A możesz Żaba powidzieć dlaczego PDF maja zablokowaną możliwosć drukowania?
Tyle ze jest to bardzo slaba ochrona, ja jej nawet nie zauwazylem...
Tu się zgadzam
zabierek [Usunięty]
Wysłany: 15-08-2005, 00:31
Mozliwosc drukowania jest zablokowana wlasnie z powodow, o ktorych pisze martin. Oczywiscie nie jest to zadne specjalne zabezpieczenie, raczej jest to wiara w jakas tam ludzka uczciwosc. Forma w jakiej te materialy sa udostepniane nie utrudnia zapoznania sie z nimi osobom, ktore naprawde tego chca. Jesli okaze sie jednak, ze wiecej energii wkladanej jest w lamanie zabezpieczen niz w rozwoj wlasnej wiedzy, zadne wiecej materialy z mojej dosc pokaznej juz polskojezycznej biblioteki nie zostana udostepnione inaczej, niz w formie drukowanej podczas spotkan kursowych czy warsztatow.
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 15-08-2005, 09:09
zabierek napisał/a:
Jesli okaze sie jednak, ze wiecej energii wkladanej jest w lamanie zabezpieczen niz w rozwoj wlasnej wiedzy....
Moze mnie zle zrozumiales:
1.) Tego typu materialy lepiej sie czyta w wersji drukowanej (chociazby dlatego, ze mozna pociagnac "markerem" miejsca ktorego sie nie do konca zrozumialo i przeczytac to po obiedzie jeszcze raz).
2.) Moja standartowa przegladarka do PDF'uf po nacisnieciu na "print" wywalila to na drukarce. Bez najmniejszych oporow. Dopiero po poscie Rafala otwarlem material w Acrobacie i sprawdzilem - zeczywiscie jest zabezpieczenie. Na zabawy w hakera nie mam czasu
IMHO dopisek "Material przenaczony wylacznie do celow prywatnych" w tle (ale na tyle slaby zeby nie przeszkadzal w czytaniu) oraz stopka: "w przypadku checi korzystania z materialu w celach komercyjnych prosimy o kontakt...." - mozna ustawic tak, zeby bylo widoczne tylko po drukowaniu, bylby o wiele bardziej skuteczny w wyzej wymienionych celach. Przynajmniej po tej stronie miedzy.
Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-08-2005, 13:33
Ja na przykład mam czas na spokojną naukę dokładnie wtedy, gdy nie mam dostępu do komputera. A poza tym czytanie z papiru lepiej przyswajam. Może Tomku zgodził byś się na zdjęcie zabezpieczenia lub na prośbę osobistą przesyłał wersję do druku?
zabierek [Usunięty]
Wysłany: 15-08-2005, 14:26
martin napisał/a:
2.) Moja standartowa przegladarka do PDF'uf po nacisnieciu na "print" wywalila to na drukarce.
IMHO dopisek "Material przenaczony wylacznie do celow prywatnych" w tle (ale na tyle slaby ...
... Przynajmniej po tej stronie miedzy.
BTW: dzieki za tlumaczenia.
Martin
Dlatego pisze, ze to zabezpieczenie pro-forma. Po tej stronie miedzy to drugie dzialalo by jedynie wtedy, jesli ci co dostaja mieli by na tyle poczucia przyzwoitosci, zeby spytac dlaczego. A tutaj jest bardziej popularne ksero niz ksiegarnia
Co do tlumaczen - prosze bardzo. Mimo, ze materiały te dostepne sa w angielskim, zostaly zrobione na polski bo nawet po polsku sa dla wielu osob wystarczajaco trudne. Prowadzenie kursow bez polskich materialow jest trudne a efekt watpliwy, dlatego mam wiele translacji. Niektore zdecydowalen sie udostepnic, zeby jednak troszke podniesc poziom kultury technicznej w srodowisku Prawdopodobnie w "Nurkowaniu" bedzie ciąg moich artykulow na ten temat, zaczynajacy od podstaw niezbednych do zrozumienia a konczacy na zagadnieniach zaawansowanych, napisany w sposob bardziej przejrzysty i systematyczny. Beda to fragmenty mojego skryptu na szkolenia.
TomS
Co do wersji drukowanej. Przyjdz dostaniesz na papierze;)
[ Dodano: Wto 16 Sie, 2005 ]
Zastosowalem rade martina, w deepstops i wartosciach-M.
Zobaczymy, czy etyka po tej stronie miedzy istnieje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko