będzie konieczne ze względu na pogodę.

Mój poziom to na dzień dzisiejszy nieco ponad 200 nurów z czego 95% to zimne wody (bałtyk+jeziora) AOWD+WRECK+DEEP. Sprzęt mam cały swój, odpowiedni do takich nurkowań.

Fan, jak to cenowo u Was wygląda? Jakieś fajne miejsca tam macie?
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 02-06-2009, 22:09, w całości zmieniany 2 razy  

Fan 

Stopień: CMAS-PADI-TDI-IANTD
Kraj:
Sweden

Wysłany: 03-06-2009, 19:34   

Witam,
Göteborg jest nad morzem wiec miejsc do nurkowania nie brakuje. Okolice (archipelag wysp) samego miasta sa ciekawe, ale polecalbym pojechac troche na polnoc (ok 1h drogi) zanurkowac we fiordzie Gullmarn. Na YouTube jest troche filmikow nurkowych lepszych/gorszych z tego rejonu. Ciekawsze miejsca nurkowe to Skår, Fossen, Jordfall, Hällebäck, Ormestad i pare innych. Fiord wyglada pod woda podobnie jak nad woda, uskoki, scianki, ciekawe szczeliny, korale, kraby, rybki itd. itp.
Jezeli chodzi o wypady lodzia, to polecalbym baze Oxygene Lysekil, polozona przy fiordzie, dwa nurkowania kosztuja 580kr schemat jest na stronie (tez po angielsku). Flying Divers tez organizuja nurkowanie z lodzi (okolice Göteborga) nocne 300kr, a w weekendy 3 nurkowania 700kr, nie plywalem z nimi, ale pewnie tez nie sa zli.
Oczywiscie jest opcja nurkowania z brzegu, nie jestem pewien kiedy dokladnie bedziesz w okolicy, ale mozemy sie spotkac i sprawy obgadac. Mam kilku kumpli, moze ktos by z Toba nurnol. Ja niestety podupadlem troche na zdrowiu i do 20-go jestem na antybiotykach wiec z nurkowania na razie nici.
Tutaj masz mape Szwecji http://kartor.eniro.se/ w zakladce Sjökort masz mapy barometryczne.
Trzymaj sie i jesli masz jakies pytania to pisz...

I 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-06-2009, 17:16   

Fan napisał/a:
Fiord wyglada pod woda podobnie jak nad woda, ... korale, kraby, rybki itd. itp.

Fajnie jest w tej Szwecji, nurkować nie trzeba... :)

P.
I

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu