Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowy artykuł o dekompresji na stronach HD
Autor Wiadomość
zabierek
[Usunięty]

Wysłany: 11-08-2005, 15:25   Nowy artykuł o dekompresji na stronach HD

Zapraszam :)

Tomek Radomski 

Stopień: zwykły nurek
Kraj:
Cuba

Wysłany: 12-08-2005, 14:20   

Dzięki, poczytam, coby nie było, że nikt nawet nie zagląda ;-)

Andrzej Kosko 

Stopień: ten sam ,co przedtem
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-08-2005, 17:05   

Ja już po....gdybym wiedział,że tyle trza się uczyć coby dać nura...e,chyba na ogladanie seriali się przerzucę.

zabierek
[Usunięty]

Wysłany: 12-08-2005, 19:24   

Jesli sportowo taka wiedza jest dodatkiem, jesli technicznie/dekompresyjnie brak takich podstaw to ignorancja.

Andrzej Kosko 

Stopień: ten sam ,co przedtem
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-08-2005, 13:03   

Cytat:
sportowo
Jak najbardziej sportowo-ale lubię wiedzieć.

dzinks 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-08-2005, 15:13   

A możesz Żaba powidzieć dlaczego PDF maja zablokowaną możliwosć drukowania?
Celowo?

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 13-08-2005, 17:25   

dzinks napisał/a:

Mysle, ze zeby ich inni nie dodawali do wlasnych materialow szkoleniowych. Tyle ze jest to bardzo slaba ochrona, ja jej nawet nie zauwazylem...

Marek Macner 

Stopień: kilka
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-08-2005, 20:04   

Te i inne materiały są na www.tecrec.pl (oryginały i część w moich tłumaczeniach) bez blokad.

Pzdr,

Marek

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-08-2005, 00:32   

Martin ma racje - tak mi sie wydaje, ze jak ktos wlozyl duzo pracy, to sie nia podzieli, ale w ograniczonym zakresie.
Mania

dzinks 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-08-2005, 20:38   

martin napisał/a:
dzinks napisał/a:
Tyle ze jest to bardzo slaba ochrona, ja jej nawet nie zauwazylem...

Tu się zgadzam :mrgreen:

zabierek
[Usunięty]

Wysłany: 15-08-2005, 00:31   

Mozliwosc drukowania jest zablokowana wlasnie z powodow, o ktorych pisze martin. Oczywiscie nie jest to zadne specjalne zabezpieczenie, raczej jest to wiara w jakas tam ludzka uczciwosc. Forma w jakiej te materialy sa udostepniane nie utrudnia zapoznania sie z nimi osobom, ktore naprawde tego chca. Jesli okaze sie jednak, ze wiecej energii wkladanej jest w lamanie zabezpieczen niz w rozwoj wlasnej wiedzy, zadne wiecej materialy z mojej dosc pokaznej juz polskojezycznej biblioteki nie zostana udostepnione inaczej, niz w formie drukowanej podczas spotkan kursowych czy warsztatow.

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 15-08-2005, 09:09   

zabierek napisał/a:
Jesli okaze sie jednak, ze wiecej energii wkladanej jest w lamanie zabezpieczen niz w rozwoj wlasnej wiedzy....

Moze mnie zle zrozumiales:
1.) Tego typu materialy lepiej sie czyta w wersji drukowanej (chociazby dlatego, ze mozna pociagnac "markerem" miejsca ktorego sie nie do konca zrozumialo i przeczytac to po obiedzie jeszcze raz).

2.) Moja standartowa przegladarka do PDF'uf po nacisnieciu na "print" wywalila to na drukarce. Bez najmniejszych oporow. Dopiero po poscie Rafala otwarlem material w Acrobacie i sprawdzilem - zeczywiscie jest zabezpieczenie. Na zabawy w hakera nie mam czasu :)

IMHO dopisek "Material przenaczony wylacznie do celow prywatnych" w tle (ale na tyle slaby zeby nie przeszkadzal w czytaniu) oraz stopka: "w przypadku checi korzystania z materialu w celach komercyjnych prosimy o kontakt...." - mozna ustawic tak, zeby bylo widoczne tylko po drukowaniu, bylby o wiele bardziej skuteczny w wyzej wymienionych celach. Przynajmniej po tej stronie miedzy.

BTW: dzieki za tlumaczenia.
Martin

TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 15-08-2005, 13:33   

Ja na przykład mam czas na spokojną naukę dokładnie wtedy, gdy nie mam dostępu do komputera. A poza tym czytanie z papiru lepiej przyswajam. Może Tomku zgodził byś się na zdjęcie zabezpieczenia lub na prośbę osobistą przesyłał wersję do druku?

zabierek
[Usunięty]

Wysłany: 15-08-2005, 14:26   

martin napisał/a:

2.) Moja standartowa przegladarka do PDF'uf po nacisnieciu na "print" wywalila to na drukarce.

IMHO dopisek "Material przenaczony wylacznie do celow prywatnych" w tle (ale na tyle slaby ...
... Przynajmniej po tej stronie miedzy.

BTW: dzieki za tlumaczenia.
Martin

Dlatego pisze, ze to zabezpieczenie pro-forma. Po tej stronie miedzy to drugie dzialalo by jedynie wtedy, jesli ci co dostaja mieli by na tyle poczucia przyzwoitosci, zeby spytac dlaczego. A tutaj jest bardziej popularne ksero niz ksiegarnia :(

Co do tlumaczen - prosze bardzo. Mimo, ze materiały te dostepne sa w angielskim, zostaly zrobione na polski bo nawet po polsku sa dla wielu osob wystarczajaco trudne. Prowadzenie kursow bez polskich materialow jest trudne a efekt watpliwy, dlatego mam wiele translacji. Niektore zdecydowalen sie udostepnic, zeby jednak troszke podniesc poziom kultury technicznej w srodowisku :) Prawdopodobnie w "Nurkowaniu" bedzie ciąg moich artykulow na ten temat, zaczynajacy od podstaw niezbednych do zrozumienia a konczacy na zagadnieniach zaawansowanych, napisany w sposob bardziej przejrzysty i systematyczny. Beda to fragmenty mojego skryptu na szkolenia.

TomS
Co do wersji drukowanej. Przyjdz dostaniesz na papierze;)

[ Dodano: Wto 16 Sie, 2005 ]
Zastosowalem rade martina, w deepstops i wartosciach-M.

Zobaczymy, czy etyka po tej stronie miedzy istnieje :)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu