Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: martin
18-11-2014, 21:29
Solina
Autor Wiadomość
bruner 

Stopień: nurek swobodny :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-11-2014, 18:59   Solina

Jezioro Solińskie

Jest to zbiornik zaporowy (retencyjny) położony w województwie podkarpackim w pobliżu miejscowości Solina. Powstał w 1968 roku. Zbiornik ma powierzchnię ok. 22 kilometrów kwadratowych i największą w Polsce pojemność (472 mln m3). Jezioro ma silnie rozwiniętą linię brzegową (ok. 166 km przy średnim stanie wody z lustrem na poziomie 420 m n.p.m.), z licznie występującymi zatoczkami – ujściami strumieni. Maksymalna głębokość zbiornika to 60 m przy zaporze.

Solina - wizura w listopadzie 2014

Film powstał w trakcie nurkowań freedivingowych w Solinie w dniach 8 - 11 listopada i pokazuje wizurę w akwenie w dobrych rejonach nurkowych w zakresie głębokości od 0 do 30 metrów.

http://www.youtube.com/watch?v=0TEsJkkOdEs

Warunki atmosferyczne podczas pobytu:
Poziom wody wysoki, wiatr słaby.
Ciśnienie niskie, lekkie zachmurzenie z długimi przejaśnieniami w ciągu dnia
Deszcze: w okresie nurkowań - niewielki opad w pierwszą noc pobytu.
Temperatura wody przy powierzchni 12 - 13 st.C.
Brak wyraźnej termokliny, dopiero poniżej 20 metrów daje się odczuć stopniowe ochłodzenie wody.
Wizura na tych samych głębokościach zależna od miejsca - na filmie pokazałem wizurę w różnych dobrych nurkowo miejscach na różnej głębokości (od 0 do 30 metrów co 5 metrów).

Ogólnie:

Zatoka Drewniana - wizura dobra w całym zakresie jaki oglądałem - od 0 do 30 metrów głębokości, zarówno w zatoce jak i na urwisku.

Wyspa Okresowa - wizura gorsza od 0 do 10 metrów głębokości, od około 15 metra w głąb znacznie lepsza.

Urwisko 'przy promie' na Wyspie Energetyków wizura dobra od 0 do 20 metrów głębokości, poniżej (do maksymalnej tam głębokości 25 m znaczne pogorszenie widoczności).

P.S. Wielka prośba do moderatorów o przeniesienie postu do działu 'JEZIORA - WARUNKI POD WODĄ' - ja jako zwykły użytkownik nie mogę tam pisać, a akwen oferuje nurkowo wspaniałe, choć niebezpieczne miejsca i duże głębokości (do 55 m).
Ostatnio zmieniony przez bruner 17-11-2014, 19:34, w całości zmieniany 1 raz  

Nadnaturalista 

Stopień: P3.PSS.PNA.PNO.PE
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-11-2014, 21:11   

Oo dzięki wielkie.Własnie mam zamiar się tam wybrać na wczasy.Fajne i dzięki za opis :beer3:

pablator 

Kraj:
Norway

Wysłany: 18-11-2014, 23:37   

Fajny filmik.
Ja po spędzeniu parenastu sezonów nad Jeziorem Solińskim tez zdarzało mi się widzieć takie widoki. Niestety większość czasu kiedy nurkuję, widoczność na poszukiwaniach mam na wyciągnięcie ręki.
p.s. to też filmik z Soliny i też free.

https://www.youtube.com/watch?v=Fe-CKboAl9Y

bruner 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-11-2014, 00:21   

Trzeba się dowiadywać jaka jest wizura wcześniej. Na Yt jest dużo filmów, na których widać, że jest także nie najgorsza. Dużo zależy od opadów - dobrze jeżeli przez dłuższy czas ich nie ma. Dobrze też jeżeli jest stabilny, najlepiej dość wysoki poziom wody co ma miejsce często na jesieni.

Regularnie nurkuje tam ekipa z Rzeszowa - trzeba wejść z nimi w kontakt i ma się info z pierwszej ręki o wizurze. Ta z mojego filmu jest dość dobra, ale tydzień wcześniej była jeszcze znacznie lepsza.

jaros4 

Stopień: Rugby-Oświęcim
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 19-11-2014, 00:29   

No szacun,Bruner musisz jeszcze zrobic film np.jak podczas freenurkow nie popasc w tarapaty,moze jakies wspoldzialanie partnurow,jestem pewien ze ludzi to zainteresuje,mnie na pewno.Nie jest tajemnica ze zachowanie bezpieczenstwa w takich nurkowaniach jest BARDZO TRUDNE.

bruner 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-11-2014, 11:04   

Porządny, kompleksowy film nt. 'jak podczas freedivingu nie popasc w rozmaite tarapaty' powinni zrobić freediverzy z SFP - oni nurkują znacznie dłużej i znacznie głębiej, dochodzą regularnie do maksimów swoich możliwości, więc na pewno mają większą wiedzę na temat tarapatów. Ja to mogę tylko napisać, żeby mierzyć siły na zamiary i nie wchodzić od razu na 'głęboką wodę' bez dobrego poznania możliwości swojego organizmu.

Z miejsc nie pokazanych na filmie warte obnurkowania są jeszcze: Wyspa Skalista (strome, pionowe urwiska) i 'Zatopiony Las' - fajne miejsce, ale trzeba uważać na zaczepy z żyłek wędkarskich i gęste gałęzie w paśmie koron drzew. Oba te miejsca są dostępne z butlami jedynie z łodzi, zaś na nurkowania free można na nie startować z ośroków na końcu półwyspy Jawor (leży pośrodku między tymi dwoma miejscami).

Przy Wyspie Energetyków ciekawe jest nie tylko urwisko na wyspie. Fajna jest też dawna droga do zatopionej wsi biegnąca od przeprawy promowej w prawo.

Nie byłem tam, ale podobno niezłe są też urwiska na półwyspie Werlas od strony Wyspy Energetyków - tam można wygodnie dojechać samochodem (poza sezonem).

Na Wyspę Okresową można się dostać łodzią WOPR (tą pomarańczową, większą, z zadaszeniem i ławkami) z bazy WOPR na końcu półwyspu w Polańczyku (ulicą Zdrojową do końca, poza sezonem można jechać mimo zakazu wjazdu i na końcu asfaltu po prawej) Trzeba się dzień wcześniej umówić telefonicznie.
Ostatnio zmieniony przez bruner 19-11-2014, 11:05, w całości zmieniany 1 raz  

mar cin 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-11-2014, 17:02   

Hej.
Wyglada lepiej niz w rzeczywistosci.
Wielki szacun za to co zobaczylem Panie pgbruner.
Naprawde.
Chyba zostawie butle jak mowiles. Ha ha .

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu