Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Kurs TDI deco procedures - szukamy instruktora.
Autor Wiadomość
nahuatl 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-08-2013, 12:48   Kurs TDI deco procedures - szukamy instruktora.

Witam, poszukuje instruktora który poprowadzi kurs TDI Deco procedures dla 1 lub 2 osób (PADI Divemaster+EANx i ewentualnie PADI AOWD+EANx ). Mam kilka pytań:
- Czy kurs musi być prowadzony razem z kursem Adv Nitrox? (chcielibyśmy się nauczyć nurkowań dekompresyjnych ale nie koniecznie z uzyciem gorących nitroxów)
- Czy do przystapienia do kursu wymagana jest pełna konfiguracja tech ( a nie na przykład tylko singiel + stage z gazem deco)? (Nie mamy własnych twinów i nie mam przekonania że chcemy je na tym etapie kupować.) Czy ewentualnie można wypożyczyć twinset na czas kursu?

Jeśli któreś z powyższych pytań nie ma sensu to proszę o poprawienie mnie (z zachowaniem zasad kultury) :-)

pozdr!

HAJOWATHA 

Stopień: Jeszcze żyję
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-08-2013, 13:34   

Cześć

Jako, że własnie skończyłem taki kurs to postaram się odpowiedzieć.

W TDI, żeby przystapić do kursu Deco procedures trzeba mnieć ukończony kurs Adv Nitrox.
Z tego co wiem wymagana konfiguracja to dwie butle połączone manifoldem czyli właśnie twin. Zresztą ciężko zrealizować nurkowania dekompresyjne w jednej flaszce na plecach, oczywiście zakładając partnerskie planowania gazów.
Maciek z Krakena w odpowiedzi na post Piotrka opisuje kurs który może Cie zainteresować bo spełnia wszystkie Twoje kryteria:
http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=33681

A jak cos to znam dobrego instruktora, który może taki kurs w TDI poprowadzić.

Pozdrawiam

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-08-2013, 13:35   Re: Kurs TDI deco procedures - szukamy instruktora.

nahuatl napisał/a:

- Czy do przystapienia do kursu wymagana jest pełna konfiguracja tech ( a nie na przykład tylko singiel + stage z gazem deco)? (Nie mamy własnych twinów i nie mam przekonania że chcemy je na tym etapie kupować.) Czy ewentualnie można wypożyczyć twinset na czas kursu?!

z tego, co wiem, adv ntx w TDI można robić w singlu. Ale - radziłabym Wam przemyśleć, czy to dobra droga, zanim w ogole zaczniecie poszukiwać instruktora, który Wam to w tej konfiguracji przeprowadzi ( mi się nie udało znależć ;-) ). Ja długo mentalnie broniłam się przed twinem, juz będąc zdecydowana na ten kurs. Broniłam się, bo noszenie 40 kg o kształcie szafki kuchennej na plecach nie do końca odpowiadało temu, z czym nurkowanie się dla mnie wiązało- lekkością, fruwaniem w wodzie. A i też początkowo myslałam, że chcę tylko wydłużyć nurkowania na głębokościach 30-35m, a nie robić głębsze.
Tyle, że ...zatrzymanie się nie jest łatwe, przekracza się kolejne metry i się okazuje, ze te 2-3-5 niżej jest znowu coś świetnego i...się leci :) . A wtedy ten twin jest naprawdę koniecznością i nie ma od niego odwrotu.

I dlatego warto od razu w tej konfiguracji robić wszystko, mi np nie od razu było wygodnie, musiałam przywyknąć do układu na plecach, przy głowie, trafiania z różnymi czynnościami - wpinanie, zawory itp pomimo całkiej sporej ilości i częstotliwości nurków wcześniej. Więc z mojej perspektywy wygląda to tak, że wejście w tę konfigurację wtedy, gdy się okaże, że nurki z uwagi na ich trudność już naprawdę tego wymagają, nie jest zbyt dobrym pomysłem- wtedy ten sprzęt już musi być opływany, zgrany z nami, leżeć jak ulał :)

co do wypożyczenia, pewnie można znależć instruktora, bazę, który ma tego sprzętu więcej, ale czy znajdziecie kogoś, kto będzie miał 2 twiny na zbyciu? A moze ktoś ze znajomych może tymczasem pożyczyć :) ?

Pawel_B 

Stopień: Instruktor MSDT
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-08-2013, 13:47   

Mogę Ci polecić instruktora, u którego ja robiłem taki kurs i jestem zadowolony.

Jacek, tel.: 530 420 968.

Co do reszty /szybkie zerknięcie w standardy/:

- deco proc nie musi być robiony razem z Adv. EAN. Osobiście jednak odradzam taki proceder, gorące nitroxy to fajne narzędzie, a sam połączony kurs to masa wiedzy.

- nie jest wymagana pełna konfiguracja tech, ale butla/butle muszą być wystarczające do odpowiedniego zaplanowania nurkowania dekompresyjnego. Z 12l na plecach możesz o tym zapomnieć :) . Twina można wypożyczyć, ja tak zrobiłem (na co dzień podbieram żonie, ale byliśmy na kursie razem :)) . Moim zdaniem - zrób to na 100% na kursie, a potem ewentualnie dobieraj prostszą konfigurację, czy planuj nury tylko na powietrzu. Wybór oczywiście należy do Ciebie.

PS. Twina i cały sprzęt, który Ci brakuje możesz w dobrej cenie pożyczyć np. w Dive Project.

Pozdrawiam,
Paweł

[ Dodano: 01-08-2013, 13:52 ]
HAJOWATHA napisał/a:
W TDI, żeby przystapić do kursu Deco procedures trzeba mnieć ukończony kurs Adv Nitrox.

Muszę ze wstydem przyznać, że też tak myślałem dopóki nie doczytałem w standardach, że nie jest to warunek konieczny :((: . Ba, nawet nie zakładałem że mógłbym robił oba kursy oddzielnie i bez twina na plecach.
Ostatnio zmieniony przez Pawel_B 01-08-2013, 14:04, w całości zmieniany 2 razy  

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-08-2013, 14:14   

nahuatl napisał/a:
- Czy kurs musi być prowadzony razem z kursem Adv Nitrox?

Nie, nie musi. Mogą być prowadzone oddzielnie, jak również Adv. Nitrox nie jest wymogiem wstępnym do Deco Procs.

Powszechna praktyka jest jednak łączenia tych dwóch kursów w tzw. combo. I jest to, moim zdaniem, bardzo słuszna praktyka.

Rozdzielenie tych dwóch kursów jest chyba unikalne dla TDI, gdyż w innych organizacjach są to połączone kursy z założenia.

nahuatl napisał/a:
- Czy do przystapienia do kursu wymagana jest pełna konfiguracja tech ( a nie na przykład tylko singiel + stage z gazem deco)?

Nie jest wymagany twin, ale gorąco zalecam zrobienie kursu w takiej konfiguracji. Po prostu zapewne nauczysz się więcej :-)
I możesz ten kurs robić także w SM.
Ostatnio zmieniony przez BitPump 01-08-2013, 14:15, w całości zmieniany 1 raz  

Tomasz Łach 

Stopień: MSDT
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-08-2013, 16:08   

Napisz gdzie chcialbys ten kurs zrobic...
Kogo innego moge polecic w Warszawie, kogo innego w Krakowie, a jeszcze kogo innego nad morzem :ping:

nahuatl 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-08-2013, 17:02   

Hej, dzięki za Wasze komentarze. Jestem z Warszawy więc najwygodniej byłoby mi dojechać na kurs na Mazury bądź do Krakowa na Zakrzówek. Koparki to jednak trochę za daleko.

Pawel_B 

Stopień: Instruktor MSDT
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-08-2013, 17:06   

Koparki - 300 km z Wawy, Zakrzówek - 300 km z Wawy. Odległość jest akurat taka sama.

Dwa - i tak nie skończysz kursu ani na Zakrzówku, ani tym bardziej na Koparkach, gdyż musisz wykonać nurkowania dekompresyjne w przedziale 30-45 m. Ja np. byłem na Hermanicach, ale jest do wyboru kilka innych akwenów.

Pozdrawiam,
Paweł

lukaszl 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-08-2013, 19:31   

Moge polecic Czarka Abramowskiego.
W W-wie prowadzi szkole a kurs mozna zrobic np w Jastarni

jtrembowelski 

Stopień: IANTD Trimix Instr.
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-08-2013, 19:53   

Hej

Nie upierałbym się koniecznie na TDI, raczej szukałbym dobrego instruktora bez względu na organizację w której szkoli.

Poleciłbym Pawła Porębę Tutajalbo Tomka Pawęskę Tutaj

Pozdrawiam

Tomasz Łach 

Stopień: MSDT
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-08-2013, 20:12   

W Warszawie moge polecic Piotrka Dabrowskiego vel Pletwa z Dive Project
w Krakowie Macka Curzydlo (forumowy Kraken)
Co do organizacj,i to nie przywiazywalbym do niej absolutnie wagi. Wielu instruktorow szkoli w kilku organizacjach rownoczesnie...
Fajnym pomyslem na szkolenie jest Tec 40 + Tec sidemount :bee;

trebol 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-08-2013, 21:43   

Witam,
od jakiegoś czasu także mi chodzi po głowie taki kurs i tez zapytam kogo polecilibyście na dolnym śląsku? Mieszkam "po środku" województwa i na kamieniołomy dolnośląskie lub niemieckie było by optymalnie bo na Śląsk to już trochę za daleko.
Pozdr

dive_frog 

Stopień: na razie P1 :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-08-2013, 07:44   

To kolejny post, kolejny wątek gdzie szuka się szkolenia w TDI. Skąd taka popularność tej organizacji? Jeszcze nie dawno mało kto o nich słyszał, a teraz nagle wszyscy chcą się tam szkolić. Co więcej niż inni daje TDI, że tak wzrosła jej popularność?
Ostatnio zmieniony przez dive_frog 02-08-2013, 07:45, w całości zmieniany 1 raz  

ferret 

Stopień: Wystarczający
Kraj:
Switzerland

Wysłany: 02-08-2013, 09:56   

dive_frog napisał/a:
To kolejny post, kolejny wątek gdzie szuka się szkolenia w TDI. Skąd taka popularność tej organizacji? Jeszcze nie dawno mało kto o nich słyszał, a teraz nagle wszyscy chcą się tam szkolić. Co więcej niż inni daje TDI, że tak wzrosła jej popularność?

TDI jest na rynku już 20 lat (a jeśli liczyć czas przed rozłamem z IANTD, to pewnie ze 30). To że o TDI nie słyszałeś (masz prawo, od P1 daleka droga by się szkolić w organizacjach technicznych) nie oznacza że jest mało znana, wręcz przeciwnie, to jedna z największych organizacji szkoląca nurków technicznych, obok IANTD, PSAI, DSAT, GUE i UTD. Domyślam się że o tych organizacjach też nie slyszałeś.

[ Dodano: 02-08-2013, 10:01 ]
Tomasz Łach napisał/a:
Fajnym pomyslem na szkolenie jest Tec 40 + Tec sidemount

Odpowiednikiem TDI Adv EANx/Deco Procedures jest Tec 40 + Tec 45.

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 02-08-2013, 10:34   

ja uważam wręcz odwrotnie- jak zaczynałem moja przygodę z tech to pierwsze co rzuciło mi sie w oczy to własnie TDI- niestety instruktor u którego chciałem zrobić kurs nie szkolił w tej konfiguracji.

Wydaje mi się- aczkolwiek mogę się mylić że procentowy udział TDI w szkoleniach tech spadł w porównaniu do 5 lat temu, myślę że największy wpływ na to ma wejście własnie PADI na rynek tego typu nurkowań.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu