Wysłany: 22-04-2013, 20:58
Cytat:
1)Dobra argument "ze standardu" ma charakter formalny lub odowlujesz sie Piotrze do autorytetu. Dla mnie jest fizyczne mozliwe miec w SM butle deco po jednej stronie a gaz po drugiej. Tylko nawet dla mnie jest to bez sensu z powodu np. ukladana wezy. Skoro dla mnie jest to bez sensu to "dla organizacji" pewnie tez.
Tu nie chodzi po pierwsze o układanie węży tylko o zmianę wyważenia butli - układ kiedy zużywam gaz z obu butli z jednej strony i na razie nie zużywam z butli deco z drugiej strony niszczył by to co w sidemount'cie miłe czyli trym "poprzeczny". Dlatego butle sidemountowe daje się po obu stronach
Cytat:
2) Chodzi mi o to, ze kiedys albo jeszcze teraz szkolono w BM w ten sposob aby deco gazy rozkladqno lewo-prawo. Skorko SM z powodow praktycznych (a nie formalnych) deco idzie na dwie strony to moze warto poznac powody, dla ktorych np tlen na prawa a 50 na lewa albo na odwrot.
Nie tyle wiele organizacji ale wielu nurków i instruktorów nurkuje i szkoli rozkładając butle deco na obie strony. Jak używa się 4 pełnych butli deco to wiele osób woli dawać je na obie strony a nie dwie z lewej i np. dwie z tyłu. W sumie jak kto woli, religii tu nie ma, idealne określenie brzmi "to co działa, to działa".
Przy sidemount'cie zdecydowana większość (wszyscy?) nurkowie dają butle deco na obie strony bo inaczej rozkład trzy z prawej a jedna z lewej byłby niewygodny.
Trzeba pamiętać, że skrzydło twina dość sprawnie pozwala niwelować przeważenia lewa / prawa to skrzydło sidemounta ze względu na swój kształt słabo się do tego nadaje.
Co do układu gdzie jaki gaz dekompresyjny to tutaj znowu pewnym standardem jest nurkowanie kiedy słabszy nitroks mamy z lewej a mocniejszy z prawej.
Oczywiście znowu kłania się wykorzystanie dwóch butli np. z 50% bo wtedy po przejściu na deco można dalej stosować zasadę oddychania na przemian. Kiedy z jednej strony mamy co innego - układ 40%/80% albo 50%/100% to zawsze mamy pod koniec fazy dekompresji na jednym gazie niezrównoważenie - ale ze względu na konieczne rezerwy nie jest ono jakieś drastyczne.
Tutaj dochodzi jeszcze sprawa oznaczania butli i automatów ponieważ mamy sytuację pod wodą kiedy jedne butle mamy odkręcone inne zakręcone a jeżeli dmuchamy suchacza nie z argonówki tylko z któregoś stage'a z nitroksem (jak w butlach głównych mamy trimiks) to sprawa jeszcze się komplikuje.
miedzy 00:57 a 01:00 wyraźnie widać, że bierze mnie lekko na głowę (stąd balansowanie płetwami). po dodaiu kilograma na tyłek problem zniknął. tak skonfigurowałem stealth2.0 , że posiadam kieszonkę balastową na krocznym pasie. bardzo wygodne rozwiązanie.
miedzy 00:57 a 01:00 wyraźnie widać, że bierze mnie lekko na głowę (stąd balansowanie płetwami). po dodaiu kilograma na tyłek problem zniknął. tak skonfigurowałem stealth2.0 , że posiadam kieszonkę balastową na krocznym pasie. bardzo wygodne rozwiązanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko