Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
dlaczego uprząż S(ado) M(aso) tyle kosztuje ?
Autor Wiadomość
ptja
[Usunięty]

Wysłany: 07-08-2012, 21:50   

Włodek K napisał/a:
Cytat:
A próbowałeś skorzystać z "miarki" w serwisie geoportal.gov.pl (link do mapy)? (w tej chwili strona chyba leży)

Oszacowanie odległości wg mapki to prosta sprawa. Tylko aby to dobrze zrobić płynąc po obwodzie jeziorka trzeba by mieć batymetrię jeziorka /.../

no tak, ja jej głównie używam do szacowania odległości pływania po powierzchni.

Grotto8 

Stopień: Inst SDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-08-2012, 17:36   

piotr_c napisał/a:

Koszt produkcji jacketu, który sprzedawany jest za 800zł nie przekracza 150zł.

"Analiza marketingowa połączona z innowacyjną strategią by Grotto" :)
(koszt dla chętnych - SM po kosztach :) )

Ciekawy jestem ile sprzedano w Polsce kompletnych systemów SM od początku produkcji xdeepa? Wliczając w to wszystkie, czyli również innych firm.

Jeśli koszt produkcji jacketu za 800 zł, to około 20%, to przyjmijmy proporcję dla SM na poziomie rzędu 40%.
Przy kwocie zakupu 1899 zł, daje to 760 zł.

Xdeep i Eques, to chyba najtańsze systemy. Pozostałe znacznie powyżej 2 tyś za klp.

Jeśli z powyższych danych obliczymy zarobek brutto, to wychodzi około 1100 zł.
Zmniejszmy go o 50%, czyli do 550 zł. Plus koszt, to daje około 1300 zł ceny detalicznej.

Teraz pytanie (proste, warte co najmniej 1mln$):
Jaki procent rynku zajmie firma która obniży cenę kompletnego systemu SM (lub dowolnego towaru niszowego, ale dla którego nadal jest na rynku miejsce dla kilku producentów) do poziomu 1300 zł/kpl ?

Oczywiście odnosze się do xdeepa specjalnie, bo posiadając CE, raczej nikt nie będzie się czepiał jakości.

P.S.
Komentując z góry wszystkie odpowiedzi, dodam:
Wiem o tym. Tak tylko zagadałem :)

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 20-08-2012, 20:51   

Grotto8 napisał/a:
posiadając CE, raczej nikt nie będzie się czepiał jakości.

CE oznacza zgodność z dyrektywami UE i nie oznacza (żadnego stopnia) jakości (podobnie zresztą jak ISO-9xxx).

Federacja konsumentow o CE

zibi_pp 

Stopień: TMX, Instr. NAUI,HSA
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-08-2012, 23:10   

ptja napisał/a:

CE oznacza zgodność z dyrektywami UE i nie oznacza (żadnego stopnia) jakości (podobnie zresztą jak ISO-9xxx).

Oczywiście masz racje CE oznacza zgodność z dyrektywami UE, które miedzy innymi określą parametry jakościowe, wytrzymałościowe i funkcjonalne. Można oczywiście dyskutować czy dyrektywy dotyczące danego produktu są słuszne :) ale przynajmniej mamy zapewniony minimalny poziom zgodności z czymkolwiek. Produkty nie poddane certyfikacji mogą być lepsze lub gorsze, ale z punktu widzenia dyrektyw UE są niewiadome, ich poziom zgodności jest porostu nieznany.
Mając do wyboru dobry produkt z CE i dobry produkt niecertyfikowany wybieram ten z CE :) i chcę zapłacić kilka złotych więcej za to że to CE jest :) .

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-08-2012, 23:14   

Grotto8 napisał/a:
Jaki procent rynku zajmie firma która obniży cenę kompletnego systemu SM (lub dowolnego towaru niszowego, ale dla którego nadal jest na rynku miejsce dla kilku producentów) do poziomu 1300 zł/kpl ?
tu cie zaskocze: wg mnie powyzej 100% - obecna cena jest dla mnie zaporowa. 1300 - mialbym spory dylemat, bo kilka gratow czeka na swoja kolej :)

NightSky 

Stopień: IANTD AdvEAN
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-08-2012, 10:55   

Haw napisał/a:
Grotto8 napisał/a:
tu cie zaskocze: wg mnie powyzej 100% - obecna cena jest dla mnie zaporowa. 1300 - mialbym spory dylemat, bo kilka gratow czeka na swoja kolej :)

No to może już nie długo będzie ciekawa alternatywa SM na rynku. Poniższe info zamieścił Paweł z SeaMontera na innym forum.

SeaMonster napisał/a:

Po wielu latach prace nad uprzężą typu SIDE MOUNT firmy SEA MONSTER dobiegły końca i powstał produkt bardzo przyjazny użytkownikom. Uprząż otrzymała certyfikat CE.
Poza funkcjonalnością samej uprzęży i systemu balastowego dodatkowym atutem jest to że można do niego stosować każdy worek do pojedynczej butli a są i takie osoby które używają większych worków a wszystko ładnie przylega do ciała i nic nie odstaje. Cena Side Mount z adapterem do dowolnego worka to 890 PLN.

Jak ktoś posiada już worek do singla to taka uprząż staje się ciekawą alternatywą. Niestety trzeba poczekać na zdjęcia i jakieś relację z testów czy będą równie pochlebne jak wyrobu XDEEP.

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-08-2012, 11:04   

Grotto8 napisał/a:
Xdeep i Eques, to chyba najtańsze systemy. Pozostałe znacznie powyżej 2 tyś za klp.

W Polsce Stealth 2.0 jest najtańszy, ale wynika to chęci popularyzacji SM w naszym kraju, niż z odniesienia do innych produktów.

W Meksyku Stealth 2.0 kosztuje 700 USD, czyli tylko 100 USD mniej niż Razor.

Grotto8 napisał/a:

Jest pewien poziom kosztów, którego przekroczyć się nie da. Żeby sprzedawać uprząż za 1300 zł, koszty produkcji musiałyby być na poziomie 200zł. Dlaczego? Koszty prowadzenia działalności, uczestnictwa w Demo Days, zaprojektowania systemu, certyfikacji CE itp, są na tyle duże, że stanowią zdecydowaną większość ogólnego kosztu wytworzenia.

Oczywiście można ciąć koszty, ale oznacza to wykonanie z badziewnych chińskich materiałów, upraszczając przy tym konstrukcję do paru blaszek i prostego jednopowłokowego worka. Konstrukcja oczywiście musiałaby być zerżnięta, bo koszty tworzenia własnego projektu są spore (koszty prototypów itp).

ptja napisał/a:

CE w przypadku urządzeń PPE (a więc i kompensatorów pływalności oraz uprzęży nurkowych) oznacza to, że ktoś poświęcił kilkadziesiąt godzin na badania laboratoryjne, w tym próby zniszczeniowe pęcherza wewnętrznego - rzecz krytyczną z punktu widzenia bezpieczeństwa.

Zdziwił byś się, jak wiele firm próbujących certyfikacji swojego pierwszego suchego skafandra, skrzydła czy jacketu ma problem z certyfikacją bo urządzenie nie przechodzi któregoś z testów.

Co to oznacza?

a. Jeśli produkt ma CE, to na pewno jego konstrukcja jest bezpieczna - zgrzewy nie rozlecą się podczas nurka i nie wyrwiesz inflatora z gniazda podczas nurkowania bo ktoś źle go zaprojektował.

b. Jeśli produkt nie ma CE, to biorąc pod uwagę, jak często sprzęt wymaga poprawek konstrukcyjnych bo nie przechodzi któregoś z testów, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że ma jakąś wadę, która uniemożliwiła jego certyfikację. A to oznacza, że nie jest bezpieczny lub jego jakość nie spełnia kryteriów narzuconych przez normę EN 1809.

Ba! Jeśli firma twiedzi "pracujemy nad certyfikacją CE" i trwa to kilka miesięcy, to jestem przekonany, że wynika to z problemów które pojawiły się podczas badań laboratoryjnych. Dlaczego? Bo certyfikaty CE robi się w... kilkanaście dni. Od momentu, w którym Stealth 2.0 w ostatecznej wersji trafił do PRS'u, do momentu gdy wystawiony został certyfikat, minęły dwa tygodnie.

Ostatnio doszło do czegoś, czego nigdy wcześniej nie było. Kiedyś wszystkie dostępne skrzydła miały certyfikat CE i nikt nawet nie myślał, że może być inaczej. Od kilkunastu miesięcy mamy do czynienia z boomem side mount i nagle zaroiło się od SM bez CE. Firmy wprowadzają uprzęże bez CE po to, by zacząć sprzedawać zanim ten boom przeminie.

Co więcej, wielu producentów/sprzedawców wprowadza swoich klientów w błąd swoich klientów, twierdząc że certyfikat nie jest potrzebny, że side mount nie podlega certyfikacji, że uprzęże wykonywane na specjalne zamówienie nie wymagają certyfikatu itp.

A wszystko po to, by zarobić.

Jeśli jakiś producent SM twierdzi że jest inaczej, to niech odpowie mi na pytanie: jeśli badania pod kątem CE dobrze skonstruowana uprząż side mount przechodzi bez problemu, to czemu go jeszcze nie zrobiliście?

Haw napisał/a:
tu cie zaskocze: wg mnie powyzej 100% - obecna cena jest dla mnie zaporowa

Problem w tym, że klienci wcale nie oczekują tanich produktów, tylko dopracowanych i wykonanych z wysokiej jakości materiałów.

Istnieją na rynku modele SM, które są znacznie tańsze niż Stealth. Jednak z jakiegoś powodu nie zyskały uznania.

Grotto8 

Stopień: Inst SDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-08-2012, 14:05   

piotr_c napisał/a:
Koszty prowadzenia działalności, uczestnictwa w Demo Days, zaprojektowania systemu, certyfikacji CE itp, są na tyle duże, że stanowią zdecydowaną większość ogólnego kosztu wytworzenia.
.

Rozumiem, ale jest jeszcze czynnik o którym nie wspomniałeś a który wyjaśnił Hubert.
Mianowicie planowanie sprzedaży.
Czy nie bierzecie go pod uwagę określając cenę?
Jeśli zaplanowalibyście zwiększenie sprzedaży o 100%, czy cena nie uległaby zmianie?

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-08-2012, 14:30   

Grotto8 napisał/a:
Mianowicie planowanie sprzedaży. Czy nie bierzecie go pod uwagę określając cenę?

Bierzemy bardzo precyzyjnie. Elastyczność cenowa popytu dla uprzęży SM jest bardzo niewielka. Zmiana ceny o 25% nie przyniesie wzrostu sprzedaży, rekompensującego niższą marżę, bo rynek jest ograniczony.

Zauważ, że można bez problemu kupić uprzęże z kawałka blachy, dołożyć do tego camelbag MSR i masz kompletny system (z którego nota bene ideowo wywodzi się Stealth). Jednak takie rozwiązania nie zdobyły dużej popularności bo większość użytkowników wybiera bardziej dopracowane i komfortowe rozwiązania. A te są niestety droższe w produkcji.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 21-08-2012, 14:32, w całości zmieniany 1 raz  

Haw 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-08-2012, 21:51   

piotr_c napisał/a:
Problem w tym, że klienci wcale nie oczekują tanich produktów, tylko dopracowanych i wykonanych z wysokiej jakości materiałów.
na pewno jakosc jest jednym z czynnikow, na swoim przykladzie wiem, ze nie wydam 1900 na uprzaz z workiem. jesli bym nie mial zwyklego skrzydla pewnie bralbym pod uwage. ale mam, a SM traktuje jako 2 system/zabawowy. stad taka cena jest zaporowa.

NightSky napisał/a:
No to może już nie długo będzie ciekawa alternatywa SM na rynku. Poniższe info zamieścił Paweł z SeaMontera na innym forum.
uprzaz to dla mnie to zadna alternatywa, adaptacja zwyklego worka wydaje sie rozwiazaniem zbyt kompromisowym. oczywiscie taka teze najlepiej zweryfikowac w wodzie, ale jesli mialbym isc w kierunku 'ekonomicznym' prawdopodobnie wygralaby opcja worek od stealh'a + uprzaz home made niz wariant sea monstera.
w kazdym razie z mojego punktu widzenia kluczowy jest worek a nie uprzaz :)

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 23-08-2012, 01:40   

Haw napisał/a:
a SM traktuje jako 2 system/zabawowy. stad taka cena jest zaporowa.

Zatem łatwiej bawić się w sznurkowe wersje SM. Koszt pewnie ze 100 zł

Zanim stałem się posiadaczem ekskluzywnego jednak X-deepa bawiłem się własnej konstrukcji płytą a wcześniej używałem kilku obcych pomysłów na SM. Uczyłem się tej konfiguracji i kombinowałem po swojemu tak abym był zadowolony.
X-deep w komplecie daje mi worek niezbędny do skafandra mokrego (tego nie robiłem choć koncepcje własnego worka opracowałem).
Ponieważ uznałem że ten system ma dla mnie określoną wartość to go kupiłem. Kupiłem go także dlatego że moje autorskie rozwiązania są niemal identyczne z tymi z X-DEEP. Poprostu niezależnie w oparciu o całkiem odmienne potrzeby i możliwości doszliśmy do podobnych koncepcji. Podobnych nie znaczy tożsamych.

Haw 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-08-2012, 22:04   

Włodek K napisał/a:
Zatem łatwiej bawić się w sznurkowe wersje SM. Koszt pewnie ze 100 zł
i tak wlasnie robie. tyle ze w moim wypadku to stara uprzaz od plyty, pas balastowy i 4 D-ringi. ale koszt zblizony :) .
Włodek K napisał/a:
X-deep w komplecie daje mi worek niezbędny do skafandra mokrego
aktualnie tego mi najmocniej brakuje. ale w mojej ocenie cena jednak ciagle przewyzsza wartosc produktu :/ .

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu