Wysłany: 17-02-2015, 14:25
leymann napisał/a:
Na 29 m nurkowałem podczas kursu Nitrox'owego bo taki był plan nurkowania z instruktorem, a nie po to aby złapać narkozę azotową. Druga sprawa instruktor pewnie by nie pozwolił na takie głębokie nurkowanie, gdyby wiedział, że sobie nie poradzę. Napisałem, że chciałbym zobaczyć jak to jest nurkując na narkozie azotowej, po to, aby nabyć doświadczenia i oswoić się z tym uczuciem.
Wiesz czasami człowiek robi różne głupoty ale nie koniecznie trzeba się tym chwalić na Forum. Poza tym kursy robi sie po to by się czegoś nauczyć a nie po to by coś sprawdzić. Zapisując się na kurs Deep nie ma zadnej gwarancji że doświadczysz narkozy ale na pewno będziesz wiedział jak jej uniknąć.
Pozdrawiam Jacek
Wysłany: 17-02-2015, 16:06
Dyskusja o specjalizacjach i w ogóle o szkoleniach to temat wiecznie żywy ale w sumie ciekawy.
No bo zawsze pojawia się problem co robić - jaką drogę wybrać, aby być jak najlepszym nurkiem mając 5; 20; 50; 100 czy 300 nurkowań.
Z obserwacji wielu nurków i instruktorów muszę powiedzieć że moim zdaniem trzeba sporo się szkolić przeplatając to wyjazdami i w miarę regularnym nurkowaniem na lokalnych miejscach nurkowych nawet jak woda nie jest idealne.
Jak ktoś tylko nurkuje to potem gołym okiem (w masce) widać popełniane błędy.
Jak ktoś nie jeździ na wyjazdy nurkowe to widać jak ma mało obycia i doświadczenia.
Jak ktoś nie nurkuje regularnie to zapomina w przerwach często więcej niż się na poprzednim kursie nauczył.
Poza wszystkim jak ktoś ma ochotę podyskutować na trochę inny temat ale też mocno związany z rozwojem to zapraszam na "warsztaty" komputerowe z planowania nurkowań dekompresyjnych w niedzielę (godzina 12-13) na targach Podwodna Przygoda w Warszawie. Można przyjść posłuchać z można przyjść z laptopem czy innym smartfonem. Można dowiedzieć się na co zwracać uwagę przy wyborze planera a można przerobić i porównać kilka przykładów.
Zapraszam
Maciek "Szczęściarz" Curzydło
tak od siebie po 100.. paru nurkowaniach , nie rob suchara - po porostu cwicz dojdziesz do wprawy ja zrobilem kurs z nitroxem bo wymagali papierka w innych krajach ...za 1000 zl , depp i aowd zrobisz jak dojrzejesz ,zrob 50 nurkowan nie wydawaj kasy patrz na prowadzacego i sluchaj polecen pod woda to nic nie spierd.isz i bedzie ok a jak sie oplywasz to sobie mozesz zrobic plakietke jak ci bedzie potrzebna, a tak jeszcze to kup sobie pare ksiazek i poczytaj tam jest wiecej wiedzy niz na jakimkolwiek kursie sie dowiesz jak to przyswoisz i zrozumiesz to bedziesz zadowolony..
Wysłany: 28-02-2015, 07:20 Re: Pytanie odnośnie szkoleń w Padi
leymann napisał/a:
Witam,
dzisiaj otrzymałem certyfikat nurka OWD i certyfikat ze szkolenia nitrox. Chciałbym dalej pogłębiać swoje umiejętności i w związku z tym mam kilka pytań.
Docelowo chciałbym mieć AOWD i specjalizacje takie jak: nitrox, nurkowanie nocne, głębokie do 40m, nurkowanie w suchym skafandrze, wrakowe i może podlodowe......
Proszę o odpowiedź i zweryfikowanie mnie czy dobrze to rozumiem ten system
Pozdrawiam
Witaj,
Instruktor moim zdaniem polecił Ci bardzo wartościowe, przydatne specjalizacje.
Problem w tym iż będąc nurkiem PADI masz zapewnie 4 nurkowania w życiu wykonane na kursie OWD PADI.
Dla porównania moi studenci SSI OWD mają po 12 nurkowań w morzu na czterodniowym kursie.
Zarówno 4 jak i 12 nurkowań to mała ilość i potrzeba ich sporo więcej aby czuć się naprawdę swobodnie w wodzie.
A więc moja rada - nurkuj JAK NAJWIĘCEJ gdzie się da - dla przyjemności, zdobywania doświadczenia.
Kurs "Suchy Skafander" jak najbardziej ale pod warunkiem iż ZARAZ PO KURSIE BĘDZIESZ nurkował w suchym skafandrze (czy to kupisz czy wypożyczysz). Inaczej umiejętnosci błyskawicznie znikną.
Z kursem głębokiego nukowania poczekaj - natomiast nic nie stoi na przeszkodzie abyś zanurkował w nocy, pod lodem (puki jest w Polsce lód).
Nurkowania wrakowe - kurs - zrób na WRAKACH statków - na Bałtyku czy gdzie indziej.
Zrób go PO kursie głębokiego nurkowania i wieloma nurkowaniami głębokimi po kursie.
Z mojej działki (SSI) polecam Ci zrobienie kursu SSI STRESS & RESCUE który można przejść w SSI BEZPOŚREDNIO po kursie OWD - kurs jest równoważny do Stress & Rescue PADI. W PADI jest to NAJWYŻSZY nie zawodowy stopień...
AOWD w PADI nie rób bo jest to moim zdaniem strata pieniędzy.
Pięć nurkowań po których NIC nie bedziesz umiał.
Zobacz jak wyglądają stopnie w SSI.
Tam AOWD dostajesz ZA DARMO. Musisz mieć 4 różne kursy specjalności (dowolne) i minimum 24 nurkowania (Stress & Rescue też liczy się jako specjalność).
Dwa kursy/certyfikaty specjalności mogą być z innych organizacji.
Podręczniki również w formie elektronicznej - uczysz się przez internet...
Zobacz www.divessi.com
Pozdrowienia z słonecznego Sharm El Sheikh
Piękna pogoda, słońce +30C, woda 23C, morze jak jezioro.
Zupełny spokój.
Ostatnio zmieniony przez Jan Dudzinski 28-02-2015, 07:47, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 01-03-2015, 09:46 Re: Pytanie odnośnie szkoleń w Padi
Jan Dudzinski napisał/a:
Z mojej działki (SSI) polecam Ci zrobienie kursu SSI STRESS & RESCUE który można przejść w SSI BEZPOŚREDNIO po kursie OWD - kurs jest równoważny do Stress & Rescue PADI. W PADI jest to NAJWYŻSZY nie zawodowy stopień...
W PADI nie ma zadnego kursu Stress & Rescue ! Jest jedynie kurs ktory nazywa sie Rescu. Kurs ten mozna rozpoczac bezposrednio po kursie OWD. Kurs Rescue nie jest najwyzszym kursem nie zawodowym w PADI ! Tym kursem jest MSD !
Panie Janie, niech pan skoncentruje sie na swojej organizacji, a nie pisze ciagle o PADI i szkoleniach ktore w jej ramach sa prowadzone, bo jak widac nie ma pan o tym pojecia...
Wysłany: 02-03-2015, 16:28
DARAS napisał/a:
nie rob suchara - po porostu cwicz dojdziesz do wprawy
Pytanie, czy chcesz panować nad sucharem, czy suchar ma panować nad tobą. Kurs, nie kurs, warsztaty, jak to nazwiesz, ale akurat w przypadku SS warto zaczerpnąć wiedzę od kogoś kto ma o tym pojęcie. Już widziałem samouków wylatujących z kilkunastu metrów nogami do góry, podczas gdy radzenie sobie w takich sytuacjach jest jednym z podstawowych ćwiczeń na kursie SS .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko