Ja nic do Bartka nie mam. Z latarki jestem bardzo zadowolony. Zrobiona solidnie. Wiedząc o dłuższych terminach realizacji zamówiłem wczesnej. Po za tym na rękodzieło zawsze trzeba trochę poczekać.
Wygląda na to , że autor kampanii przeciw Bartkowi i Gralmarine
znany nam tu w dwóch bytach jako jacekvw i JacekKG
po weryfikacji przez Administratora Forum schował głowę w piasek ...
Wysłany: 21-03-2012, 18:25
Nie zamilkl
Nie mowie ze latarki sa zle. Swieca dobrze. Zle sa pakiety akumulatorow, i ich sposob laczenia, oraz wypiecie sie na gwarancje podczas pierwszego roku urzytkowania, a zeby bylo wiadomo kiedy pakiet byl produkowany umieszczana jest pod nim data produkcji.
Dla tych co sa zdańia ze pakiety robione przez gral marine sa dobre niech rozbiora karnisteri zrobia zdjecia jak wyglada to od srodka, a ja zrobie zdjecie pakietu z firmy BTO.
Nie jestem tez powiazany z zadnym producentem latarek, tak jak niektorzy tu np z santi i je zachwalaja jak by to byl niewiadomo jaki produkt
Ostatnio zmieniony przez JacekKG 21-03-2012, 18:28, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 51 Dołączył: 21 Mar 2004 Posty: 651 Skąd: Bialystok
Wysłany: 21-03-2012, 18:52
JacekKG napisał/a:
Dla tych co sa zdańia ze pakiety robione przez gral marine sa dobre niech rozbiora karnisteri zrobia zdjecia jak wyglada to od srodka, a ja zrobie zdjecie pakietu z firmy BTO.
Nie wiem czy jest tak dalej to sprzedawane, ale w moim aku grala 11Ah Li-ion siedzi w środku pakiet BTO.
Aku jest z maja 2011.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 21-03-2012, 19:02
leszek-82 napisał/a:
jacekplacekObecnie latarki mają tego typu blokady, żeby się nie przegrzewały.
To znaczy, że nie da się ich przegrzać. Na czym to polega?
jacekplacekObecnie latarki mają tego typu blokady, żeby się nie przegrzewały.
To znaczy, że nie da się ich przegrzać. Na czym to polega?
Wyłącza się.
Generalnie to w latarce (głowicy) jest czujnik temperatury. Jak zorganizowany, to pewnie zależy od producenta. Teoretycznie wystarczy mierzyć napięcie LEDa, przy stałym prądzie - jest zależne od temperatury złącza (LEDa). W przypadku wzrostu temperatury można zmniejszyć prąd lub wyłączyć.
Ostatnio zmieniony przez fwj 21-03-2012, 21:23, w całości zmieniany 2 razy
Jak zorganizowany, to pewnie zależy od producenta. Teoretycznie wystarczy mierzyć napięcie LEDa, przy stałym prądzie - jest zależne od temperatury złącza (LEDa). W przypadku wzrostu temperatury można zmniejszyć prąd lub wyłączyć.
Teoretycznie tak, praktycznie absolutnie nie bo:
1. tam nie ma prądu stałego,
2. zmiana prądu w locie dla leda to nie taka prosta sprawa jakby się wydawało właśnie ze względu na pkt. 1,
3. teoretycznie można byłoby to zrobić ale to niepotrzebne rozbudowywanie elektroniki i wprowadzanie wielu punktów awarii,
4. jedyne sensowne rozwiązanie to wyłączenie wszystkiego po przekroczeniu temperatury na czujniku ewentualnie regulacja prądu szczytowego (w niektórych sterownikach możliwa) w funkcji temperatury - na pewno nie na bazie pomiaru napięć na złączu.
No i co z tego? Prostownik i filtr na 2 elementach da radę.
md1974 napisał/a:
2. zmiana prądu w locie dla leda to nie taka prosta sprawa jakby się wydawało właśnie ze względu na pkt. 1,
No tak, PWM to kosmiczna technologia.
md1974 napisał/a:
3. teoretycznie można byłoby to zrobić ale to niepotrzebne rozbudowywanie elektroniki i wprowadzanie wielu punktów awarii,
Bez komentarza.
md1974 napisał/a:
4. jedyne sensowne rozwiązanie to wyłączenie wszystkiego po przekroczeniu temperatury na czujniku ewentualnie regulacja prądu szczytowego (w niektórych sterownikach możliwa) w funkcji temperatury - na pewno nie na bazie pomiaru napięć na złączu.
Patrz komentarz do pkt 2.
Weź pod uwagę, że nie interesuje nas chwilowa wartość prądu czy napięcia, a wartości średnie. W zasadzie to dioda miga, tyle że z częstotliwością pojedynczych kHz do nawet pojedynczych MHz (zależnie od sterownika i komponentów).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko